ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Υπ. Μεταφορών: Κίνδυνος να πληρώσουμε 300 εκ. στην Hermes

Υπ. Μεταφορών: Κίνδυνος να πληρώσουμε 300 εκ. στην Hermes

Στην Βουλή αναμένεται να οδηγηθεί η καταβολή αποζημιώσεων από το Κράτος στην εταιρεία Hermes, ύψους 68,5 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2006 – 2017, λόγω του επηρεασμού των αεροδρομίων Λάρνακας – Πάφου από την λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου.  

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» την Παρασκευή (23/03), το θέμα ενεγράφη για συζήτηση στην Βουλή απο την ΕΔΕΚ, ύστερα από τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή στο ραδιόφωνο του Active.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Hermes, ζητεί από το Κράτος αύξηση των αποζημιώσεων της από τα 5,5 εκατομμύρια το χρόνο, σε 7,5 εκατομμύρια.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το θέμα των απαιτήσεων απασχόλησε και την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων με τα μέλη της να θεωρούν πως η επιστολή του Υπουργείου Μεταφορών για το ζήτημα, ειναι εκβιαστική.

Στην επιστολή του, το Υπουργείο Μεταφορών απευθύνει προειδοποίηση πως αν δεν εγκριθεί η καταβολή των 23 εκατομμυρίων για την περίοδο 2015-2017 τότε το Κράτος θα κληθεί να πληρώσει πέραν των 300 εκατομμυρίων στην Hermes.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή επισημαίνεται πως αν σπάσει η συμφωνία που έχει το Κράτος με την εταιρεία Hermes, τότε η Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τους δανειστές της εταιρείας, χρήματα που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα αυτό, προέκυψε αφού τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων επεσήμαναν πως το ποσό που το Κράτος παραχωρεί στη Hermes είναι αρκετά υψηλό, έτσι ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων.

Στα χέρια του Κράτους τα Αεροδρόμια;

Σύμφωνα πάντα με τα όσα γράφει το δημοσίευμα, αν ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων γνωματεύσει πως η αποζημίωση προς την Hermes αποτελεί κρατική ενίσχυση, τότε η εταιρεία θα κληθεί να δώσει τα εκατομμύρια που έλαβε, πίσω. Έτσι μην έχοντας τόσα εκατομμύρια, θα τερματίσει την συμφωνία με το Κράτος και τότε η Δημοκρατία θα κληθεί να πληρώσει τα χρέη της Hermes.

Αν αυτό γίνει, τότε οι δυο αερολιμένες, Λάρνακας και Πάφου, θα περάσουν στα χέρια του Κράτους πράγμα που συνεπάγεται πως με την κίνηση αυτή,  στα ταμεία θα υπάρξουν έσοδα.

Η ανύπαρκτη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με τον 'Φιλελεύθερος' , η εταιρεία Hermes είχε ζητήσει περισσότερα από τα 23 εκατομμύρια ως αποζημίωση για το Αεροδρόμιο της Τύμπου. Αν και το Υπουργείο Μεταφορών λέει πως το ποσό των 23 εκατομμυρίων προτάθηκε μετά από διαπραγμάτευση, κάτι τέτοιο δεν αναγράφεται στην επιστολή του Υπουργείου Μεταφορών προς την Γενική Λογίστρια.

Συνεχίζει την αντεπίθεση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στο Active, αναφέρει πως η συμπεριφορά του γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, κ. Αλέκου Μιχαηλίδη είναι η ίδια με την περίπτωση των πληρωμών στους λεωφορειούχος.

Σημειώνει μάλιστα πως τα 23 εκ. ευρώ που απαιτεί η Hermes τα τελευταία 3 χρόνια, είναι πολύ περισσότερα από τα 7,5 εκ. ευρώ που ζητάει τον χρόνο.

Πηγή του Υπουργείο Μεταφορών μιλώντας στο «Φιλελεύθερο» αναφέρει πως όταν η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Τύμπου αυξήθηκε, τότε αυξάνονταν και οι απαιτήσεις της εταιρείας ως αποζημίωση.

Τέλος, το Υπουργείο Μεταφορών θεωρεί πως λόγω της αύξησης των πτήσεων πέρσι και φέτος στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ίσως δεν χρειαστεί να καταβληθούν αποζημιώσεις στην Hermes.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top