ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξανά ενώπιον δικαστηρίου Ελληνική Δημοκρατία και Ι.Μ. Κύκκου

Ξανά ενώπιον δικαστηρίου Ελληνική Δημοκρατία και Ι.Μ. Κύκκου

Η Ιερά Μονή Κύκκου και η Ελληνική Δημοκρατία θα βρεθούν ξανά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις 12 Ιουνίου για τις τελικές αγορεύσεις των συνηγόρων τους σε σχέση με την αίτηση που καταχώρησε η Μονή αναφορικά με το επίδικο οικόπεδο έναντι του Μετοχίου Κύκκου.

Με την εν λόγω αίτηση, η οποία καταχωρήθηκε στις 18.9.2017, η Μονή Κύκκου ζητά την εκτέλεση της απόφασης που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 10/2/2017 στην αγωγή που είχε ασκήσει εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο οικόπεδο, την οποία και κέρδισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Μονή παραχώρησε το οικόπεδο στην Ελληνική Δημοκρατία, υπό τύπο εμπιστεύματος, το 1998 έναντι 500.000 λιρών, με αποκλειστικό σκοπό να ανεγείρει σε αυτό τη Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και τη πρεσβευτική κατοικία. Όταν όμως έπεσε στην αντίληψη της ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει στην ανέγερση των κτιρίων αυτών αλλά στην πώληση του οικοπέδου, η Μονή κινήθηκε νομικά εναντίον της ζητώντας όπως της επιστραφεί, καταβάλλοντας ταυτόχρονα €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό για την αγορά του, πλέον τόκους.

Η ελληνική πλευρά δεν άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκτελεστεί γι΄ αυτό και η πλευρά της Μονής καταχώρησε τη σχετική αίτηση και ζητά την εκτέλεσης της.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία εξέτασης της αίτησης ενώπιον του δικαστηρίου, ο δικηγόρος της Μονής Κώστας Βελάρης αντεξέτασε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη θέση ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ πρόθεση να πωλήσει το ακίνητο και πώς στόχος παραμένει η ανέγερση της πρεσβείας και της πρεσβευτικής κατοικίας στο εν λόγω τεμάχιο. Ο δικηγόρος της Μονής αντεξέτασε επίσης και τον Έλληνα Πρέσβη Ηλία Φωτόπουλο ο οποίος επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ο κ. Κοτζιάς.

Ο Δικαστής Νικόλαος Σάντης όρισε την 12η Ιουνίου ως την επόμενη δικάσιμο κατά την οποία οι δύο πλευρές θα προβούν στις τελικές τους αγορεύσεις προτού εκδώσει την τελική του απόφαση.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top