ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελπιδοφόρο το μέλλον της ναυτιλίας μας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελπιδοφόρο το μέλλον της ναυτιλίας μας

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού τομέα, αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η ναυτιλία μας έχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτησε σήμερα την 29η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στην παρουσία - για πρώτη φορά - του ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim.

Στην ομιλία του, ο ΠτΔ διαβεβαίωσε τον ΓΓ του Οργανισμού ότι " η Κύπρος θα συνεχίσει ενεργά και εποικοδομητικά να συμμετέχει στην εξέλιξη του IMO, όπως σε νέες στρατηγικές που υιοθετούνται και στο θέμα της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία".

Είπε, ακόμη, πως ο Κυπριακός ναυτιλιακός τομέας βρίσκεται σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, κάτι που απαιτεί σταθερότητα και μακροχρόνιο καινοτόμο σχεδιασμό και επένδυση, ενώ εξήρε το έργο που επιτελεί το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.

"Για περισσότερο από 30 χρόνια, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πλοηγεί την κυπριακή ναυτιλία και πρέπει να του δοθούν τα εύσημα για την ενεργό και σημαντική συνεισφορά του, στη βελτίωση των υποδομών , στη διαμόρφωση πολιτικών και διαδικασιών, ώστε η Κύπρος να ανταποκρίνεται στις μοντέρνες απαιτήσεις της διεθνούς ναυτιλίας", συμπλήρωσε.

Διαμήνυσε δε ότι, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού τομέα, αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και υπογράμμισε τη σημασία ίδρυσης του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Το Υφυπουργείο, συνέχισε, αποτελεί έναν καινοτόμο μηχανισμό για την ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση του κυπριακού ναυτιλιακού τομέα και " καταλύτη για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις που αναφύονται από περιφερειακές και διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις και προκλήσεις".

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα του ότι το νέο Υφυπουργείο θα εξελιχθεί σε ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό "One-Stop-Shop", το οποίο θα αναπτύσσει, υιοθετεί και προωθεί στρατηγικές και πολιτικές, προσφέροντας περισσότερο φιλικές υπηρεσίες προς τις εταιρείες, σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε σωρεία δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ αυτών, και η παροχή φορολογικών κινήτρων.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να εξετάζει τρόπους για εισαγωγή φορολογικών και άλλων κινήτρων, εντός των καθορισμένων από την ΕΕ κανονισμών, ώστε να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα παραμείνει ένα ανταγωνιστικό ναυτιλιακό κέντρο.

Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της "Γαλάζιας Ανάπτυξης"   στον τομέα της ναυτιλιακής εκπαίδευσης, της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας "που θα  προωθηθούν περαιτέρω και θα αποτελέσουν μέρος της Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι με τη στήριξη της Κυβέρνησης, έχουν γίνει οι απαραίτητες συνέργειες για την ίδρυση, από τον ιδιωτικό τομέα, αριθμού Ναυτιλιακών Ακαδημιών στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην προώθηση του "Ιδρύματος για τη θάλασσα", από το ΚΝΕ και άλλους ναυτιλιακούς φορείς.

Το ίδρυμα αυτό, εξήγησε, μεταξύ άλλων, θα παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τον τύπο της έρευνας και εκπαίδευσης που χρειάζεται ο ναυτιλιακός τομέας, με στόχο την προώθηση της "Γαλάζιας Ανάπτυξης" και την υιοθέτηση δράσεων που εδράζονται στην ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ.

Σε σχέση με την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η εξέλιξη αυτή "δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στη ναυτιλιακή μας βιομηχανία", ενώ η Κύπρος έχει τις προοπτικές για να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου αλλά και ευρύτερα.

Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, ότι η κυπριακή ναυτιλία κατέχει την 11η θέση παγκόσμια και 3η στην ΕΕ, τόνισε την ανάγκη για άρση του παράνομου τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

"Οι προσπάθειες, για άρση των παράνομων απαγορευτικών μέτρων που επιβάλλει η Τουρκία σε κυπριακά πλοία σε ό,τι αφορά την προσέγγιση τους σε τουρκικά λιμάνια, συνεχίζονται και θα εντατικοποιηθούν", συμπλήρωσε.

O ΠΤΔ εξέφρασε και την ικανοποίηση για το γεγονός ότι, αριθμός εταιρειών έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο, καθώς επίσης και για το ότι, τους πρώτους μήνες του 2018, συνολικά 52 νέα πλοία έχουν εγγραφεί στο κυπριακό νηολόγιο.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Kitack Lim, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι η Κύπρος, μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά είναι ένας "σημαντικός παίχτης στον ναυτιλιακό κόσμο", ενώ τόνισε πως η Κύπρος συγκαταλέγεται στα ελάχιστα μέλη του Οργανισμού, που αυτή την περίοδο καταγράφει σημαντική ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Έκανε ακόμη λόγο για "σοφή και σημαντική απόφαση" την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Υφυπουργό, Νατάσα Πηλείδου, με την οποίαν είχε νωρίτερα συνάντηση. Παρά τα 40 χρόνια δραστηριοποίησης του στον ναυτιλιακό τομέα, όπως είπε, σήμερα έχει εντυπωσιαστεί από τις γνώσεις  και το όραμα της Υφυπουργού Ναυτιλίας.

Τόνισε δε πως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει πολλές προσδοκίες από την Κυπριακή Ναυτιλία και προσβλέπει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Lim ανέφερε πως ο ΙΜΟ είναι περήφανος που μέσα από κανονισμούς οδηγεί την παγκόσμια ναυτιλία, ώστε αυτή να είναι πιο ασφαλής, πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο βιώσιμη.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, για περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παγκόσμιας Ναυτιλίας καθώς και στην απόφαση για χρήση ναυτιλιακού καυσίμου μικρής περιεκτικότητας σε θείο (από 3,5% σε 0,5%), από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΙΜΟ δήλωσε πως οι πλοιοκτήτες και η Κύπρος, "ως ένα ηγετικό κράτος στην πλοιοδιαχείριση", έχουν ξεκάθαρη ευθύνη να αποτελέσουν παράδειγμα για τους υπόλοιπους, ώστε όλοι να συμμορφωθούν και να υιοθετήσουν τις νέες οδηγίες και κανονισμούς.

Ο Πρόεδρος του Κυπριανού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, στο δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ενώ κάλεσε τον ΓΓ του ΙΜΟ, μέσα από την επιρροή και τις σχέσεις του με αρμόδιους φορείς, να προωθήσει το αίτημα για άρση του παράνομου τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακής σημαία πλοία.

Υπέδειξε δε τη σημασία της άρσης του τουρκικού εμπάργκο στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κυπριακής ναυτιλίας και ανάπτυξη του ευρύτερου κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος, αλλά και μέσα από το ενδεχόμενο μιας θετικής κατάληξης στο Κυπριακό.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Παπαδόπουλος μίλησε για τις τεράστιες προκλήσεις που οι πλοιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν από την απόφαση για μείωση της περιεκτικότητας θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα μέχρι το 2020, ενώ αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της προς όφελος της οικονομίας του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο κ.Παπαδόπουλος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον ΓΓ του ΙΜΟ, ενώ με αναμνηστική πλακέτα τιμήθηκε ο τέως Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top