ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Τέλος τα ονόματα των γονιών από τις ταυτότητες

ΚΥΠΡΟΣ: Τέλος τα ονόματα των γονιών από τις ταυτότητες

Την κατάργηση της αναγραφής των ονομάτων των γονιών στα Δελτία Ταυτότητας, καθώς αυτά ενδεχομένως να δημιουργούν δυσμενή διάκριση εις βάρος κάποιων παιδιών αγνώστου πατρός, θα ζητήσει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης σήμερα πρόταση Νόμου για την τροποποίηση του Νόμου περί διενέργειας εράνων και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κηδείες που δεν υπάρχει συμφωνία για το πού θα δίδονται οι εισφορές.
 
Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε πως το θέμα των στοιχείων στην πολιτική ταυτότητα ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια. Όπως είπε, πριν από κάποια χρόνια στα απολυτήρια των σχολείων, όταν δεν υπήρχε πατέρας κάποιου παιδιού, υπήρχε κενό στο όνομα πατρός. Αυτό, όπως είπε, έβαζε σε δυσμενή διάκριση αυτά τα παιδιά και τα στιγμάτιζε, ενώ κάποια από αυτά μετατρέπονταν σε θύματα εκφοβισμού και μπούλινγκ.
 
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως το 2011 αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας να αφαιρεθούν τα στοιχεία των γονιών από τα απολυτήρια κάτι που έχει βοηθήσει σημαντικά να εξαλειφθεί αυτή η διάκριση. Όμως, συνέχισε, στη συνέχεια υπήρξαν παράπονα από γονείς παιδιών με άγνωστο πατέρα, όταν αυτά εκδίδουν δελτίο ταυτότητας, καθώς στη θέση του ονόματος του πατρός υπάρχει παύλα.
 
Σημείωσε πως σήμερα τα δελτία ταυτότητας τους τα δείχνουν τα παιδιά σε πάρα πολλούς χώρους δημιουργώντας και πάλι προβλήματα στα παιδιά. «Γι αυτό αποφασίστηκε να εγγράψουμε αυτό το θέμα και να δούμε γιατί χρειάζεται να υπάρχουν στα δελτία ταυτότητας αυτά τα στοιχεία των γονιών. Τα δελτία ταυτότητας είναι για τον καθένα, μας εξατομικεύουν, και υπάρχουν και όλα τα στοιχεία μας με τα οποία μπορούν να μας ταυτοποιούν», είπε και διερωτήθηκε γιατί χρειάζεται να αναγράφονται τα στοιχεία των γονιών.
 
Η κ. Κυριακίδου υπενθύμισε πως με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, υπάρχει ήδη ένας αριθμός γυναικών που προχώρησαν στην απόκτηση παιδιών με δωρητές σπέρματος. Όπως είπε, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων και Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως, συμφώνησαν πως αυτό είναι κάτι που πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να αλλάξει. Από το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσαν την Επιτροπή, ότι μετά από σχετική έρευνα που έχουν κάνει, διαπιστώθηκε ότι όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δεν αναγράφουν τα στοιχεία των γονέων στις ταυτότητες και είμαστε η μόνη χώρα που τα αναγράφει.
 
Ως Επιτροπή θα ετοιμάσουμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας να μελετηθεί ξανά το θέμα ώστε να υπάρξει αλλαγή και τα δελτία ταυτότητας να μην δημιουργούν διακρίσεις στους κατόχους τους και στα παιδιά, είπε.
 
Ανέφερε, ωστόσο πως πριν από το 2019 δεν μπορεί να γίνει η αλλαγή στις ταυτότητες, καθώς εκείνη τη χρονιά λήγει η σύμβαση με αυτούς που εκδίδουν σήμερα τις ταυτότητες, ενώ το 2019 αναμένεται από την ΕΕ να δοθούν κάποιες νέες οδηγίες για τα δελτία ταυτότητας.
 
«Εμείς δεν μπορούμε να έρθουμε με πρόταση Νόμου γιατί αυτό συνεπάγεται κόστος. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να ξαναδεί το θέμα και να επισημάνουμε ότι ως Επιτροπή θεωρούμε ότι τα Δελτία Ταυτότητας δεν πρέπει να δημιουργούν οποιεσδήποτε διακρίσεις και τα στοιχεία όπως αναγράφονται σήμερα μπορεί να δημιουργούν σε αριθμό παιδιών, έστω και μικρό, μια δυσμενή διάκριση», είπε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top