ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύριο θέμα οι φωτιές στην Αττική στον τουρκοκυπριακό Τύπο - 'Πόνος σας, πόνος μας' γράφει η Χαβαντίς

Κύριο θέμα οι φωτιές στην Αττική στον τουρκοκυπριακό Τύπο - 'Πόνος σας, πόνος μας' γράφει η Χαβαντίς

Οι πυρκαγιές στην Αττική με τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους είναι το κύριο θέμα σε κάποιες από τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες ή προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των υπόλοιπων. Αναφορά γίνεται επίσης στις δηλώσεις Ακιντζί Τσαβούσογλου για Κυπριακό και υδρογονάνθρακες, στα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου και στον αριθμό των φοιτητών.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Έκαψαν την Αθήνα» γράφει ότι η πυρκαγιά στην Αττική είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε ποτέ κοντά στην Αθήνα, δίδει πληροφορίες για τα θύματα και τους τραυματίες και διερωτάται αν κάηκε η Αθήνα ή την έκαψαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στις υπηρεσίες εδάφους του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου – η εταιρεία CAS έκλεισε – πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ πήγαινε στο αεροδρόμιο για να φύγει από τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ζευγάρι Ρώσων συνελήφθη επειδή έβγαζε φωτογραφίες στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Δεν θα παραχωρήσουμε τα δικαιώματα των Τ/κ» αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ χθες στην κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη μετά τη σύσκεψη με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα στο «προεδρικό». Αλλού δημοσιεύει μεγάλη φωτογραφία από το βράδυ της πυρκαγιάς στην Αττική και γράφει ότι η Ελλάδα έγινε κόλαση, αναφέροντας ότι τα θύματα έφτασαν τους 76. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «υπουργός τουρισμού», Φικρί Ατάογλου δήλωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να δει τη νοοτροπία των Ε/κ, αναφερόμενος στην αντίδραση για την εκλογή του Αχμέτ Σαβασιάν ως αντιπροέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ο πόνο σας (στα ελληνικά) πόνος μας (στα τούρκικα)» δημοσιεύει μία μεγάλη και τέσσερις μικρότερες φωτογραφίες από την πυρκαγιά στην Αττική και μιλά για τραγωδία που θα μεγαλώσει, το Μάτι που σβήστηκε από το χάρτη, το εθνικό πένθος και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Αττική. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου Ακιντζί – Τσαβούσογλου και γράφει ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση. Αλλού γράφει ότι ο Τ/κ καθηγητής, Αχμέτ Σοζέν εκτίμησε ως θετικές τις επισκέψεις Λουτ και Τσαβούσογλου.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Τι καταστροφή είναι αυτή;» αναφέρεται στις πυρκαγιές στην Αττική, την καταστροφή και τις απώλειες ζωής που προκάλεσε και γράφει ότι πολιτικοί αρχηγοί και αρμόδιοι της «κυβέρνησης» εξέφρασαν τη λύπη τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δεν βρέθηκε προσφοροδότης για την ολοκλήρωση των εργασιών στα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου. Αλλού γράφει ότι στη σύσκεψη στο «προεδρικό» Τούρκος ΥΠΕΞ και τ/κ πολιτική ηγεσία εξέτασαν το πώς θα προχωρήσει η συνεργασία Τουρκίας – ψευδοκράτους σε κάθε θέμα.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα Τάξη) με τίτλο «Διάλογος, διπλωματία, πίστη προς τη λύση» αναφέρεται στα μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις χθεσινές του δηλώσεις και πως συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό και επισημάνθηκε πως η ενδεχόμενη λύση πρέπει να βασίζεται στην ισότητα των δυο κοινοτήτων. Αλλού με τίτλο «Κάηκε η καρδιά μας με την Ελλάδα» αναφέρεται στις πυρκαγιές και γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι κατά την φετινή χρονιά σημειώθηκε μείωση του αριθμού των ξένων φοιτητών, κυρίως λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top