ΑΟΖ: Τουρκικά «παιχνίδια εξουσίας» με ρωσικό φόντο σε κυπριακά χωρικά ύδατα

ΑΟΖ: Τουρκικά «παιχνίδια εξουσίας» με ρωσικό φόντο σε κυπριακά χωρικά ύδατα

Ασκήσεις διενήργησε μέχρι την Τετάρτη (26/9) το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας γύρω από την Κύπρο.

Οι επτά Navtex που εξέδωσε επί τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία θορύβησαν την Άγκυρα, η οποία προχώρησε στη δική της αντίδραση.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Θεοχαρίδη («Ο Φιλελεύθερος»), εξέδωσε παράτυπη Navtex για άσκηση του δικού της πολεμικού ναυτικού δυτικά της Πάφου και μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου που ισχύει για την Πέμπτη (27/9).

Η Navtex εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αμφισβήτησης της νομιμότητας από την Τουρκία.

Στην παράτυπη ενέργεια αυτή, απάντησε η Κυπριακή Δημοκρατία με Navtex, με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλλομένους ότι η τουρκική ειδοποίηση για την άσκηση του πολεμικού ναυτικού δεν έχει εκδοθεί σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία που έχει την ευθύνη για την περιοχή που αφορά.

Αργότερα, η Τουρκία ανταπάντησε με δική της νέα ανακοίνωση, που καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την κυπριακή Navtex επειδή δεν εκδόθηκε από «αρμόδια αρχή».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανέλαβε επίσημα τα ηνία της ΕΕ η Κύπρος: Έμφαση στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ανέλαβε επίσημα τα ηνία της ΕΕ η Κύπρος: Έμφαση στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Με επίκεντρο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, τη στρατηγική αυτονομία και την ειρήνη στην περιοχή, η Κύπρος ανέλαβε επίσημα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2026.

BEST OF TOTHEMAONLINE