ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: «Αγωνιζόμαστε για τη δική μας ενοποίηση» - Παραλληλισμός με Βερολίνο

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: «Αγωνιζόμαστε για τη δική μας ενοποίηση» - Παραλληλισμός με Βερολίνο

Τιμώντας την Ημέρα Ενοποίησης της Γερμανίας, εμείς, στην Κύπρο, ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε να έλθει μια ανάλογη ημέρα για εμάς, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας την Τετάρτη (3/10) το βράδυ σε εκδήλωση της γερμανικής πρεσβείας στη Λευκωσία για την επέτειο της γερμανικής ενοποίησης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα από την επανένωση της Κύπρου θα επουλώσουν τις πληγές του παρελθόντος και θα δημιουργήσουν πολλαπλά οφέλη για τους Κυπρίους», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «σε μια περιοχή όπου οι προκλήσεις των ασύμμετρων απειλών είναι πραγματικές και στην οποία η σταθερότητα δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη, μια βιώσιμη και διαρκής λύση του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί, τον λαό του, την οικονομία του θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο μέσα στη χώρα αλλά στη γύρω περιοχή, αλλά ακόμα και πέραν αυτής».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και ο γερμανικός λαός το κατανοούν αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. «Εκτιμούμε τη συμπαράστασή τους και την ισχυρή τους στήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανένωση της χώρας μας», σημείωσε.

Επίσης ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στάση αρχών και την υποστήριξή της «στις προσπάθειές μας για να φθάσουμε σε μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, που θα τερματίζει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Γερμανίας, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε το επίπεδό τους άριστο, σημειώνοντας πως «οι χώρες και οι λαοί μας μοιράζονται μια μακρά ιστορία φιλικών σχέσεων».

«Κατά τη διάρκεια των χρόνων, δημιουργήσαμε μια χειροπιαστή και στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς, που αντικατοπτρίζονται στα πολιτικά και οικονομικά επίπεδα αλληλεπίδρασης, αλλά επίσης και στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων», επεσήμανε.

Σημείωσε πως αυτός ο συνεταιρισμός έχει βάθος και αναπτύσσεται για να γίνει ακόμη πιο δυνατός, «στη βάση μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, ενός αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών αξιών μας».

«Ως στενοί εταίροι μέσα στην ΕΕ, οι χώρες μας έχουν αναπτύξει ένα άριστο επίπεδο συνεργασίας σε μια προσπάθεια να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους, που προέρχονται από την κοινή ευρωπαϊκή μας ατζέντα», επεσήμανε.

Διαβεβαίωσε για τη δέσμευσή του να εργαστεί εποικοδομητικά με τον Γερμανό ομόλογό του και στο επίπεδο της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουν τις ποικίλες προκλήσεις «τις οποίες αντιμετωπίζει η κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια προκειμένου να πετύχουμε μια πιο ισχυρή και με περισσότερη συνοχή ‘Ενωση».

Σημείωσε πως όπως ανέφερε και στον Γερμανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο, «είμαστε έτοιμοι να διερευνήσουμε περαιτέρω τις άκρως αναγκαίες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς συνεργασίας» και διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης «για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας προς αμοιβαίο όφελος των χωρών και των λαών μας».

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top