ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Τον είχαν παράνομα 9 μήνες στην φυλακή– Δεν εξέταζαν την αίτηση του

ΚΥΠΡΟΣ: Τον είχαν παράνομα 9 μήνες στην φυλακή– Δεν εξέταζαν την αίτηση του

Για εννέα ολόκληρους μήνες τελούσε υπό παράνομη κράτηση, με το Ανώτατο Δικαστήριο να διατάζει την άμεση αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» o λόγος που αιτητής ασύλου από την Σιέρα Λεόνε στερείτο την ελευθερία του, ήταν γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν εξέταζαν την αίτησή του για να του παραχωρηθεί διεθνής προστασία.

Βάσει αυτών των δεδομένων, ο παραπονούμενος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η κράτησή του ήταν παράνομη και διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του.

Ο εν λόγω αιτητής ασύλου, σύμφωνα με τα γεγονότα, βρίσκεται στην Κύπρο από το 2006, τελώντας εναλλάξ υπό νόμιμο ή παράνομο καθεστώς ως προς την παραμονή του εδώ. Στις 6/5/2016, υπέβαλε αίτηση για να του παραχωρηθεί διεθνής προστασία.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο: «η εξέταση της αίτησης δεν έχει, ακόμα, περατωθεί, ούτε είναι γνωστό σε ποιο στάδιο αυτή βρίσκεται. Το μόνο γνωστό είναι ότι, την 1/8/2018, λήφθηκε συνέντευξη από τον αιτητή, κατόπιν αιτήματός του. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν του κοινοποιήθηκε οποιαδήποτε απόφαση, σχετικά, από την αρμόδια Αρχή».

Όπως διαπιστώθηκε, από τις 8/1/2018 τελούσε υπό κράτηση, ενώ το διάταγμα απέλασής του, ανεστάλη, λόγω της αίτησής του για διεθνής προστασία.

Σύμφωνα με τον νόμο, η κράτηση σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να έχει την «μικρότερη δυνατή διάρκεια».

Με βάση τα δεδομένα της υπόθεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε ότι: «ουδεμία εξήγηση έχει δοθεί, μέσω μαρτυρίας, φυσικά, γιατί στο χρόνο των εννέα και πλέον μηνών, που ο αιτητής τελεί υπό κράτηση, δεν ολοκληρώθηκε η εξέταση της αίτησής του για διεθνή προστασία. Ως αποτέλεσμα, διαπιστώνεται ότι η κράτησή του για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, ουδόλως έχει δικαιολογηθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτή έχει, όντως, "τη μικρότερη δυνατή διάρκεια". Επομένως, αυτή κρίνεται παράνομη»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top