ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΖΥΓΙ: Στο «περίμενε» οι κοινότητες  για δημιουργία κυκλικού κόμβου από το 2013

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΖΥΓΙ: Στο «περίμενε» οι κοινότητες  για δημιουργία κυκλικού κόμβου από το 2013

Ερώτηση προς την υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή των δρόμων Ζυγίου – Μαρωνίου - Ψεματισμένου, είχε απηυθύνει προ 3,5 μηνών ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης.

Συγκεκριμένα ο κύριος Ορφανίδης με επιστολή του ημερομηνίας 27/11/2018, ανέφερε στην υπουργό πως οι κοινότητες ζήτησαν τη δημιουργία του κυκλικού κόμβου και ζητούσε την ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το στάδιο του έργου.

Έργο το οποίο αναμενόταν να κατασκευαστεί στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε το τροχαίο δυστύχημα το πρωί της Δευτέρας 18/03 με θύμα 52χρονο Σύριο.

Η υπουργός με δική της επιστολή ημερομηνίας 5/10/18 ενημέρωσε τον βουλευτή, πως το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής του Κεντρικού Φορέα για την Επίλυση Κυκλοφοριακών Προβλημάτων που πραγματοποιήθηκε στις 11/11/2013.

Όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός, κατόπιν απόφασης της Τεχνικής Επιτροπής, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ετοίμασε το σχέδιο το οποίο διαλαμβάνει τη δημιουργία κυκλικού κόμβο, στο εν λόγω σημείο.

Σχέδιο το οποίο υιοθετήθηκε ως ρυμοτομικό σχέδιο από την Πολεοδομική Αρχή για τα επηρεαζόμενα τεμάχια περιμετρικά της συμβολής, έτσι ώστε μελλοντικά, αφού αναπτυχθούν τα τεμάχια αυτά, να είναι εφικτή η εξασφάλιση της αναγκαίας γης και η υλοποίηση του υπό αναφορά κυκλικού κόμβου.

Σύμφωνα με την απάντηση της υπουργού, ο κυκλικός κόμβος μπορεί να κατασκευαστεί, ανεξάρτητα των πιο πάνω, με την προϋπόθεση το Κοινοτικό Συμβούλιο Ψεματισμένου να εξασφαλίσει τις συναινέσεις για την παραχώρηση της αναγκαίας γης από τους ιδιοκτήτες της, όπως επίσης και ο Έπαρχος Λάρνακας να προωθήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του κόμβου αφού εξασφαλίσει και τα αναγκαία κονδύλια.

Το ζήτημα, ανέφερε και στις δηλώσεις του ο Χάρης Χατζηγιασεμή, υπεύθυνος Τροχαίας Λάρνακας, στην σκηνή του ατυχήματος – τη Δευτέρα 18/03 - όπου ανέφερε πως ακόμα ότι για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο δρόμο «πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη για να αποφασιστεί από την αρμόδια Αρχή κατά πόσον χρειάζεται να γίνει ράμπα. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται» συνέχισε «είναι οδική συνείδηση την οποία δυστυχώς ως Κύπριοι οδηγοί δεν έχουμε και δυσκολευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της οδήγησης, με αποτέλεσμα να γίνονται τα θανατηφόρα δυστυχήματα».

Εξάλλου ο Χριστόδουλος Παπαχρήστου Κοινοτάρχης Ψεματισμένου ανέφερε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια τα Κοινοτικά Συμβούλια Ψεματισμένου και Μαρωνίου, έχουν προβεί σε αλλεπάλληλα αιτήματα για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στον συγκεκριμένο δρόμο. Η λύση που δόθηκε από τον Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών ήταν να δημιουργηθεί ένα «φρύδι» για το οποίο όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι».

Πρόσθεσε ότι «ο Φορέας Κυκλοφοριακών Μελετών αποφάσισε τελικά τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται η απαλλοτρίωση τριών τεμαχίων, για δύο εκ των οποίων έχουμε πάρει την συγκατάθεση, ωστόσο ο ιδιοκτήτης του τρίτου αρνείται, με αποτέλεσμα το θέμα έχει παραπεμφθεί στον Έπαρχο Λάρνακας». Σημείωσε πως «τα κατασκευαστικά σχέδια για δημιουργία του κυκλικού κόμβου είναι έτοιμα εδώ και δύο περίπου χρόνια».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαχρήστου απάντησε πως εδώ και δύο περίπου εβδομάδες συνεργεία της Κοινότητας άρχισαν να καθαρίζουν τους δρόμους και τα «παγκέτα» από την άγρια βλάστηση που υπάρχει λόγω της πολυομβρίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top