«Κάτω οι κρεμάλες των Βρετανών, ζήτω η ΕΟΚΑ» – Το αιματοβαμμένο συλλαλητήριο της Αθήνας

«Κάτω οι κρεμάλες των Βρετανών, ζήτω η ΕΟΚΑ» – Το αιματοβαμμένο συλλαλητήριο της Αθήνας

9 Μαΐου 1956. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στην πλατεία Ομονοίας μετά από προτροπή της ΠΕΕΚ (Πανελλήνια Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου). Διαδηλώνουν κατά των σκληρών βρετανικών μέτρων που έλαβε ο πρώην στρατάρχης Χάρτινγκ στην Κύπρο και κατά της απόφασης να σταλθούν στην αγχόνη ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου.

Κρατάνε πανό και πλακάτ με συνθήματα. «Χάρτινγκ θα πεθάνεις», «Ελλάς-Κύπρος-Ένωση», «Όλοι οι Έλληνες, είμεθα ΕΟΚΑ», «Αμερικάνοι είναι η τελευταία σας ευκαιρία».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη διαδήλωση υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Είχαν ήδη ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του ’51. Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη με τραυματίες και νεκρούς.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλίων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για να εξεταστούν τα όποια θετικά βήματα όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά, ανέφερε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE