ΚΟΣΜΟΣ

O ψεύτικος Πικάσο που αγόρασε για 260 ευρώ μπορεί να τον κάνει εκατομμυριούχο

O ψεύτικος Πικάσο που αγόρασε για 260 ευρώ μπορεί να τον κάνει εκατομμυριούχο

Αν είναι τυχερός ή άτυχος μένει να φανεί, για την ώρα πάντως ο πίνακας που αγόρασε ένας συλλέκτης αντικών από παζάρι ελέγχεται για την αυθεντικότητά του και αν αποδειχθεί έργο του Πικάσο, η τιμή του στην αγορά κυμαίνεται στις 850.000 ευρώ!

Ο Philip Satepleton λοιπόν από το Σάσεξ της Αγγλίας αγόρασε ένα αξιοπρεπές αντίγραφο πίνακα του Πικάσο, έτσι πίστευε τουλάχιστον. Του φάνηκαν ωστόσο πολλά τα 260 ευρώ που έδωσε και τον πήγε σε έναν εκτιμητή, ο οποίος αποφάνθηκε πως ενδέχεται να είναι αυθεντικός.

Αυτό που τον τράβηξε μάλιστα δεν ήταν ο ίδιος ο πίνακας, αλλά η καλοδουλεμένη αρ ντεκό κορνίζα του! Ο 52χρονος ένιωσε και πάλι εξαπατημένος, γι’ αυτό και πέρασε το κατώφλι του οίκου δημοπρασιών Brighton and Hove Auctions έξι μήνες αργότερα, για να εκτιμηθεί ο πίνακας.

Και η Rosie May, του γνωστού οίκου, εντόπισε τέσσερα χαρακτηριστικά σημάδια της τεχνοτροπίας του Πικάσο που ενδέχεται να τον καθιστούν αυθεντικό. «Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω τι έχει συμβεί», λέει ο συλλέκτης, «είναι πολύ περίεργο το συναίσθημα, νιώθω μουδιασμένος».

Ο πίνακας θα βγει σε δημοπρασία στις 7 Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα ξέρουν την αξία του. «Ο Philip είναι συχνός πελάτης μας», λέει η Rosie May, η οποία εντόπισε στο πίσω μέρος του καμβά την ένδειξη «Roland Penrose Estate». Ο Penrose ήταν καλός φίλος του ζωγράφου, «είναι καλά πιστοποιημένο ότι ο Πικάσο περνούσε πολύ χρόνο στο σπίτι του Roland Penrose», λέει εκείνη, «ήταν πολύ καλοί φίλοι, ο Roland Penrose οργάνωνε τις εκθέσεις του Πικάσο».

Η May καταλήγει πως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως ο πίνακας είναι αυθεντικός. Λέει πάντως πως οι έρευνες για να καθοριστεί η αυθεντικότητά του κοστίζουν χιλιάδες ευρώ και ο συλλέκτης δεν είναι διατεθειμένος να τα πληρώσει. «Οι μεγάλοι Πικάσο πωλιούνται έναντι 3 εκατ. ευρώ. Αυτός, εξαιτίας της μελέτης, εξαιτίας της ιστορίας και του μηνύματός του, μπορεί να πιάσει 850.000 ευρώ»…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top