Πως είδαν οι Βρετανοί γελοιογράφοι την «ενοικίαση» της Κύπρου από τους Οθωμανούς

Πως είδαν οι Βρετανοί γελοιογράφοι την «ενοικίαση» της Κύπρου από τους Οθωμανούς

Το βρετανικό περιοδικό Punch, υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή σατιρικά περιοδικά του κόσμου.

Πήρε την ονομασία του, από την αναρχική φιγούρα Mr.Punch και για 160 χρόνια, σατίριζε με τα άρθρα του και τις γελοιογραφίες του τις επίσημες πολιτικές κινήσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Όταν στις 4 Ιουνίου 1878, υπεγράφη η μυστική σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια του Συνεδρίου του Βερολίνου, όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία εκχώρησε την Κύπρο στη Μεγάλη Βρετανία με καθεστώς εκμίσθωσης.

Οι δύο δυνάμεις συμφώνησαν στην παραχώρηση αυτή με αντάλλαγμα τη στρατιωτική ενίσχυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης προέλασης της Ρωσίας στην ασιατική Τουρκία. Τότε το Punch κυκλοφόρησε με μία σειρά από καρικατούρες που σατίριζαν τη συμφωνία και τη νέα πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Le Figaro: Υπό ασφυκτική πολιτική πίεση ο Μακρόν μετά τις λεηλασίες και τα επεισόδια στη Γαλλία

Le Figaro: Υπό ασφυκτική πολιτική πίεση ο Μακρόν μετά τις λεηλασίες και τα επεισόδια στη Γαλλία

Κεντρική θέση στο μήνυμα του Γάλλου προέδρου είχε η ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις καταστροφές και να αποζημιωθούν όσοι υπέστησαν ζημιές.

BEST OF TOTHEMAONLINE