Πως είδαν οι Βρετανοί γελοιογράφοι την «ενοικίαση» της Κύπρου από τους Οθωμανούς

Πως είδαν οι Βρετανοί γελοιογράφοι την «ενοικίαση» της Κύπρου από τους Οθωμανούς

Το βρετανικό περιοδικό Punch, υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή σατιρικά περιοδικά του κόσμου.

Πήρε την ονομασία του, από την αναρχική φιγούρα Mr.Punch και για 160 χρόνια, σατίριζε με τα άρθρα του και τις γελοιογραφίες του τις επίσημες πολιτικές κινήσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Όταν στις 4 Ιουνίου 1878, υπεγράφη η μυστική σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια του Συνεδρίου του Βερολίνου, όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία εκχώρησε την Κύπρο στη Μεγάλη Βρετανία με καθεστώς εκμίσθωσης.

Οι δύο δυνάμεις συμφώνησαν στην παραχώρηση αυτή με αντάλλαγμα τη στρατιωτική ενίσχυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης προέλασης της Ρωσίας στην ασιατική Τουρκία. Τότε το Punch κυκλοφόρησε με μία σειρά από καρικατούρες που σατίριζαν τη συμφωνία και τη νέα πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ο ΔΗΣΥ μπροστά στον καθρέφτη του 2028 -Οι εσωτερικές γραμμές, το «διπλοπόρτι» και ο Χριστοδουλίδης

Ο ΔΗΣΥ μπροστά στον καθρέφτη του 2028 -Οι εσωτερικές γραμμές, το «διπλοπόρτι» και ο Χριστοδουλίδης

Δεν είναι μόνο ο Καρούσος με τον Δίπλαρο. Δεν είναι μόνο ο Τορναρίτης. Και ασφαλώς δεν είναι μόνο μια ακόμη εσωκομματική αναστάτωση. Στον ΔΗΣΥ εξελίσσεται κάτι βαθύτερο: μια συζήτηση για την επόμενη ημέρα της παράταξης, η οποία θέτει στο τραπέζι τη σχέση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν το 2028 και τα όρια της κομματικής πειθαρχίας.