ΚΥΠΡΟΣ: Το ολοκαύτωμα στο Κούρδαλι

ΚΥΠΡΟΣ: Το ολοκαύτωμα στο Κούρδαλι

Το απόγευμα της 20ης Ιουνίου 1958, τέσσερις αγωνιστές της ΕΟΚΑ συναντήθηκαν στο σπίτι του Ανδρέα Πατσαλίδη στο Κούρδαλι. Την περιοχή που οι Βρετανοί ονόμαζαν «Καρδιά της ΕΟΚΑ», αφού τα ορεινά χωριά της περιοχής αποτελούσαν το άνδρο των αγωνιστών.

Από εκείνες τις περιοχές κατάγονταν πολλοί αγωνιστές αλλά και σε εκείνες τις περιοχές πραγματοποιείτο ο ανταρτοπόλεμος.

Λίγες μέρες πριν οι δύο από αυτούς, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης και Αλέκος Κωνσταντίνου είχαν πάρει διαταγή από τον τομεάρχη Σπηλιών, Χριστάκη Τρυφωνίδη να ξεκινήσουν από τα Λειβάδια και να πάνε στο Κούρδαλι όπου θα έφτιαχναν κρησφύγετο στο σπίτι του Πατσαλίδη.

Οι δύο αγωνιστές, που μέχρι τότε είχαν πάρει μέρος σε διάφορες δράσεις δολιοφθοράς κατά των αποικιοκρατών, είχαν μαζί τους και δύο νάρκες πιέσεως για να τις παραδώσουν στον τέταρτο αγωνιστή, Κώστα Αναξαγόρα.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - ΗΠΑ και Ισραήλ βομβαρδίζουν την Τεχεράνη - Κύμα ιρανικών επιθέσεων

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - ΗΠΑ και Ισραήλ βομβαρδίζουν την Τεχεράνη - Κύμα ιρανικών επιθέσεων

Εξαπλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή ο πόλεμος που ξεκίνησαν το Σάββατο ΗΠΑ και Ισραήλ με τις επιθέσεις στο Ιράν, σκοτώνοντας τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ. Η Τεχεράνη απάντησε με πλήγματα στο Ισραήλ και επιθέσεις σε αμερικανικές εγκαταστάσεις σε όλη την περιοχή. Tο Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις στην «καρδιά της Τεχεράνης» ενώ επέκτεινε τον πόλεμο στον Λίβανο μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE