ΚΥΠΡΟΣ: Το ολοκαύτωμα στο Κούρδαλι

ΚΥΠΡΟΣ: Το ολοκαύτωμα στο Κούρδαλι

Το απόγευμα της 20ης Ιουνίου 1958, τέσσερις αγωνιστές της ΕΟΚΑ συναντήθηκαν στο σπίτι του Ανδρέα Πατσαλίδη στο Κούρδαλι. Την περιοχή που οι Βρετανοί ονόμαζαν «Καρδιά της ΕΟΚΑ», αφού τα ορεινά χωριά της περιοχής αποτελούσαν το άνδρο των αγωνιστών.

Από εκείνες τις περιοχές κατάγονταν πολλοί αγωνιστές αλλά και σε εκείνες τις περιοχές πραγματοποιείτο ο ανταρτοπόλεμος.

Λίγες μέρες πριν οι δύο από αυτούς, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης και Αλέκος Κωνσταντίνου είχαν πάρει διαταγή από τον τομεάρχη Σπηλιών, Χριστάκη Τρυφωνίδη να ξεκινήσουν από τα Λειβάδια και να πάνε στο Κούρδαλι όπου θα έφτιαχναν κρησφύγετο στο σπίτι του Πατσαλίδη.

Οι δύο αγωνιστές, που μέχρι τότε είχαν πάρει μέρος σε διάφορες δράσεις δολιοφθοράς κατά των αποικιοκρατών, είχαν μαζί τους και δύο νάρκες πιέσεως για να τις παραδώσουν στον τέταρτο αγωνιστή, Κώστα Αναξαγόρα.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τραγωδία στο highway: Νεκρός ο 70χρονος Σάββας – Παρασύρθηκε από όχημα ενώ εργαζόταν

Τραγωδία στο highway: Νεκρός ο 70χρονος Σάββας – Παρασύρθηκε από όχημα ενώ εργαζόταν

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε ο 70χρονος εργάτης Σάββας Ιωάννου, από την Πάφο, ο οποίος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, ενώ εκτελούσε εργασίες σήμανσης του δρόμου, μαζί με συναδέλφους του.

BEST OF TOTHEMAONLINE