BUSINESS NEWS

Κοινωνική επανάσταση με 5G –Οι συνδέσεις με ταχύτητες φωτός, αλλάζουν κυριολεκτικά τη ζωή μας

Κοινωνική επανάσταση με 5G –Οι συνδέσεις με ταχύτητες φωτός, αλλάζουν κυριολεκτικά τη ζωή μας

Το 5G πλέον είναι στο κατώφλι μας.

Ήδη, η Cyta ανακοίνωσε τη λειτουργία του 1ου πιλοτικού δικτύου 5G στην Κύπρο, με τους τεχνικούς του Οργανισμού να δοκιμάζουν πρώτοι τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας πριν την εισαγωγή της.


Γιατί όμως τόσος ντόρος για το 5G; Τι είναι αυτό που κάνει τους ειδικούς να μιλούν για επανάσταση που θα φέρει στις ζωές μας, προσφέροντας νέες οικονομικές/εμπορικές δυνατότητες, αλλά και νέα δεδομένα στην ιατρική, στην εκπαίδευση και στην καθημερινότητά μας;

Αυτόνομα οχήματα


Στο Mobile World Congress 2019 που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Βαρκελώνη έγινε παρουσίαση για ενέργειες που χάρη στο 5G θα γίνονται από μεγάλες αποστάσεις.


Μια από τις δυνατότητες, λοιπόν, έχει να κάνει με τα αυτόνομα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι εφικτή η οδήγηση φορτηγού στη Σουηδία, με τον χειριστή να βρίσκεται στην Βαρκελώνη. Αυτό θα επιτευχθεί χάρη στην ταχύτητα των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), που σε συνδυασμό με την ήδη συντελούμενη επανάσταση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτούν άμεσα και αξιόπιστα τα οχήματα με πλήθος δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.


Τα αυτόνομα οχήματα βρίσκονται, προς το παρόν, σε δοκιμαστικό στάδιο και προβλέπεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά μεταξύ του 2020 και του 2030, ενώ τα πλήρως αυτοματοποιημένα αναμένονται μετά το 2030. Η πλήρης συνδεσιμότητα όλων των νέων οχημάτων αναμένεται να επιτευχθεί έως το 2022.

Επέμβαση από χιλιόμετρα μακριά

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2019, στο συνέδριο Mobile World Congress, 500 σύνεδροι και δημοσιογράφοι βίωσαν πώς θα αλλάξει το 5G τον κλάδο της ιατρικής. Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ζωντανά χειρουργική επέμβαση.


Την επέμβαση συντόνιζε από την αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του MWC ο επικεφαλής χειρούργος του γαστρεντερολογικού τμήματος της κλινικής της Βαρκελώνης, Αντόνιο ντε Λασί. Η ιατρική ομάδα του ντε Λασί βρισκόταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε ένα πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο με δίκτυο 5G. Ο ντε Λασί δεν χειρίστηκε κάποιο ρομποτικό νυστέρι, ωστόσο κατηύθυνε σε πραγματικό χρόνο την ομάδα του ώστε να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τεχνολογία 5G θα φέρει επανάσταση στις χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων αλλά κυρίως του μηδενισμού της χρονοκαθυστέρησης (latency) μεταξύ πομπού και δέκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η τεχνολογία 4G επιτρέπει την επίτευξη ταχυτήτων 100 Mbit/s, με το 5G η αντίστοιχη ταχύτητα φτάνει έως τα 10Gbit/s. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η σύνδεση 5G είχε χρόνο καθυστέρησης μόλις 0,01 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με την καθυστέρηση των 0,27 δευτερολέπτων που εμφανίζουν τα δίκτυα 4G, υπό ιδανικές συνθήκες.


Επιπλέον, θα επωφελούνται τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Οι γιατροί θα μπορούν να συνδεθούν ανά πάσα στιγμή με ασθενείς από οπουδήποτε και να τους συμβουλεύσουν όταν είναι απαραίτητο. Ακόμη, αναπτύσσονται έξυπνες ιατρικές συσκευές, οι οποίες θα μπορούν να εκτελέσουν χειρουργική επέμβαση από απόσταση.


Τα fitness bands και wearables, αλλά και οι συσκευές που μπορούν να μετρούν το βάρος, τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση, ή ακόμα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τις υπηρεσίες περίθαλψης κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης κατάστασης, ώστε να μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για γρήγορη διάγνωση και θεραπεία.


Έξυπνες πόλεις –έξυπνα σπίτια


Ο όρος «έξυπνες πόλεις» είναι συνυφασμένος με το 5G. Χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει, οι εγκαταστάσεις παροχής νερού θα είναι αναβαθμισμένες, ενώ θα υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για τον φωτισμό και τη θέρμανση κτηρίων. Με τη νέα τεχνολογία –μεταξύ άλλων- θα είναι εφικτή (1) η διαχείριση της κυκλοφορίας, (2) η άμεση ενημέρωση καιρού, (3) η τοπική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, (4) η ενεργειακή διαχείριση, (5) το έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο, (6) ο έξυπνος φωτισμός δρόμων, (7) η διαχείριση των υδάτινων πόρων, (8) η διαχείριση πλήθους, (9) η άμεση αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Χάρη στα δίκτυα 5G θα τίθεται σε απόλυτη εφαρμογή η τεχνολογία Smart Home. Οι έξυπνες συσκευές θα μπορούν να ελέγχονται και να ρυθμίζονται από απομακρυσμένες τοποθεσίες, ενώ κάμερες κλειστού κυκλώματος θα παρέχουν υψηλής ποιότητας βίντεο σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του σπιτιού.


Χρήση drones


Το δίκτυο 5G αναβαθμίζει σημαντικά και τη χρήση των drones. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως λόγου χάριν οι φυσικές καταστροφές, οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, τα drones θα μπορούν να προσεγγίσουν τα σημεία και να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και να μεταφέρουν φάρμακα και τρόφιμα όπου και όποτε χρειαστεί.

Και στην εκπαίδευση


Επανάσταση φέρνει και στον τομέα της εκπαίδευσης. Επανειλημμένα έχει διατυπωθεί η θέση ότι πλέον οι φοιτητές θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για παρακολούθηση επιμορφωτικών μαθημάτων λόγω του εκμηδενισμού της απόστασης, κάτι το οποίο ασφαλώς επιτυγχάνεται χάρη στις υψηλές ταχύτητες του 5G. Σκεφτείτε απλώς έναν φοιτητή ιατρικής, ο οποίος θα είναι σε θέση να παρακολουθεί ζωντανά από μεγάλη απόσταση μια χειρουργική επέμβαση, χωρίς να υπάρχει χρονοκαθυστέρηση.

Αναβάθμιση κινητών

Το 5G θα αλλάξει μέχρι και τον τρόπο που κατασκευάζονταν και λειτουργούσαν τα κινητά μας μέχρι σήμερα. Κινητά χωρίς καθυστέρηση. Καλύτερα παιχνίδια και γραφικά που θα έβρισκες μόνο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 4Κ video χωρίς να χρειάζεται να αποθηκεύεις μεγάλα σε μέγεθος αρχεία στο κινητό σου.

Οι χρήστες θα πρέπει να ξεχάσουν τις κάρτες μνήμης, αφού οι ταχύτητες που θα παρέχει το 5G θα δίνουν τη δυνατότητα τα πάντα να αποθηκεύονται στο «cloud» και η αναπαραγωγή τους σε συσκευές να γίνεται με μηδέν καθυστέρηση.

Φθηνότερες, ελαφρύτερες, ταχύτερες!

Οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν με ελαφρύτερες, φθηνότερες αλλά και γρηγορότερες κινητές συσκευές, καθώς με την έλευση του 5G θα χρειάζονται λιγότερο ισχυρά και κατ’ επέκταση ακριβά εξαρτήματα. Επιπλέον, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που τρέχουν αυτή τη στιγμή στα έξυπνα κινητά καταναλώνουν πολύ εύκολα την μπαταρία, ακόμα και όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη. Αυτό ωστόσο μπορεί να αλλάξει όταν οι συσκευές θα χρησιμοποιούνται – με βάση τη νέα τεχνολογία – ως απλά «παθητικές οθόνες» για το εισερχόμενο περιεχόμενο.

Η πρώτη ολογραφική κλήση είναι πραγματικότητα και στην Κύπρο


Η CYTA, πραγματοποίησε την πρώτη ολογραφική κλήση στην Κύπρο, δίδοντας μια πρώτη γεύση για τα πλεονεκτήματα που το 5G θα φέρει στις ζωές μας. Αυτή η πρωτοποριακή εφαρμογή ολογραμμάτων της Cyta διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά σε ποιότητα εικόνας υψηλής ευκρίνειας και φωτεινότητας, συνδυάζοντας τις τεχνολογίες 5G και LED υψηλής πυκνότητας.

Αυτές είναι μόνο οι βασικές αλλαγές που φέρνει στις ζωές μας το 5G. Κι όπως γίνεται αντιληπτό, θα φέρει τεχνολογική επανάσταση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου σε παγκόσμια κλίμακα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top