ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συναντήσεις Λουτ με τους δύο ηγέτες και η πρόταση Αναστασιάδη για ΦΑ στα πρωτοσέλιδα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συναντήσεις Λουτ με τους δύο ηγέτες και η πρόταση Αναστασιάδη για ΦΑ στα πρωτοσέλιδα

Οι νέες συναντήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ με τους δύο ηγέτες και η ολοκλήρωση των όρων αναφοράς, η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ενεργοποίηση του δικαιώματος ανάληψης των εσόδων από το φυσικό αέριο που αναλογούν στην τ/κ κοινότητα, η ανταλλαγή έργων τέχνης και οπτικοακουστικού υλικού ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο μη εντοπισμός από την Αστυνομία διάπραξης ποινικού αδικήματος εκ μέρους του Μητροπολίτη Μόρφου σε σχέση με δηλώσεις του για την ομοφυλοφιλία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τελευταίο ραντεβού σήμερα για το τελικό «ρετουσιάρισμα»» γράφει ότι στη φάση του τελικού «ρετουσιαρίσματος» βρίσκεται το κείμενο που ετοιμάζει η Τζέιν Χολ Λουτ για τους όρους αναφοράς και όπως όλα δείχνουν αυτό θα πάρει την τελική του μορφή σήμερα, με νέες συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών ξεκινά έρευνα κατά κτηματολογικών λειτουργών για διοχέτευση πληροφοριών για τις αξίες κτηματικών περιουσιών στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρχονται τα θαλάσσια ταξί και λεωφορεία για να λύσουν το κυκλοφοριακό κομφούζιο στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Καθορισμός ΑΟΖ έναντι εσόδων για φυσικό αέριο» γράφει ότι κύριο σημείο στην αντιπρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη στην εισήγηση του Τ/Κ ηγέτη για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου είναι η ενεργοποίηση του δικαιώματος ανάληψης των εσόδων που αναλογούν στην τ/κ κοινότητα αμέσως μετά το 2022 οπότε και ο προγραμματισμός του κράτους τοποθετεί την πρώτη ροή εσόδων στο Ταμείο Υδρογονανθράκων. Αλλού γράφει ότι ο βασικός κορμός του λιτού κειμένου που θα διαμορφώνει τους όρους αναφοράς έχει ήδη ολοκληρωθεί με την Τζέιν Χολ Λουτ να βάζει τις τελευταίες πινελιές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο πλαίσιο συμφωνίας για μέτρα εμπιστοσύνης επιστράφηκαν έργα τέχνης Ε/Κ καλλιτεχνών και οπτικοακουστικό υλικό Τουρκοκυπρίων μουσικών.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αθώος ο μητροπολίτης Μόρφου» γράφει ότι δεν εντοπίζει τελικά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εκ μέρους του Μητροπολίτη Μόρφου η Αστυνομία, σε σχέση με δηλώσεις του για την ομοφυλοφιλία και ως εκ τούτου είναι αμφίβολο κατά πόσο θα διωχθεί ποινικά. Αλλού γράφει ότι με ανταλλαγή έργων τέχνης, με οπτικοακουστικό υλικό από τα αρχεία του ΡΙΚ υλοποιήθηκε η απόφαση των δύο ηγετών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός του FIR Λευκωσίας και ιδιαίτερα στην περιοχή δυτικά της Πάφου δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σχεδόν καθημερινά, αναγκάζοντας τις πτήσεις που απογειώνονται και προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Πάφου να αλλάζουν πορεία κατά τις ώρες παρουσίας των τουρκικών UAV.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Βάζει στο χαρτί τους όρους αναφοράς η Λουτ» γράφει ότι η πρόθεση της κας Λουτ να φύγει από τη Λευκωσία με γραπτό κείμενο-έγγραφο που θα περιλαμβάνει έστω τις επικεφαλίδες των όρων αναφοράς, παρέτεινε για μια ακόμα μέρα την επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και το πήγαινε-έλα με χωριστές συναντήσεις που θα έχει και σήμερα με τους δύο ηγέτες. Αλλού γράφει ότι η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες την ανταλλαγή έργων τέχνης και οπτικοακουστικού υλικού ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας το 23,9% στην Κύπρο ενώ ένας στους δέκα βιώνει καθημερινά σοβαρές υλικές στερήσεις.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Πολύ κοντά στην συμφωνία των όρων» γράφει ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα παραμείνει στην Κύπρο ακόμη μια μέρα για περαιτέρω συνομιλίες με τους δύο ηγέτες. Αλλού αναφέρεται στην ανταλλαγή έργων τέχνης και οπτικοακουστικού υλικού ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «οι αντίπαλοι του ΄no-deal΄ Brexit νικούν τον Πρωθυπουργό Τζόνσον, που υπόσχεται εκλογές».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Escrow account κλειδί για την ΑΟΖ» γράφει ότι συγκεκριμένη πρόταση στον Μουσταφά Ακιντζί για άνοιγμα ενός Escrow account, δηλαδή λογαριασμό ειδικού σκοπού, όπου θα μεταφέρεται το μερίδιο των Τ/Κ από την πώληση του φυσικού αερίου υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλού γράφει ότι στην Βουλή των Κοινοτήτων οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν αν θα αναλάβουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να περάσουν νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit για τρεις μήνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προετοιμάζεται να εμπλακεί και πάλι στο θέμα του ΓεΣΥ προκειμένου να συμβάλει στην υπερπήδηση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί έως τώρα.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top