ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Θα ήθελα να ακούσουμε την ωραία φράση ότι η λύσις η δικαία ήρθε'

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Θα ήθελα να ακούσουμε την ωραία φράση ότι η λύσις η δικαία ήρθε'

Τις πιο θερμές ευχές του μετέφερε προς την Κύπρο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, από την Αίγυπτο, όπου ο ίδιος ετέλεσε την πανήγυρη της Κυπριακής Αδελφότητας για την εορτή της Παναγιάς του Κύκκου.

«Προχωράμε και περιμένουμε τη λαμπερή και όμορφη εκείνη ημέρα, που θα αποτελέσει την ημέρα της δικαιοσύνης της ευλογημένης Κύπρου», τόνισε σε κλίμα συγκίνησης ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, στον περικαλλή κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, εκεί όπου ανυψώνεται μόνιμα το λάβαρο της Κυπριακής Αδελφότητας φιλοτεχνημένο στα ελληνικά χρώματα του λευκού και του γαλάζιου.

Παρουσία της Προέδρου της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας Μαρίας Φορμόζη, της Αντιπροέδρου Γεωργίας Μαστουρίδη και της Γενικής Γραμματέως Μαίρης Παυλίδου, που εκπροσωπούσαν το ιστορικό παροικιακό σωματείο στην μεγάλη αυτή γιορτή που έχει γίνει θεσμός κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην Αίγυπτο, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής υπογράμμισε:

«Πιστεύω ότι ο κόσμος προχωράει. Και θα ήθελα, σήμερα η Παναγιά του Κύκκου που εορτάζουμε και στην Αίγυπτο, να ακούσει την ικεσία μας. Έτσι ώστε να ακούσουμε την ωραία φράση ότι «η λύση η δικαία ήρθε» και η Κύπρος μας θα λάμψει και πάλι, θα λάμψει ο ήλιος της δικαιοσύνης, το φως της αγάπης που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συναδέλφωση όλων των κατοίκων πάνω στο νησί όπως στα παλαιά χρόνια, μονιασμένοι και αδελφωμένοι».

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τη στήριξη που παρέχει η Κύπρος στο ιεραποστολικό Πατριαρχείο, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα τελεστούν και τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Νεκταρίου στο Γέρι Λευκωσίας, στο χώρο που παραχώρησε η Κύπρος στο Παλαίφατο Πατριαρχείο.

Αμέσως μετά, ο κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Μητροπολίτη Άκκρας κ. Νάρκισσο και τον Μητροπολίτη Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτο ετέλεσε το μνημόσυνο της Κυπριακής Αδελφότητας Αιγύπτου για τον αδικοχαμένο Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄ που με την τίμια συνοδεία του χάθηκαν με το μοιραίο Σινούκ που έπεσε στα παγωμένη νερά του Αιγαίου κοντά στο Άγιον Όρος, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2004, καθώς και υπέρ αναπαύσεως όλων των αειμνήστων Προέδρων της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας που φέτος συμπληρώνει 147 χρόνια ζωής.

Μάλιστα, ο Πατριάρχης ανακοίνωσε ότι για την ημέρα όπου συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια για το τραγικό γεγονός, θα τελεστεί μνημόσυνο εκ μέρους του πατριαρχείου στις 11 Σεπτεμβρίου στον ιερό ναό του Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, εκεί όπου έζησε μέχρι τις τελευταίες ημέρες του ο αδικοχαμένος Κύπριος τη καταγωγή Πατριάρχης κυρός Πέτρος, όπου εκεί βρισκόταν τότε και η έδρα του Πατριαρχικού μεγάρου Αλεξανδρείας.

Στη τελετή, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Αλεξάνδρειας και Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κα Γεωργία Μαστουρίδη, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Δημήτριος Κολομοιράκης, οι Διευθύντριες των ελληνικών σχολείων Αλεξανδρείας κ.κ. Αγγελική Τσιαδήμη και Δήμητρα Παπανώτα και πολύ κόσμος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Να σημειωθεί ότι εκδηλώσεις για την Πολιούχο της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας τελέστηκαν και στο Κάιρο, στον άρτι ανακαινισθέντα περικαλλή ναό των Αγίων Κωνσταντίνου Ελένης Καΐρου, από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, παρουσία μεταξύ άλλων, του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Χάρη Μορίτση, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργου Δασκαλόπουλου, του Συμβούλου της Κυπριακής Πρεσβείας Ανδρέα Καζαντέ και της Προξένου της Κύπρου Κωνσταντίνας Κωνσταντινίδου.

 Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top