ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό και οικονομία στο επίκεντρο των επαφών Γ. Λιλλήκα στην Αθήνα

Κυπριακό και οικονομία στο επίκεντρο των επαφών Γ. Λιλλήκα στην Αθήνα

Την ανησυχία του ότι η πιθανή επανέναρξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο θα είναι προβληματική εάν δεν ασκηθούν από τον ξένο παράγοντα πιέσεις στην Τουρκία να δεσμευτεί ότι δεν θα προκαλέσει άλλες εντάσεις στη περιοχή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα, στην Αθήνα.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει απαραιτήτως να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στην προσφώνηση του κ. Λιλλήκα ότι «στις δύσκολες ώρες που περνούμε» η Κύπρος χρειάζεται τη συμπαράσταση της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον διαβεβαίωσε ότι η συμπαράσταση είναι «αμέριστη, δεδομένη και διαρκής», και αποκάλυψε ότι στο πρώτο, δικό του μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μεθαύριο, επέλεξε να υπάρχει χωριστή, εκτενής αναφορά στην Κύπρο.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε στο ΚΥΠΕ ότι εξέφρασε προς τον κ. Παυλόπουλο την ανησυχία του ότι «οι συνθήκες που πάμε να αρχίσουμε ξανά τις συνομιλίες είναι αρνητικές διότι, όπως τόνισε, λόγω της οικονομικής κρίσης «είναι εξασθενημένη η θέση μας και είμαστε ευάλωτοι σε εκβιασμούς».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι Αμερικανοί προσδοκούν σ’ ένα χρονοδιάγραμμα που θα ολοκληρωθεί έως το επόμενο φθινόπωρο, και χωρίς να έχουν καμία διάθεση άσκησης πίεσης προς την Τουρκία».

Ως προς τούτο, ο κ. Λιλλήκας δηλώνει ότι σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες που έχει από έγκυρες διπλωματικές πηγές, «οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Ερντογάν, ακριβώς επειδή είναι απρόβλεπτος και μπορεί να αντιδράσει άσχημα, δεν πρόκειται να του ασκήσουν πιέσεις» για να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου, όχι μόνο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά και να προχωρήσουν χωρίς τον κίνδυνο να προκαλέσει ξανά η Άγκυρα κάποιο επεισόδιο, όπως να ξαναστείλει στην περιοχή το Μπαρμπαρός.

Σημείωσε ακόμα ο κ. Λιλλήκας, σε δηλώσεις του προς το ΚΥΠΕ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο, ότι δεν τον πείθει η αμερικανική στάση, διότι και στην πρώτη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, δεν υπήρξε, λέει, καμία αντίδραση από τους Αμερικανούς, «ήταν εντελώς απόντες».

Ανέφερε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «η Κύπρος χρειάζεται μιαν ισχυρή Ελλάδα, και η Ελλάδα μιαν ελεύθερη Κύπρο».

Ο κ. Παυλόπουλος του είπε ότι στο μήνυμά του της 25ης Μαρτίου θα αναφερθεί ειδικά στο Κυπριακό, «σ’ αυτήν την αδιανόητη και απαράδεκτη εκκρεμότητα: Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τελεί υπό κατοχή».

Αυτό για μένα, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, «είναι ένα θέμα χρέους απέναντι στον Ελληνισμό».

Στη συνέχεια, ο κ. Λιλλήκας συναντήθηκε με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό του γραφείο πίσω από την αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας.

Όλη η συζήτηση, μας είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό και την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Ο κ. Λιλλήκας έθεσε στον κ. Καραμανλή, όπως και προηγουμένως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το θέμα της πανεθνικής συνδιάσκεψης Κύπρου-Ελλάδας, για τη χάραξη κοινής στρατηγικής σε εθνικά θέματα.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν αυτή η συχνά επαναλαμβανόμενη από τον ίδιο πρόταση έχει αντίκρυσμα και σε άλλα κόμματα στη Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι «υπάρχουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις που θα ήταν έτοιμες και συμφωνούν με μια τέτοια πανεθνική συνδιάσκεψη, αλλά υπάρχουν και κόμματα που διαφωνούν».

Το μεσημέρι ο Γώργος Λιλλήκας συναντήθηκε στη Βουλή με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον οποίο ενημέρωσε για τις πιθανές επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, και με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Απόψε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών θα μιλήσει σε εκδήλωσε με θέμα «Ο Ελληνισμός στην Κύπρο και Στην Ελλάδα», και αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον ΓΓ της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top