ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατάινεν: Θετική συνολικά η εικόνα για την οικονομία της Κύπρου

Γ. Κατάινεν: Θετική συνολικά η εικόνα για την οικονομία της Κύπρου

Θετική είναι συνολικά η εικόνα της οικονομίας της Κύπρου αλλά και της εφαρμογής του προγράμματός της σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ Γίρκι Κατάινεν.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις με αποτέλεσμα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ μελλοντικά αυτό σημαίνει πως η Κύπρος έχει θετικές προοπτικές για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις και στο γεγονός ότι ίσως η Κύπρος θα πρέπει να αντιγράψει τα καλύτερα στοιχεία από τον τρόπο που έγιναν ιδιωτικοποιήσεις σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από το πρόγραμμα θα μπορούσαν να επωφεληθούν κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έκανε επίσης λόγο για μια ιδέα δημιουργίας μιας συνεργασίας που στόχο θα έχει τη χρηματοδότηση του τομέα του τουρισμού.

Μιλώντας για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Κατάινεν «όταν κοιτάζει κανείς απ` έξω την οικονομία της Κύπρου και το πρόγραμμα, πόσο καλά αντιμετώπισε τις προκλήσεις η χώρα, η συνολική εικόνα είναι θετική».

Γνωρίζω, πρόσθεσε, «όταν πολλά ζητήματα είναι αμφιλεγόμενα σε τοπικό επίπεδο, ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν θυσίες, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πολλά, ότι υπάρχει ψηλό επίπεδο ανεργίας. Αλλά όταν δει κανείς πώς αντέδρασε η Κύπρος όταν τα προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια, ήταν μια πολύ γρήγορη αντίδραση και ο τρόπος με τον οποίο η χώρα αντιμετώπισε τις προκλήσεις ήταν αξιόπιστος».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι «παρά το ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις στο μέλλον και επίσης κάποιες αρνητικές επιπτώσεις από αυτό που συνέβηκε, η χώρα κατόρθωσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη».

Εξήγησε ότι ένας καλός τρόπος για να αξιολογήσει κανείς την εμπιστοσύνη ή να υπολογίσει την επάρκεια είναι να κοιτάξει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες έχουν σημειώσει πολύ σημαντική πτώση.

«Από μια μελλοντική οπτική γωνία, η Κύπρος έχει θετικές ευκαιρίες για να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις γιατί η χώρα έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα πολύ αποτελεσματικά και έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη», σημείωσε.

Ο κ. Κατάινεν υπογράμμισε ωστόσο ότι αν η Κύπρος επιθυμεί να προστατευθεί από οποιεσδήποτε εξωτερικές αναταράξεις ο καλύτερος τρόπος είναι «να συνεχίσει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και κυρίως να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της, καθώς και να αντιμετωπίσει την φτώχεια και να βελτιώσει την κοινωνική ασφάλεια των πιο ευάλωτων ανθρώπων».

Ένα από τα ζητήματα που θα βοηθήσει σύμφωνα με τον ίδιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι η ιδιωτικοποίηση.

Κατανοώ, είπε, ότι η ιδιωτικοποίηση είναι συνήθως ένα πολύ ιδεολογικό ζήτημα και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε διαφορετικά κράτη μέλη.

“Η Κομισιόν ανέφερε ότι δεν βλέπει το θέμα ιδεολογικά. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες,” είπε. Την ίδια ώρα πρότεινε ότι θα ήταν καλό η Κύπρος να δει τι έχει γίνει σε άλλες χώρες στην περιοχή όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και να αντιγράψει τα καλύτερα σημεία.

Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ ο κ. Κατάινεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ψηφιακή αγορά, κοινή αγορά ενέργειας και κοινή κεφαλαιαγορά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναλογία ανά χώρα για τα ποσά που θα επενδυθούν. Διευκρίνισε ότι το επενδυτικό σχέδιο θα έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με ιδιωτικές επενδύσεις ή συνεργασίες ιδιωτικού – δημόσιου τομέα.

Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του εδώ στην Κύπρο συζητήθηκε η πιθανότητα δημιουργίας συνεργασίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ειδικό όχημα για την χρηματοδότηση του Κυπριακού τουρισμού. Έδωσε για παράδειγμα κάποιο έργο που θα είχε να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες.  Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η ιδέα βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να παρέχουν βοήθεια στους τοπικούς φορείς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top