Περσεφόνη Παπαδοπούλου – Η Κύπρια φεμινίστρια από την Πάφο

Περσεφόνη Παπαδοπούλου – Η Κύπρια φεμινίστρια από την Πάφο

Ήταν 14 Νοεμβρίου 1913, όταν το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Εστιάδες» έκανε την εμφάνισή του στην Αμμόχωστο. Χαρακτηρίστηκε ως μία «ωραία και ηρωική προσπάθεια, κάτι σαν επαναστατικό κίνημα», το πρωτοποριακό αυτό έντυπο, που στόχο είχε τη δημιουργία ενός πνευματικού κύκλου των γυναικών της Κύπρου και τη σύνδεσή τους με το φεμινιστικό κίνημα της Ελλάδας.

Η αρχισυντάκτρια και εκδότρια της εφημερίδας, δεν ήταν μία απλή γυναίκα: ήταν η Περσεφόνη Παπαδοπούλου.

Ένα πνεύμα ανήσυχο, φιλοπρόοδο, πρωτοποριακό που συνέδεσε το όνομά της με την πρώιμη εμφάνιση των φεμινιστικών ιδεών στην Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακή Προεδρία με φόντο την κατοχή: Μονομερή μέτρα, ευρωπαϊκά μηνύματα και το ανοιχτό στοίχημα του Κυπριακού

Κυπριακή Προεδρία με φόντο την κατοχή: Μονομερή μέτρα, ευρωπαϊκά μηνύματα και το ανοιχτό στοίχημα του Κυπριακού

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, αλλά και με μια βαριά ιστορική εκκρεμότητα που εξακολουθεί να σκιάζει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, που δεν είναι άλλη, από την τουρκική κατοχή και τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

BEST OF TOTHEMAONLINE