ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιδίωξη για επιβολή κυρώσεων με πραγματικό κόστος στην Τουρκία, λέει ο Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Επιδίωξη για επιβολή κυρώσεων με πραγματικό κόστος στην Τουρκία, λέει ο Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το αρνητικό κλίμα προς την Τουρκία και να επιδιώξουμε επιβολή κυρώσεων που θα έχουν πραγματικό κόστος πάνω στην τουρκική οικονομία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Δήμο Γερμασόγειας, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ήταν αναμενόμενη εξέλιξη το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
 
" Δεν θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναγνωρίσει μια παρανομία η οποία εξόφθαλμα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και παραβιάζει και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων γειτονικών κρατών", είπε και πρόσθεσε πως, ταυτόχρονα, είναι και μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο και την Ελλάδα που είναι κράτη μέλη της Ευρώπης, αλλά και προς την Αίγυπτο.
 
Την ίδια ώρα τόνισε ότι " η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις και διακηρύξεις" και πως θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το "πολύ αρνητικό κλίμα και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ κατά της επεκτατικής πολιτικής και της επιθετικότητας Ερντογάν".
 
"Αυτό το κλίμα πρέπει να το αξιοποιήσει και η Κύπρος και η Ελλάδα και θα πρέπει να επιδιώξουμε πλέον την επιβολή κυρώσεων που θα έχει κόστος, όχι πάνω σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά πραγματικό κόστος πάνω στην τουρκική οικονομία", είπε και πρόσθεσε πως "μόνο αυτή τη γλώσσα αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν και η τουρκική Κυβέρνηση κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας".

Ο κ. Λιλλήκας υπέδειξε δε ότι "η καλύτερη απάντηση από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας θα είναι η υπογραφή καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών" και πως "για να διευκολύνουμε την Αίγυπτο θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να γίνει τριμερής διάσκεψη και σε αυτή την τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, πρώτα να υπογράψει συμφωνία η Κύπρος με την Ελλάδα και αμέσως μετά η Ελλάδα με την Αίγυπτο".
 
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Γερμασόγειας και νωρίτερα με το Δήμαρχο Ύψωνα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, δήλωσε ότι το κόμμα θα στηρίξει την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
"Είμαστε υπέρ της λογικής να μετατραπούν οι Τοπικές Αρχές σε πραγματικές Τοπικές Κυβερνήσεις με αρμοδιότητες και εξουσίες αλλά και με τους αναγκαίους πόρους για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αλλά και τις αρμοδιότητες που θα τους αποδοθούν", συμπλήρωσε.

 Ως Συμμαχία Πολιτών, συνέχισε,  θέλουμε να εξετάσουμε και την δυνατότητα, μέσα από τη συζήτηση στη Βουλή, να διευρυνθούν οι δυνατότητες των Δήμων ακόμη περισσότερο και τόνισε πως "όσο πιο κοντά έρχονται στον πολίτη οι υπηρεσίες, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών".
 
Ιδιαίτερα για τον Δήμο Ύψωνα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αφού η μεγαλύτερη έκταση του θα είναι εντός των Βρετανικών Βάσεων "με κίνδυνο να υπάρχουν δύο κατηγορίες δημοτών".
 
Ο ίδιος είπε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία, μετά τις γιορτές, ώστε το συγκεκριμένο ζήτημα να συζητηθεί σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Εσωτερικών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top