Η Κύπρος ενισχύει την θαλάσσια άμυνα –Δυο συμβόλαια για πυραύλους 240 εκ., διαπραγματεύσεις για δυο σκάφη 70 εκ.

Η Κύπρος ενισχύει την θαλάσσια άμυνα –Δυο συμβόλαια για πυραύλους 240 εκ., διαπραγματεύσεις για δυο σκάφη 70 εκ.

Ενίσχυση της θαλάσσιας άμυνας της Κύπρου.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γαλλικής La Tribune (06/02) που έχει αναπαραχθεί από αρκετά Μ.Μ.Ε. και επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Άμυνας , κάνει λόγο για συμβόλαια που ενισχύουν την άμυνα του νησιού μας με πυραυλικά συστήματα.

Συγκεκριμένα, έχουν υπογραφεί δυο συμβόλαια με τη γαλλική εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA. Το ένα προνοεί την αγορά πυραύλων Mistral εδάφους-αέρους με μικρό βεληνεκές, έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δεύτερο αφορά αγορά πυραυλικού συστήματος εδάφους-θαλάσσης EXOCET (anti-ship missiles), έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και των ανθρώπων της εταιρείας άρχισαν από τον περασμένο Ιούλιο -όταν οι προκλήσεις από Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν κάτι περισσότερο από αισθητές- και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή η Κύπρος είναι σε διαπραγματεύσεις με την Kership (κοινοπραξία Piriou και Naval Group) για την αγορά δυο σκαφών θαλάσσης OPV 59, για ένα ποσό κοντά στα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της La Tribune, αν η πρόταση της κοινοπραξίας γίνει αποδεκτή τότε η Κύπρος θα αποκτήσει δυναμική σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη θαλάσσιων συνόρων, καθώς τα σκάφη είναι σε θέση να εκπληρώσουν δύσκολες αποστολές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Τι είπε για Φειδία, Εθνικό Συμβούλιο και τις Προεδρικές του 2028 - «Έχω διάφορες σκέψεις στο μυαλό μου» - Βίντεο

ΠτΔ: Τι είπε για Φειδία, Εθνικό Συμβούλιο και τις Προεδρικές του 2028 - «Έχω διάφορες σκέψεις στο μυαλό μου» - Βίντεο

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην Αιμιλία Κενεβέζου και τον Alpha Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης άνοιξε τα χαρτιά του για το πολιτικό σκηνικό ενόψει Βουλευτικών Εκλογών, τις εξελίξεις γύρω από τον Φειδία Παναγιώτου, αλλά και το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητάς του στις Προεδρικές του 2028. Παράλληλα, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την τοξικότητα και τα fake news που, όπως είπε,επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου.

BEST OF TOTHEMAONLINE