ΔΙΕΘΝΗ

Συρία - Ανάλυση: Εγκλωβισμένη στο Ιντλίμπ η Τουρκία - Τα σενάρια των επόμενων κινήσεων - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συρία - Ανάλυση: Εγκλωβισμένη στο Ιντλίμπ η Τουρκία - Τα σενάρια των επόμενων κινήσεων - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή

Τις προηγούμενες μέρες, είδαμε τον συριακό αραβικό στρατό, να εξαπολύει αστραπιαία επίθεση, κατά των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στο δυτικό Χαλέπι, καταφέρνοντας μάλιστα να τους τρέψει σε άτακτη φυγή.

Η στρατηγική των δυνάμεων του Άσαντ, θύμισε σε πολλούς παρατηρητές, τον αστραπιαίο πόλεμο της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επιχειρώντας μανούβρες για να περικυκλώσει τον αντίπαλο του και να τον αποκόψει από όποια υποστήριξη, καταλαμβάνοντας οδικές αρτηρίες για τον αποκλεισμό τεθωρακισμένων μονάδων και πολεμοφόδιων.

 

Αυτή η στρατηγική εξασφάλισε στον Άσαντ, ολόκληρη την επαρχία Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένου δεκάδες χωριά και πόλεις, μέσα σε λίγες μέρες.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την αρχή του μήνα ξεκίνησε να στέλνει κομβόι αρμάτων και στρατιωτών στην επαρχία Ιντλίμπ. Η κίνηση αυτή, ήρθε μετά τον θάνατο των πέντε Τούρκων στρατιωτών από βομβαρδισμούς του συριακού στρατού, και ερμηνεύθηκε ως απάντηση στην επέλαση του Άσαντ.

Πέραν αυτού, η αποστολή στρατιωτών και αρμάτων από την Τουρκία, συνεχιζόταν καθημερινά με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή, να υπάρχουν γύρω στις 9,000 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ και εκατοντάδες άρματα μάχης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε την Δευτέρα 17/02, το ThemaOnline αεροσκάφος τύπου Airbus A400M Atlas, μεταγωγικό, εκτέλεσε αποστολή μεταξύ της κατεχόμενης Κύπρου προς τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, κοντά στην Αλεξανδρέττα, όπου εικάζεται πως μεταφέρθηκαν στρατιωτικό υλικό από τα κατεχόμενα στη συγκεκριμένη περιοχή όπου αποτελεί εμπόλεμη ζώνη.

Παράλληλα με τις εχθροπραξίες, μεσολαβούσαν και μεσολαβούν ακόμα συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, για την εξεύρεση λύσης για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, και όπως προκύπτει μέσω των εξελίξεων καμία δύναμη δεν είναι πρόθυμη να κάνει πίσω.

Η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει καθημερινά τις θέσεις των υποστηριζόμενων από τους Τούρκους αντάρτες, σε σημείο μάλιστα πολύ κοντά στα τουρκικά στρατεύματα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, καθημερινά απειλεί πως θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση για να απωθήσει τον συριακό στρατό, χωρίς ωστόσο να το κάνει πράξη.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η Τουρκία εγκλωβίστηκε σε ένα παιχνίδι με καθοριστικές αποφάσεις. Ή θα αποσύρει τα στρατεύματα της από την Συρία, και θα εγκαταλείψει τους αντάρτες που πολεμά ο Άσαντ, κάτι το οποίο λίγοι εκτιμούν πως θα γίνει, ή θα κάνει πράξη τα λόγια του και θα επιτεθεί για να απωθήσει με την βία τις δυνάμεις του Άσαντ.

Η μόνη περίπτωση, η Τουρκία να είχε όφελος από αυτή την σύρραξη, θα ήταν μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας, κάτι που πέτυχε στην βόρεια Συρία, τον Νοέμβριο του 2019, όπου εξασφάλισε ζώνη ασφαλείας στην συριακή μεθόριο.

Όποιο άλλο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για τον Ερντογάν, ιδιαίτερα το δεύτερο, να συγκρουστεί μετωπικά με τον συριακό στρατό.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top