ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Για ελλιπή μέτρα φωνάζουν τα κόμματα και οι πολίτες - Τι απαντάει η κυβέρνηση

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Για ελλιπή μέτρα φωνάζουν τα κόμματα και οι πολίτες - Τι απαντάει η κυβέρνηση

Τα πάνω κάτω έφεραν τα τελευταία 7 κρούσματα με τον ιό του κορωνοϊού, μετά και την εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Του Γιώργου Τάττη

Ομολογουμένως, η κυπριακή κοινωνία είναι χωρισμένη σε άτομα που δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και σε αυτούς που ‘τρέμουν’ ένα ενδεχόμενο όξυνσης του φαινομένου, ιδίως μετά και την ανακήρυξη του ιού ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την Τετάρτη(11/03).

Μάλιστα, την Παρασκευή ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι πλέον είναι η Ευρώπη το επίκεντρο της πανδημίας.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης κρίσεων, προέβηκαν σε μέτρα τα οποία αποσκοπούν περισσότερο στην αποτροπή νέων ‘εισαγόμεων’ κρουσμάτων από τρίτες χώρες, αποκλείοντας εν ολίγοις τουριστικές ροές.

Εντούτοις, η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη, καθώς βλέπει ότι τα αλυσιδωτά νέα κρούσματα, αλλά και το 1 ‘ορφανό’, έχουν ήδη μετατρέψει και το εσωτερικό του νησιού σε ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εστία μόλυνσης.

Αυτή την αβεβαιότητα, κατά πώς φαίνεται, την ασπάζεται ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, καθώς θεωρείται ότι προληπτικά έπρεπε να ανασταλεί η λειτουργία και άλλων εργασιών και επιχειρήσεων και να αυτοπεριοριστεί ο πληθυσμός, με απώτερο σκοπό να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του ιού, πριν να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Πολλοί δε, ανησυχούν καθώς η Κύπρος είναι ένας μικρός τόπος και οι στατιστικές δεν είναι και οι πιο εφησυχαστικές.

Μάλιστα, ερωτηματικά προκαλεί και το μέτρο που θέλει τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, παρά την αναστολή της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Επί τούτου, πραγματοποιείται αυτή την στιγμή (Σάββατο 14/03, 12:45) σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νοελαίας και εκπροσώπων εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, όλα τα κόμματα εκδίδουν ανακοινώσεις που σημειώνουν ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά, ζητώντας περαιτέρω μέτρα και επισημαίνοντας ότι η επιστημονική κοινότητα πρότεινε και άλλα μέτρα που δεν εισακούστηκαν. Πόλλα κόμματα επίσης, παρέθεσαν προτάσεις για περαιτέρω μέτρα και για το πώς θα περιοριστούν οι επιπτώσεις τους στην οικονομία και στην κοινωνία, απαιτώντας παράλληλα και απελευθέρωση σχετικών κονδυλίων ως βοήθεια από το κράτος.

Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν 3 θανάτοι.

Στο ψευδοκράτος έχουν κλείσει τα οδοφράγματα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμιο και στους Ελληνοκύπριους. Παράλληλα, όσοι φέρονται ως ‘νόμιμοι κάτοικοι‘ των κατεχομένων και έρχονται από το εξωτερικό, τίθενται σε αυτοπεριορισμό για 14 μέρες. Έχει ανασταλεί επίσης η λειτουργία των πλείστων δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά, ο Εκπρόσωπος Τύπου Κυριάκος Κούσιος συνεχίζει να επιμένει στην επάρκεια των μέτρων, ανακοινώνοντας ότι πιθανόν να υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων την Τετάρτη (18/03) καθώς και σχετικά οικονομικά μέτρα.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top