ΔΙΕΘΝΗ

ΔΙΕΘΝΗ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Στους 124.091 οι θάνατοι στην Ευρώπη - Πληροφορίες ανά χώρα

ΔΙΕΘΝΗ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Στους 124.091 οι θάνατοι στην Ευρώπη - Πληροφορίες ανά χώρα

Η Ευρώπη μέχρι σήμερα μετρά 124.091 θανάτους λόγω κορωνοϊού σε σύνολο 1.368.407 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν μαζί 56.811 θανάτους (1.002.932 κρούσματα), η Ασία 7.993 θανάτους (201.605 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 7.985 θανάτους (162.066 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 6.296 θανάτους (155.102 κρούσματα), η Αφρική 1.412 θανάτους (31.514 κρούσματα) και η Ωκεανία 108 θανάτους (8.013 κρούσματα).

Ο απολογισμός συντάσσεται με βάση δεδομένα που συλλέγουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές και από πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής εντοπίστηκαν στην ηπειρωτική Κίνα τρία νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τα 11 για τα οποία έκανε λόγο την προηγουμένη, ενώ δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος.

Από τα τρία νέα κρούσματα, δύο ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια μολυσμένοι.

Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή (το Υπουργείο) Υγείας της Κίνας, το ένα κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα εντοπίστηκε στην παραμεθόρια βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία. Οι αρχές εντόπισαν εξάλλου 25 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2 στη χώρα, αριθμό ελαφρά μειωμένο από τις 30 της προηγουμένης. Εξάλλου, 80 ασθενείς ιάθηκαν και έλαβαν εξιτήριο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί να ανέρχεται πλέον σε 77.474. Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά τα επίσημα στοιχεία, από τον νέο κορονοϊό είχαν μολυνθεί 82.830 άνθρωποι. Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 ανερχόταν σε 4.633. Στον επίσημο απολογισμό προστέθηκε ένας ακόμη θάνατος, στο Πεκίνο, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτόν ως εδώ.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 46 νέοι θανάτοι εξαιτίας της COVID-19 και 835 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 1.351 και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό να ανέρχεται σε 14.677.

Ο Μεξικανός Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών και των ασυμπτωματικών φορέων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σουδάν

Το Υπουργείο Υγείας του Σουδάν ανακοίνωσε χθες Κυριακή τον εντοπισμό άλλων 24 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αυξάνοντας το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στη χώρα της Αφρικής σε 237. Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, αυξήθηκε σε 21, ανέφερε το υπουργείο.

Στον αντίποδα, ένας ασθενής ιάθηκε, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευτεί σε 20. Το υπουργείο παρότρυνε τους Σουδανούς να ακολουθούν τις οδηγίες που δόθηκαν και να ειδοποιούν αμέσως τις αρχές όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα.

Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ επιβλήθηκε πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας τη 18η Απριλίου, στο πλαίσιο των μέτρων για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας στην πάμφτωχη, παρά τους φυσικούς της πόρους, χώρα της Αφρικής.

Παναμάς

Έξι ασθενείς υπέκυψαν στον Παναμά το προηγούμενο 24ωρο στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας να ανέρχεται σε 165, ενημέρωσε χθες Κυριακή η Λούρδες Μορένο, διευθύντρια του τμήματος επιδημιολογίας του υπουργείου Υγείας της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν 241 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο να αυξάνεται έτσι σε 5.779, δήλωσε η ίδια.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν άλλοι 1.330 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η χώρα αυτή θρηνεί πλέον 54.841 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 964.937 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία, σε αριθμό θανάτων όσο και κρουσμάτων μόλυνσης.

Αυστρία

Συνεχή μείωση εξακολουθεί να παρουσιάζει ο αριθμός των ανθρώπων στην Αυστρία που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού σε νοσοκομείο και ο οποίος ανερχόταν απόψε σε 594.

Από αυτούς οι 145 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια στιγμή, καθημερινή είναι πλέον η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι έχουν αποθεραπευθεί έως σήμερα στη χώρα και φθάνει πλέον τις 12.282, από τα συνολικά μέχρι τώρα καταγεγραμμένα 15.175 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ "μόνον" 2.351 είναι στο σύνολό τους οι νοσούντες από κορωνοϊό.

Ο συνολικός αριθμός των έως τώρα θανάτων έχει φτάσει τους 542, ενώ συνολικά έχουν διενεργηθεί 221.089 διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πραγματικός αριθμός "αναπαραγωγής" του κορωνοϊού έχει σταθεροποιηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μεταφέροντας ένα νέο ενθαρρυντικό μήνυμα ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός αυτός βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 0,63, που σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο μολύνει "στατιστικά" μόνον 0,63 άτομα, έναντι του 3,5 που ήταν στα μέσα Μαρτίου.

Καναδάς

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι τα μέτρα απομόνωσης για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα πρέπει να διατηρηθούν προς το παρόν, μολονότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι αυξάνονται κατά λιγότερο από 10% ημερησίως, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας, το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά λιγότερο από 6% σε σύγκριση με χθες, φτάνοντας τους 2.489 συνολικά. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 45.791. Το Σάββατο, οι αριθμοί αυτή ήταν αντίστοιχα 2.350 και 44.364.

"Πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών και να μείνουμε στο σπίτι. Θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί", τόνισε ο Τριντό στην ανακοίνωσή του. Ορισμένες από τις 10 επαρχίες του Καναδά έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας τους, επιμένοντας όμως ότι θα πρέπει να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση και να υπάρχει προστατευτικός εξοπλισμός στους χώρους εργασίας.

Τα μέτρα θα διαφέρουν ανά περιοχή, όμως θα χρειαστεί εθνικός συντονισμός, είπε ο Τριντό χθες.

Ιταλία

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε στην έναρξη της λεγόμενης "δεύτερης φάσης", κατά την οποία η Ιταλία θα αρχίσει να επιστρέφει βαθμιαία στην καθημερινότητα.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης, για να μην υπάρξει, λόγω μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας, νέο κύμα μολύνσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ακριβώς για τον λόγο αυτό, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

"Από τις 4 Μαΐου και επί δυο εβδομάδες, οι μετακινήσεις μέσα στην περιφέρεια διαμονής θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, επαγγελματικούς, για έκτακτες υποθέσεις και για να επισκέπτεται κανείς τους συγγενείς του. Οι υπεύθυνες δηλώσεις παραμένουν σε ισχύ. Προσοχή, όμως, δεν λέμε ότι θα επιτρέπονται οικογενειακά και ιδιωτικά πάρτι", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Οποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να αγοράζει τρόφιμα και ροφήματα από καφέ μπαρ και εστιατόρια, αλλά θα πρέπει να τα καταναλώνει στο σπίτι. Παράλληλα, θα ξαναρχίσει να λειτουργεί ο οικοδομικός τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία και οι εταιρίες που προμηθεύουν τις δυο αυτές οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιτραπούν η ατομική προπόνηση των αθλητών και η άθληση των πολιτών σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι, τηρώντας, πάντα, όμως, τις αποστάσεις ασφαλείας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν ότι στις 4 Μαΐου μπορούν να ανοίξουν τα πάρκα των διαφόρων πόλεων, αλλά με έλεγχο στον αριθμό εισόδων των πολιτών. Παραμένει η απαγόρευση σε ότι αφορά τις θρησκευτικές τελετές, με μοναδική εξαίρεση για τις κηδείες, αλλά με συμμετοχή όχι περισσότερων από 15 συγγενών.

"Τα μέσα μεταφοράς θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας", τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε. Από τις 18 Μαίου, παράλληλα, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι ομαδικές προπονήσεις και θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Θα επαναλειτουργήσουν μουσεία, βιβλιοθήκες και εκθεσιακοί χώροι.

Τέλος, αν δεν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση Κόντε στοχεύει να επιτρέψει την κανονική λειτουργία, από την 1η Ιουνίου, των καφέ-μπαρ, των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των κουρείων και των κέντρων αισθητικής. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε, επίσης, ότι με τους συνεργάτες του ετοιμάζει αναλυτικό σχέδιο επαναλειτουργίας για τις οργανωμένες πλαζ, το οποίο θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, τέλος, υπογράμμισε ότι στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε ιστορική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση όλων των χωρών μελών ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί απόλυτη ανάγκη για την Ενωση. "Πρέπει να υπάρξει μια άμεση, κοινή και θαρραλέα αντίδραση. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, τώρα πρέπει να φτάσουμε στο τέρμα, να μετατρέψουμε την πολιτική αυτή διαπίστωση, σε ουσιαστικά μέτρα χρηματοδότησης", υπογράμμισε ο Κόντε, ο οποίος χαρακτήρισε βασικής σημασίας την "κοινή, ομαδική δράση της Ιταλίας με τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top