ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ: Άνοιγμα πρακτορείων με διαδικασία take away και χωρίς καρέκλες

ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ: Άνοιγμα πρακτορείων με διαδικασία take away και χωρίς καρέκλες

Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) σε χώρους εργασίας του ΟΠΑΠ και ινστιτούτα αισθητικής, εξέδωσε την Τετάρτη (20/5) το Υπουργείο Υγείας.
 

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται ανάρτηση και αφισοκόλληση των απαραίτητων σημάνσεων στην είσοδο και στον εσωτερικό χώρο (τοίχους και πάτωμα), για ενημέρωση των πελατών σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται (π.χ. αποστάσεις μεταξύ ατόμων), κυρίως των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ορθή υγιεινή των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα και τοποθέτηση αλκοολούχων διαλυμάτων με περιεκτικότητα ˃60% αλκοόλης υποχρεωτικά σε κάθε είσοδο του πρακτορείου.
 
Σημειώνει ότι είναι υποχρεωτική χρήση από όλους ανεξαιρέτως, αλκοολούχου διαλύματος για την υγιεινή των χεριών κατά την είσοδο και έξοδο από το πρακτορείο, ενώ θα πρέπει να ορίζεται ένα άτομο που θα είναι υπεύθυνο, ώστε να ελέγχει πόσα άτομα εισέρχονται εντός του πρακτορείου, ότι κρατούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών και ότι αποφεύγεται ο συνωστισμός.
 
Επίσης, αναφέρει ότι θα επιτρέπεται η είσοδος σε πελάτες αναλόγως της χωρητικότητας του πρακτορείου και με την προϋπόθεση ότι θα τηρείται απαραίτητα η απόσταση των δυο μέτρων μεταξύ τους (ένα άτομο ανά 8 τ.μ.), ενώ συμπληρώνει ότι στα ταμεία των πρακτορείων θα παραδίδονται τα δελτία στους πελάτες και θα γίνεται η απαραίτητη  συναλλαγή με ένα πελάτη κάθε φορά.
 
Εξάλλου, προσθέτει ότι η κατάθεση ή/και επικύρωση των δελτίων θα γίνεται μόνο με τη διαδικασία «take away», ενώ οι υπάλληλοι που θα εξυπηρετούν το κοινό θα φορούν μάσκα και θα βρίσκονται πίσω από προστατευτικό plexiglass τζάμι, που θα καθαρίζεται καθημερινά και συχνά.
 
Στο μεταξύ, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι οι υπάλληλοι μετά από κάθε συναλλαγή θα πρέπει να χρησιμοποιούν αλκοολούχα διαλύματα και να εφαρμόζουν πιστά την υγιεινή των χεριών τους, ενώ η χρήση της μάσκας θα τοποθετείται με τον σωστό τρόπο, με την έναρξη της εργασίας τους και θα απορρίπτεται σε κλειστούς κάδους, με την λήξη της εργασίας τους, κατά την έξοδο τους.
 
«Η εφαρμογή υγιεινής των χεριών πριν και μετά τη χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη. Το ίδιο ισχύει και σε αλλαγή της μάσκας, σε περίπτωση που βραχεί», συμπληρώνει.
 
Επιπλέον, σημειώνει ότι στο εσωτερικό των πρακτορείων δεν θα πρέπει να υπάρχουν καρέκλες, ενώ πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση στον εργασιακό χώρο αναλώσιμο υλικό, όπως θερμόμετρα, απλές χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, σακούλες απορριμμάτων, υγρά καθαρισμού επιφανειών.
 
Σε σχέση με την καθαριότητα των πρακτορείων ΟΠΑΠ, αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (high touch surfaces)  όπως: πόμολα, πάγκοι, πληκτρολόγια, έπιπλα κλπ. με καθαριστικό διάλυμα και καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά διαλύματα.

Αναφορικά στα μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του COVID-19 για  ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα δερματοστιξίας (τατουάζ) και  διαπέρνησης σώματος (piercing), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι ο όρος εργαζόμενοι στα ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα δερματοστιξίας (τατουάζ) και  διαπέρνησης σώματος (piercing) συμπεριλαμβάνει  όλο το προσωπικό που εργάζεται εντός των ινστιτούτων είτε είναι  αισθητικοί, ή δρματοστικτοποιητές ή διαπερνητές σώματος ή επικεφαλής των επιχειρήσεων, ή προσωπικό καθαρισμού, ή προσωπικό υποδοχής.
 
Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκπαίδευση στο προσωπικό σχετικά με τον τρόπο της εξάπλωσης του COVID-19 έτσι ώστε να γνωρίζει τα συμπτώματα του COVID-19 και να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς, ώστε να μπορεί να ζητήσει κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και εργαστηριακές εξετάσεις και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης τόσο των πελατών όσο και των άλλων εργαζομένων.
 
«Αποτροπή της παρουσίας πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση με μέγιστο το 1 άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός(περιλαμβανομένων των πελατών, εργαζομένων και τυχόν συνοδών) και ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους όλων των υποστατικών (αν είναι δυνατόν συνήθως υπάρχει κοινή είσοδος/έξοδος, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος(περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη) με αντλία έγχυσης και βάση για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών», σημειώνει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι πριν την έναρξη των εργασιών, να θερμομετρείται το προσωπικό και σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει πυρετό να αποχωρεί από τον χώρο εργασίας με οδηγίες να επικοινωνεί άμεσα στον προσωπικό του ιατρό.
 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top