ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αλληλοενημέρωση εμπειρογνωμόνων δυο πλευρών για κορωνοϊό στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης Τ. Επιτροπής για Υγεία

Αλληλοενημέρωση εμπειρογνωμόνων δυο πλευρών για κορωνοϊό στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης Τ. Επιτροπής για Υγεία

Με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων αρμόδιων για το θέμα του κορωνοϊού, συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα 1/6 στις 2 μμ μέσω τηλεδιάσκεψης η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, μετά τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπως συγκληθεί το συντομότερο η Επιτροπή  για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταδιακή διάνοιξη των σημείων διέλευσης, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

 
Στόχος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, είναι να δοθεί χώρος και χρόνος στους εμπειρογνώμονες της κάθε πλευράς να εξηγήσουν την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα που λαμβάνονται για αποτροπή εξάπλωσης του ιού, ώστε μετά την ανταλλαγή των πληροφοριών αυτών να αξιολογηθεί η κατάσταση  σε όλο το νησί και να γίνουν συστάσεις προς τους πολιτικούς, οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις.
 
Οι ειδικοί θα θέσουν ερωτήματα ώστε να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις από τις δυο πλευρές και να γίνει αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών στη βάση επιστημονικών δεδομένων για να είναι ξεκάθαρο το τι ισχύει σε όλη την Κύπρο σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, επεσήμανε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως η εντολή των δυο ηγετών προς τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή είναι η εξέταση της κατάστασης ώστε με επιστημονικά κριτήρια να γίνουν συστάσεις από τους εμπειρογνώμονες για το πώς θα υπάρξει επάνοδος στη λειτουργία των σημείων διέλευσης όπως πριν την πανδημία, με γνώμονα την προστασία της υγείας του πληθυσμού.
 
Δεν  υπάρχουν οδηγίες να υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση από μέρους των ειδικών, αλλά θα ανταλλάξουν πληροφορίες για να έχουμε μια καλή εικόνα για το τι ισχύει στην  κάθε πλευρά ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις που θα έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, στην πολιτική ηγεσία, σημείωσε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας πως τα οδοφράγματα θα ανοίξουν με επιστημονικά κριτήρια και είναι οι επιστήμονες που θα πουν «πότε θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια» σε σχέση με την άρση των περιορισμών στη διακίνηση στα σημεία διέλευσης.
 
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί την περασμένη Πέμπτη υπήρξε συναντίληψη όπως σε πρώτο στάδιο, αρχής γενομένης από την 8η Ιουνίου, επιτραπεί η διακίνηση από τα σημεία στα οποία η διέλευση λαμβάνει χώρα μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων. Το μέτρο, όπως ανακοινώθηκε, αφορά Τουρκοκύπριους που εργάζονται ή φοιτούν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια της Δημοκρατίας. Επίσης αφορά εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους ή Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, θα επιτρέπεται η διακίνηση Τουρκοκυπρίων μαθητών από το σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας, όπου, μέσω λεωφορείων, θα μεταβαίνουν στους χώρους φοίτησής τους.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top