ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

‘Αχόρταγος‘ ο Μολώχ της ασφάλτου - Σοκάρουν οι αριθμοί, 24 θανατηφόρα σε λιγότερο από 7 μήνες -ΠΙΝΑΚΕΣ

‘Αχόρταγος‘ ο Μολώχ της ασφάλτου - Σοκάρουν οι αριθμοί, 24 θανατηφόρα σε λιγότερο από 7 μήνες -ΠΙΝΑΚΕΣ

Τροχαία και οδικές συγκρούσεις, αυτή η μάστιγα -γιατί σε τέτοια έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια- που ευθύνεται για τους τραυματισμούς αλλά και το θάνατο πολλών συμπατριωτών μας στην άσφαλτο.

Του Ανδρέα Κόκκινου

To ThemaOnline επικοινώνησε με τo Γραφείο Στατιστικής και Χαρτογράφησης και επιχείρησε να λάβει επικαιροποιημένα στοιχεία που αφορούν ατυχήματα, δυστυχήματα μέσα στο 2020.
 
Μία πρόχειρη ματιά στον πρώτο πίνακα αρκεί για ν’αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος. Να τονίσουμε αρχικά πως ο πίνακας Α’ αφορά οδικές συγκρούσεις και θύματα κατά επαρχία για τη περίοδο από 1/1/2020 μέχρι τις 30/4/2020 και αυτό από μόνο του προκαλεί περαιτέρω ανησυχία αφού πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως από τις 23/3 υπήρξε lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας.
 
 
Στο προαναφερθέν διάστημα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση σημειώθηκαν συνολικά 152 οδικές συγκρούσεις σε ολόκληρη την Κύπρο με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να αφορούν Λευκωσία και Λεμεσό (47 και 57=104). Σε 60 περιπτώσεις το τροχαίο επέφερε μόνο υλικές ζημιές ενώ άλλες 37 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ως ‘ελαφρές‘. 43 εξ’αυτών τοποθετήθηκαν στην κατηγορία σοβαρές (10 στη Λευκωσία και 20 στη Λεμεσό) ενώ 12 άνθρωποι κατέληξαν.
 
Στον πίνακα μάλιστα των θυμάτων, εκτός από τις 12 χαμένες ζωές στην άσφαλτο το Γραφείο Στατιστικής και Χαρτογράφησης σημειώνει πως υπήρξαν συνολικά 135 θύματα αφού πέραν των 12 που ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα υπήρξαν 72 ελαφρά τραυματίες και 51 σοβαρά τραυματίες.
 
Εν συνεχεία παραθέτουμε τον δεύτερο πίνακα που αφορά αποκλειστικά θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι και την 22α Ιουλίου του ίδιου έτους.
Η λίστα με τα θανατηφόρα και τους νεκρούς σοκάρει αφού όπως μπορείτε να παρατηρήσετε ιδίοις όμμασι στον πίνακα Β’ που επισυνάπτεται σε μία περίοδο μικρότερη των 7 μηνών 24 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.
 
 
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν και σε αντιπαράθεση του πίνακα Α’ με τον Β’ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και σε μία περίοδο μικρότερη των τριών μηνών οι νεκροί στην άσφαλτο διπλασιάστηκαν. Οι 24 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις επέφεραν ισάριθμους νεκρούς με τα 2/3 εξ’αυτών να αφορούν τη Λευκωσία και τη Λεμεσό (8+8).
 
Δυστυχώς η κατάσταση μοιάζει με ανοικτή πληγή που ολοένα και αιμορραγεί αντί να επουλώνεται αφού ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο κύριος υπαίτιος για τη συνεχιζόμενη τραγωδία, αφού όπως αναφέρθηκε και σε πρόσφατη έρευνα το 95% των οδικών συγκρούσεων οφείλεται σε αυτό. Τη μερίδα άλλωστε του λέοντος στα θύματα καταλσμβάνουν πέραν των οδηγών, πεζοί και μοτοσικλετιστές.
 
Η δράση και η ενημέρωση που γίνεται δε φαίνεται να είναι επαρκής ή ίσως να μην έχει το αναμενόμενο αντίκτυπο. Πέραν των αυστηρότερων μέτρων και επιβολών ποινών, μείζονος σημασίας είναι η παιδεία. Η οδηγική συνείδηση θα έπρεπε να διδάσκεται ίσως και σαν μάθημα στα σχολεία με την ενημέρωση να πρέπει να γίνεται εντονότερη και σε μικρότερη ηλικία.
 
Κρίμα και άδικο να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top