ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Τι απαντάει ο Καρούσος για τον συνωστισμό στο αεροδρόμιο - Τι γράφει το εγχειρίδιο ασφαλείας - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Τι απαντάει ο Καρούσος για τον συνωστισμό στο αεροδρόμιο - Τι γράφει το εγχειρίδιο ασφαλείας - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μετά και τον σάλο που έγινε λόγω των αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που έδειχναν συνωστισμό κόσμου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, έδωσε απαντήσεις, δηλώνοντας ότι «μέσα στα αεροδρόμια το κύριο και σημαντικό θέμα είναι η χρήση μάσκας. Και είμαστε από τα λίγα αεροδρόμια στον κόσμο που έχουμε καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Μεταφορών επισκέφθηκε χθες Παρασκευή (31/07) το αεροδρόμιο, μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, δηλώνοντας την ικανοποίησή του από τα μέτρα.

Δεν παρέλειψε φυσικά να δώσει και επεξηγήσεις σε σχέση με τον συνωστισμό που παρατηρείται κατά διαστήματα.

Σήμερα Σάββατο (01/08), μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι στα αεροδρόμια της Κύπρου είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, κάνοντας της Κύπρο μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο, της οποίας τα αεροδρόμια έχουν καταστήσει υποχρεωτική την χρήση της μάσκας.

Μάλιστα, συνεχίζοντας είπε και για τους διεθνείς κανονισμούς και τα πρωτόκολλα που τους διέπουν, επισημαίνοντας ότι «στο πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας, που είναι και η βάση όλων των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται στην Ε.Ε., είναι ξεκάθαρο ότι στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια και εκεί όπου δεν μπορεί να τηρούνται οι αποστάσεις, πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Στα αεροδρόμια, εκεί όπου μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις, δεν χρειάζεται να τηρείται η χρήση μάσκας. Επομένως εμείς είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά και γι’ αυτό έχουμε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στο αεροδρόμιο».

Επιπρόσθετα, απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση στον κόσμο για προσωπική υπευθυνότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν βλέπουμε ότι υπάρχει ένας διάδρομος 400 μέτρων και είναι ελεύθερος, δεν χρειάζεται ο ένας να προχωρά και να συνωστίζεται με τον άλλο, ενώ υπάρχει χώρος διαθέσιμος για να κρατήσει τις αποστάσεις που πρέπει. Γι’ αυτό κι έχουμε ζητήσει από τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου πρώτα απ’ όλα να ενισχύσει σημαντικά το προσωπικό ασφαλείας που έχει. Έχω μιλήσει και με την Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον Αρχηγό Αστυνομίας για να αυξήσουμε τους αστυνομικούς στον διαβατηριακό έλεγχο, για να υπάρχει μια πιο καλή ροή, γιατί τα κιόσκια travel express πλέον δεν λειτουργούν».

Πρόσθεσε ακόμη πως το πρόβλημα διαπιστώνεται για κάποιες ώρες μόνο. Ο Υπουργός ενημέρωσε πως έδωσε οδηγίες ότι δεν θα γίνεται καμία αποβίβαση από τα αεροπλάνα, εάν δεν υπάρχει έγκριση ότι είναι εντάξει να προχωρήσουν οι επιβάτες από πλευράς κοινωνικών αποστάσεων. «Κάθε μέρα γίνονται βελτιωτικές κινήσεις», συμπλήρωσε.

Πάντως, στο έγγραφο με τίτλο «Covid-19 Aviation Health Safety Protocol» της EASA (European Union Aviation Safety Agency), μεταξύ άλλων, αναφέρεται: 

«Όποτε είναι δυνατόν εντός του τερματικού σταθμού (terminal), θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε υπηρεσίες αυτοεξυπηρέτησης (π.χ. κάρτα επιβίβασης, περίπτερα με τις ετικέτες αποσκευών, παράδοση αποσκευών, αυτόματοι σαρωτές κάρτας επιβίβασης, έλεγχος διαβατηρίου). Οι αερομεταφορείς, σε συντονισμό με το προσωπικό του αεροδρομίου, πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για να βοηθήσουν τους επιβάτες στη χρήση διαδικασιών αυτοελέγχου και να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των χειραποσκευών που μεταφέρονται στην καμπίνα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης και να μειωθούν οι κινήσεις και το ρίσκο μόλυνσης στην καμπίνα.

...

Οι αερομεταφορείς και το προσωπικό του αεροδρομίου πρέπει να συνεργάζονται για να διασφαλίζουν ότι τηρούνται οι φυσικές αποστάσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, ιδίως κατά το check-in, τους ελέγχους ασφαλείας, την επιβίβαση και την αποβίβαση. Όταν η συνιστώμενη φυσική απόσταση δεν είναι δυνατή (τουλάχιστον 1,5 μέτρο), λόγω υποδομών ή λειτουργικών περιορισμών, οι χειριστές αεροσκαφών και αερολιμένων πρέπει να εφαρμόσουν και να ενθαρρύνουν την τήρηση πρόσθετων μέτρων μείωσης του κινδύνου όπως η υγιεινή των χεριών, τα αναπνευστικά μέτρα, η χρήση μάσκας προσώπου, βελτιωμένες διαδικασίες επιβίβασης, επιπρόσθετα λεωφορεία για επιβίβαση, κ.λπ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top