ΥΓΕΙΑ

Συστάσεις Υπ. Υγείας λόγω υψηλών θερμοκρασιών - Πρώτη φορά 'κόκκινη προειδοποίηση' για συγκεκριμένες ώρες

Συστάσεις Υπ. Υγείας λόγω υψηλών θερμοκρασιών - Πρώτη φορά 'κόκκινη προειδοποίηση' για συγκεκριμένες ώρες

Σε συστάσεις προς το κοινό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν σήμερα Δευτέρα (31/08) προβαίνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπενθυμίζεται πώς έχει εκδοθεί κόκκινη προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου για υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα Δευτέρα (31/08) για συγκεκριμένες ώρες, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει μέχρι τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής (30/08), η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 44 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 36 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά και θα έχει ισχύ από το μεσημέρι (13.00) μέχρι και τις 17.00 το απόγευμα.

Το Υπουργείο Υγείας συστήνει μεταξύ άλλων:

-Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Ελαφρό ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.
-Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς.
-Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.
-Χρήση συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.
-Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον Παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.
-Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.
-Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξάνεται περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού.
-Μην αφήνετε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια.

Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά, κ.α.

Επειδή πιθανόν να παραστεί ανάγκη για επέκταση της προειδοποίησης από το Τμήμα Μετεωρολογίας και για τις επόμενες μέρες, το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις συστάσεις για προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες τη χρονική περίοδο που θα έχουν ισχύ οι σχετικές ανακοινώσεις.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top