ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι προθέσεις Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στο επίκεντρο

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι προθέσεις Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στο επίκεντρο

Το Κυπριακό και οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το θέμα ενδεχόμενων νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Οι κυριακάτικες (27/09) εφημερίδες προβάλλουν επίσης το διακύβευμα των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα για τους Τ/κ, αλλά και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει το ΓεΣυ συνεπεία του υπερβολικού αριθμού εγχειρίσεων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σηκώνει μανίκια ο Γκουτέρες», γράφει στο κύριο της θέμα ότι χωρίς καθόλου χρονοτριβή είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ αμέσως μετά το αποτέλεσμα των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι αναστάτωση επικρατεί στο Δασάκι της Άχνας μετά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρούνται στον Εθνικό, όπου η μη τήρηση των πρωτοκόλλων έφερε ντόμινο κρουσμάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «εκρήξεις» που προκάλεσε το κυπριακό βέτο κατά της λήψης κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και σχολιάζει ότι η εγκατάλειψη της πολιτικής του «καλού παιδιού» εξόργισε την Ευρώπη, που τώρα αναζητεί τρόπο κατάργησης του βέτο.
 
Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Το μεγάλο διακύβευμα για τους Τ/Κ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η προεκλογική περίοδος στα κατεχόμενα είναι πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, με το σκηνικό να είναι ρευστό και τη μάχη να διεξάγεται χωρίς να μπορεί κανένας να προβλέψει την κατάληξη. Αλλού παρουσιάζει έρευνα αναφορικά με την καταλληλότητα του νερού στις πολυκατοικίες και προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου ότι οι πολίτες που διαμένουν σε διαμερίσματα είναι καταδικασμένοι να αγοράζουν πόσιμο νερό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε τρύπιες διαδικασίες στον έλεγχο των πολιτογραφήσεων από τους δικηγόρους και τους λογιστές.
 
«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Επιστολή με λίστα αξιώσεων» και γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, πλην Ελλάδας και Κύπρου, επιστολή κατηγορώντας Ελλάδα και Κύπρο ότι αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του κόλπου της Αττάλειας. Αλλού γράφει ότι ανησυχητικό είναι το σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τον εντοπισμό αλυσίδων μετάδοσης στη Λάρνακα, που μπορεί να είναι η κορφή του παγόβουνου. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Κύπρος έχει απέναντι της ένα πολύ δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με διαμορφωμένη αντίληψη των εταίρων της σε ό,τι αφορά τον παράγοντα Τουρκία.
 
Κάτω από τον τίτλο «Στα μαλακά οι κυρώσεις επί της Τουρκίας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι στα μαλακά αναμένει ότι θα πέσει το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος θεωρεί ότι ίσως επιβληθούν κάποιες κυρώσεις σε κάποια άτομα και το θέμα να κλείσει με την επικάλυψη «με ένα φύλλο συκής». Αλλού αναφέρεται στην πρωτοβουλία του κοινοτικού συμβουλίου Λουβαρά με αποτέλεσμα ο εκδρομικός χώρος του Κακομάλλη να μπορεί να δέχεται άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ). Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον κίνδυνο δημιουργίας καρτέλ και αύξηση του κόστους σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί και τα αρτοποιητικά είδη.
 
Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Υπερβολικές εγχειρήσεις βάζουν πίεση στο ΓεΣΥ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο υπερβολικός αριθμός εγχειρίσεων, ακόμη και μερικών που δεν είναι αναγκαίες, φαίνεται να είναι το τελευταίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γενικό Σχέδιο Υγείας, καθώς η εγχείρηση φαίνεται να είναι η πιο επικερδής ιατρική διαδικασία για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τις κλινικές που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για έναρξη ερευνών για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα σε σχέση με την απόκτηση της κυπριακής ιθαγένειας από επτά επενδυτές με ψευδείς παραστάσεις. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν.
 
Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γερμανία – Κύπρος σε μυστική διπλωματία για το Κυπριακό», γράφει ότι το μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα κυρώσεων έναντι της Τουρκίας από την ΕΕ, έστειλαν Γερμανοί αρμόδιοι που βρίσκονται σε συντονισμό με τη Λευκωσία, αφότου η Κύπρος έριξε στο Συμβούλιο Εξωτερικών στο τραπέζι το ζήτημα του βέτο στο ενδεχόμενο που δεν συνδεθούν οι κυρώσεις της Λευκορωσίας με αυτές της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η περίπτωση της φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την οποία υπήρξαν συγκρουόμενες διαγνώσεις για κορωνοϊό, υπήρξε αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση γύρω από την αξιοπιστία των ελέγχων. Αλλού γράφει ότι τουριστικοί φορείς ως ύστατη ευκαιρία για κάλυψη μέρος των ζημιών από την πανδημία ζητούν την κατάργηση της κατηγορίας Γ’ για τουρίστες από την Ευρώπη.
 
Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ο οδικός χάρτης Γκουτέρες» και γράφει ότι ο σχεδιασμός για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, που προτίθεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα περιλαμβάνει τέσσερα βήματα. Πρόκειται για επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ, προπαρασκευαστική ή διαδικαστική συνάντηση και αν υπάρξει συμφωνία προετοιμασία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με διορισμό ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό και ουσιαστική διαπραγμάτευση σε συνάντηση 5+1. Σε άλλο θέμα μιλά για «τουρκική θηλιά» στο κυπριακό βέτο μέσω της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι μιλώντας στην «Σ» ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα δώσει τις λύσεις και ότι θεωρείται κανονική φοίτηση. 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top