ΔΙΕΘΝΗ

EASO: Οι αιτήσεις ασύλου παραμένουν 31% χαμηλότερες από το 2019

EASO: Οι αιτήσεις ασύλου παραμένουν 31% χαμηλότερες από το 2019

Οι αιτήσεις ασύλου τον Αύγουστο του 2020 μειώθηκαν ελαφρά από τον Ιούλιο (σχεδόν 43.000 αιτήσεις), και σημαντικά κάτω από τα επίπεδα πριν από τον COVID19, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπηρεσία ασύλου της ΕΕ EASO. Όπως σημειώνεται, τον Ιανουάριο του 2020, καταγράφηκαν 65 692 αιτήσεις.

Η ΕΑSO αναφέρει ότι από τις αρχές του 2020, έχουν υποβληθεί 295.075 αιτήσεις διεθνούς προστασίας στην ΕΕ +, μείωση 31% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Αυτό δείχνει ότι η μειωμένη κινητικότητα και τα έκτακτα μέτρα πανδημίας εξακολουθούν να επηρεάζουν τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί εθνικές αρχές ασύλου.


Τον Αύγουστο, Σύριοι (5.394, 13% του συνόλου) και Αφγανοί (3.800, 10% του συνόλου) συνέχισαν να υποβάλλουν τις περισσότερες αιτήσεις για διεθνή προστασία, ακολουθούμενοι από τους πολίτες Βενεζουέλας (3.600, 9% του συνόλου) και Κολομβιανούς (3 300, 7% του συνόλου), αλλά οι αναλύσεις της EASO δείχνουν ότι αυτοί οι αιτούντες δεν έφτασαν πρόσφατα στην ΕΕ. Οι Κολομβιανοί και οι Περουβιανοί ήταν οι μόνοι  που υπέβαλαν περισσότερες αιτήσεις φέτος.

Τον Αύγουστο, το 26% των αιτήσεων έλαβε θετική απόφαση, ενώ τον Ιούλιο μόνο το 23% έλαβε διεθνή προστασία. Συνολικά, το ποσοστό αναγνώρισης μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2020 ανέρχεται στο 31%.

Παρά τις προκλήσεις και λόγω των νέων εργασιακών ρυθμίσεων, οι αρχές ασύλου της ΕΕ κατάφεραν να εκδώσουν περισσότερες πρωτοβάθμιες αποφάσεις (πάνω από 43 200 τον Αύγουστο) από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν,  πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η καθυστέρηση μειώνεται.

Η τρέχουσα κατάσταση της δημόσιας υγείας καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις σχετικά με την κατάσταση ασύλου στην ΕΕ τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πρόσφατη επιστροφή περιοριστικών μέτρων σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και οι ενδοκοινοτικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ισχύουν ενδέχεται να περιορίσουν επίσης την κινητικότητα για όσους χρειάζονται προστασία. Οι αιτήσεις ασύλου αναμένεται επομένως να παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι τις τελευταίες περιόδους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top