Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επίτευξη των στόχων της βιοποικιλότητας σε τηλεδιάσκεψη της Κομισιόν

Οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επίτευξη των στόχων της βιοποικιλότητας σε τηλεδιάσκεψη της Κομισιόν

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν διοργάνωσε την Δευτέρα μια τηλεδιάσκεψη για την βιοποικιλότητα και το ρόλο των ιδιωτικών επενδύσεων, με αφορμή και την έναρξη της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ και ενόψει και του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Βιοποικιλότητα που ήταν προγραμματισμένο για τις 15-28 Οκτωβρίου στην Κίνα, αλλά μετατέθηκε για εντός του 2021.

Στην τηλεδιάσκεψη μίλησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, εκπρόσωπος του Βirdlife και δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα ειδικότερα για την Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030.

Στην τηλεδιάσκεψη λέχθηκε μεταξύ άλλων ότι το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ εξαρτάται από την βιοποικιλότητα και την φύση.

Ο Stefan Leiner της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν είπε πως χρειαζόμαστε τις ιδιωτικές επενδύσεις για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους της Επιτροπής για την βιοποικιλότητα και ότι η ίδια η Επιτροπή πρέπει να κάνει βήματα ώστε να δίνει το καλό παράδειγμα.

Είπε επίσης πως υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 20-30 δις ευρώ ετησίως για εφαρμογή της Στρατηγικής για το 2030 και αυτά τα χρήματα θα προέλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία, από εθνικούς πόρους αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις.
 
Ο Nicola Notaro επίσης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν για την οικολογία και το κλίμα αν υπάρξει επένδυση στην βιοποικιλότητα, αλλά και στην δημιουργία θέσεων εργασίας που υπολογίζονται στο μισό εκατομμύριο. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη αποκατάστασης των υγροτόπων και των δασών για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο Martin Sneary ειδικός σε θέματα βιοποικιλότητας με τους οργανισμούς IUCN ( International Union for Conservation of Nature) και IBAT ( the Integrated Biodiversity Assessment Tool) αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, λέγοντας πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται πολιτική και στρατηγική και ένα πλαίσιο δράσης. Είπε ακόμη πως οι ίδιες οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των καιρών και την ανάγκη άμεσης δράσης.

Από τον οργανισμό Birdlife η Barbara Ηerrero είπε πως πρέπει επειγόντως να αλλάξει μορφή η πολιτική μας και το πως δρούμε και πρέπει να αρχίσουμε να δαπανούμε τα χρήματα που έχουμε πιο σοφά. Ανέφερε επίσης πως την ανησυχεί η συζήτηση στο ΕΚ για την βιοποικιλότητα και τόνισε την ανάγκη οι πολιτικές να διαφοροποιηθούν.

Είπε επίσης πως είναι σημαντικό για τα κράτη – μέλη να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις νομοθεσίες που έχουν για το περιβάλλον και την φύση ώστε να γίνει κατανοητό και να σταλεί το μήνυμα ότι όσοι καταστρέφουν και εκμεταλλεύονται το περιβάλλον για το κέρδος, θα είναι υπόλογοι.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη να σταματήσει η υπεραλίευση, να δοθούν χρήματα στον αγροτικό τομέα, να υπάρξει αποκατάσταση των βιοτόπων και υγροτόπων.
 
Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030 με το σχέδιο δράσης να χαρακτηρίζεται φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο με στόχο την προστασία της φύσης και την αντιστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων.

Στόχος του είναι να θέσει τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης σε μια πορεία προς την ανάκαμψη έως το 2030 με οφέλη για τους ανθρώπους, το κλίμα και τον πλανήτη. Είναι επίσης η πρόταση για τη συμβολή της ΕΕ στις προσεχείς διεθνείς διαπραγματεύσεις για το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020.

Κύρια στοιχεία της Στρατηγικής για το 2030

Η στρατηγική περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων:

-Δημιουργία ενός μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών σε όλη την ΕΕ στην ξηρά και στη θάλασσα, με βάση τις υπάρχουσες περιοχές Natura 2000, με αυστηρή προστασία για περιοχές πολύ υψηλής βιοποικιλότητας και κλιματικής αξίας.

-Ένα σχέδιο αποκατάστασης της φύσης της ΕΕ - μια σειρά συγκεκριμένων δεσμεύσεων και δράσεων για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030 και τη διαχείρισή τους με βιώσιμο τρόπο, αντιμετωπίζοντας τους βασικούς παράγοντες της απώλειας βιοποικιλότητας.

-Ένα σύνολο μέτρων για να καταστεί δυνατή η απαραίτητη μετασχηματιστική αλλαγή: θέτοντας σε κίνηση ένα νέο, ενισχυμένο πλαίσιο διακυβέρνησης που θα διασφαλίζει καλύτερη εφαρμογή και θα παρακολουθεί την πρόοδο, θα βελτιώνει τη γνώση, τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις και θα σέβεται καλύτερα τη φύση στη λήψη αποφάσεων του κοινού και των επιχειρήσεων.

-Μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης για τη βιοποικιλότητα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να οδηγήσει παραδειγματικά στην επιτυχή έγκριση ενός φιλόδοξου παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΠΟΙΚ: «Τα όποια επιπρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας πρέπει να είναι στοχευμένα»

Στο κελί μέχρι τη δίκη οι πέντε ύποπτοι για τον βιασμό της τουρίστριας στην Αγία Νάπα

Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών έξω από σχολείο στη Λευκωσία - Πληροφορία ότι έβλεπε εκπαιδευτικός - Τι απαντά το Υπ.Παιδείας - Bίντεο

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του μικρού Λούκα: «Κλαίω και πονάω... ο καρκίνος ήρθε πίσω για τρίτη φορά»

Αρχές Οκτωβρίου η σύσκεψη στο Προεδρικό για πυρκαγιές και πλημμύρες

Εξήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις οι συντεχνίες στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ - Ο λόγοςΕΡΤ: Το Κυπριακό στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ

ΕΡΤ: Το Κυπριακό στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ

Το Κυπριακό θα κυριαρχεί στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απόψε στις 00:45 (ώρα Ελλάδος).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top