ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πώς ακριβώς γίνεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων; - Ποιοι ορίζονται ως 'στενές επαφές' και τα πιο συνηθισμένα 'ψέματα΄

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πώς ακριβώς γίνεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων; - Ποιοι ορίζονται ως 'στενές επαφές' και τα πιο συνηθισμένα 'ψέματα΄

Πλήθος κόσμου εξέφρασε απορίας σχετικά με την περιβόητη διαδικασία ιχνηλάτησης και η ιστοσελίδα μας επιχειρεί όσο πιο απλά γίνεται να σας μεταφέρει τη διαδικασία αλλά και τα συμπεράσματά της.

Συγκεκριμένα πληροφορίες του ThemaOnline αναφέρουν πως θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα που δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα (ασυμπτωματικός) πέραν του αυτοπεριορισμού, ιχνηλατούνται οι 'στενές επαφές' του μέχρι δύο ημέρες πριν τη διενέργεια του τεστ.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Από την άλλη, για επιβεβαιωμένα περιστατικά που όμως παρουσιάζουν συμπτώματα η μονάδα ιχνηλάτησης ξεκινά να 'ξεψαχνίζει' τις στενές επαφές μέχρι και δύο ημερες πριν την παρουσία των συμπτωμάτων -και όχι πριν τη διενέργεια του τεστ όπως γίνεται στους ασυμπτωματικούς-.

Να ξεκαθαρίσουμε όπως πληροφορηθήκαμε ότι ως στενές επαφές ορίζονται τα άτομα με τα οποία τα επιβεβαιωμένα περιστατικά βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση για περίοδο 15 λεπτών και άνω ενώ η πάραπανω διαφορά στην ιχνηλάτηση έγκειται στο γεγονός πως οι ασυμπτωματικοί έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να διασπείρουν τον ιό αφού δεν έχουν βήχα ή φτάρνισμα.

Οι πολίτες που υποβάλλονται σε τεστ αναμένουν σε αυτοπεριορισμό το τηλεφώνημα του Υπουργείου Υγείας ή το γραπτό μήνυμα από το κλινικό εργαστήριο για το αποτέλεσμα της διεγματοληψίας. Στη συνέχεια η μονάδα ιχνηλάτησης παραλαμβάνει φόρμα από τα κατά τόπους χημεία και αρχειοθετεί τα περιστατικά με case number για να ενταχθεί άμεσα στην υπό διερεύνηση λίστα. Εκεί ο αρμόδιος λειτουργός επικοινωνεί προσωπικά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και μέσω ερωτήσεων διερευνώνται τα δημογραφικά του στοιχεία (μαζί με υποκείμενα νοσήματα), τυχόν συμπτωματολογία ενώ στη συνέχεια αρχίζει η περιβόητη ιχνηλάτηση των στενών επαφών του (μπορείτε να δείτε τα σχετικά έντυπα).

Όπως αλιεύσαμε υπάρχουν ήδη διάφορα στερεότυπα και στατιστικές (παρόλο που δεν καταφέραμε να έχουμε πρόσβαση στα επίσημα έγγραφα) και ενημερωθήκαμε ότι λίγες εώς ελάχιστες επαφές έχουν συνήθως οι γονείς με βρέφος αλλά και οι ηλικιωμένοι ενώ χαμός παρατηρείται σε νεαρούς κάτω των 30 αφού σε πολλούς εντοπίστηκαν 30 και 40 δηλωμένες στενές επαφές. Πολύ σημαντικό είναι, όπως μας τονίστηκε, ο λόγος που οδήγησε κάποιον στο να υποβληθεί στην εξέταση αλλά και η συμπτωματολογία για να καταφέρει να 'συνδεθεί' με cluster ή άλλη επιβεβαιωμένη επαφή.

Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πολλοί απ'όσους δηλώνονται στην ιχνηλάτηση ψεύδονται -όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε- με σκοπό να κάνουν δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο ή κρύβουν επαφές είτε επίτηδες είτε καταλάθος.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top