ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απόφαση για δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη λήφθηκε εδώ και καιρό - Αναμένονται ακόμη πράξεις - Νέα συνεδρίαση

Η απόφαση για δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη λήφθηκε εδώ και καιρό - Αναμένονται ακόμη πράξεις - Νέα συνεδρίαση

Μέσα σε όλη την συζήτηση που κυριαρχεί σε σχέση με την διαφάνεια και τα σκάνδαλα, τα βλέμματα στρέφονται στην σημερινή συνεδρίαση της Ad Hoc Επιτροπής, όπου κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η Λίστα Γιωρκάτζη και η προειλημμένη απόφαση της Βουλής για δημοσιοποίησή της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΤΤΗΣ

UPDATE: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση μετά από τον αυτοπεριορισμο του Προέδρου της Βουλής.

Παρά, λοιπόν, την απόφαση που έχει λάβει η Ολομέλεια του Κυπριακού Κοινοβουλίου, εξακολουθεί να υπάρχει μια εποικοδομητική ασάφεια, η οποία και επιτρέπει στους αρμόδιους να μην προχωρούν στη δημοσιοποίησή της, επικαλούμενοι νομικίστικες οδηγίες περί προσωπικών δεδομένων.

Για πρώτη φορά λοιπόν, συνέρχεται η εν λόγω Επιτροπή υπό την προεδρία του νέου Προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία συναντήσεων με σκοπό την ενημέρωση για την διαφθορά, η Λίστα Γιωρκάτζη παραμένει σφραγισμένη, αναμένοντας ανταπόκριση στο κάλεσμα της Ολομέλειας για δημοσιοποίησή της.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Διαμορφώθηκαν οι όροι εντολής για διερεύνηση δανείων πολιτικών και κομμάτων - Ποιοί επιμένουν

Εν αναμονή των ενεργειών του νέου Προέδρου της Βουλής
Προηγήθηκε της σημερινής επιτροπής, η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον ΠτΒ Αδάμο Αδάμου. Ο ίδιος ο κ. Αδάμου, σε δηλώσεις του μετά την ανάληψη της προεδρίας και ερωτώμενος για τις προθέσεις του για την Λίστα, είπε πως «πρόθεσή του είναι να βγουν όλα στο φως», επικαλέστηκε όμως την ανάγκη να λάβει «νομικές συμβουλές» για να μην φτάσουμε στο σημείο όπου θα κατηγορηθεί ενώπιων δικαστηρίου η Βουλή.

Το πρόσφατο ιστορικό
Σημειώνουμε επίσης πως ο πρώτος που άνοιξε την συζήτηση για τα στοιχεία της Λίστας Γιωρκάτζη είναι ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέφερε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πως το «όλα στο φως είναι ένα ανέκδοτο για κλάματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως προηγήθηκε μια προσπάθεια απαξίωσης της Λίστας Γιωρκάτζη, καθώς οι διάφορες διαρροές στοχοποιούσαν και Πολιτικά Εκτιθέμενα Πρόσωπα που ομολογουμένως, δεν είχαν προβεί σε μεμπτές ή αξιόποινες πράξεις, ή χωρίς να υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με τις τραπεζικές τους δραστηριότητες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Αφέθηκε να 'αιωρείται' για ακόμη μια φορά η δημοσιοποίησή της - Διλήμματα και αλληλοεπίρριψη ευθυνών

Η απόφαση λήφθηκε – Ζητούνται πράξεις
Θυμίζουμε πως περί τα μέσα Ιουλίου είχε ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη. Στην ψηφοφορία τέθηκε προς ψήφιση είτε η άμεση δημοσιοποίηση της Λίστας, είτε η δημοσιοποίησή της μετά την επικαιροποίησή της κατόπιν έρευνας.

Τα κόμματα που συναινούν στην άμεση δημοσιοποίησή της είναι το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ. Από ΑΚΕΛ υπέρ ψήφισε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και από την Αλληλεγγύη ο αποχωρήσας Γιώργος Παπαδόπουλος. Κάποιοι τήρησαν αποχή, ενώ άλλοι βουλευτές αποχώρησαν την ώρα της ψήφισης καθώς δήλωσαν εξ’ αρχής πως το όνομά τους ήταν στη Λίστα, χωρίς να υπήρχε κάτι μεμπτό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top