ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Διαμορφώθηκαν οι όροι εντολής για διερεύνηση δανείων πολιτικών και κομμάτων - Ποιοί επιμένουν

ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Διαμορφώθηκαν οι όροι εντολής για διερεύνηση δανείων πολιτικών και κομμάτων - Ποιοί επιμένουν

Μετά και την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναπομπή όλων των αποφάσεων της Συνεδρίας της Βουλής της 17ης Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης για δημοσίευση της Λίστας Γιωρκάτζη, αλλά και τις ενστάσεις που έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής σε σχέση με την εν λόγω επιστολή, ολοκληρώθηκε και η συζήτηση για τους όρους εντολής της Ad Hoc Επιτροπής.

Του Γιώργου Τάττη

Τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή ήταν το χρονικό όριο από το οποίο θα ξεκινήσει η διερεύνηση, η ξεκάθαρη διεύρυνση των όρων και σε πολιτικά κόμματα και συνδεδεμένες με αυτά εταιρείες, καθώς και η προτεραιοποίηση των θεμάτων που θα τεθούν προς εξέταση.

Για την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας πατήστε εδώ και για τις ενστάσεις Συλλούρη πατήσε εδώ.

Αλλαγή όρου που αποτρέπει συμμετοχή στην Επιτροπή όσων είναι στην Λίστα
Παράλληλα, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Συλλούρη,"ζητείται να αλλάξει ο όρος που λέει ότι όποιος έχει το όνομά του στην λίστα, στερείται του δικαιώματος, αλλά και της υποχρέωσης να συμμετέχει στην επιτροπή". Το σκεπτικό για την εν λόγω απόφαση αφορά τις υπόνοιες περί αναξιοπιστίας της συγκεκριμένης λίστας, καθώς, σύμφωνα και με τους βουλευτές, κάποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο ενώ άλλοι που ενδεχομένως να έπρεπε πραγματικά να δουν το όνομά τους στη λίστα, απουσιάζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένσταση έφερε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, δηλώνοντας για αυτούς που εμπίπτουν στη λίστα, ότι το «αποδεδειγμένα δεν είναι σίγουρο».

Για την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας δέιτε εδώ: ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ: Αναπομπή των αποφάσεων της Βουλής από τον Πρόεδρο

"Ενδεικτική" ημερομηνία η 30η Απριλίου 2013

Επιπρόσθετα, κατόπιν πρότασης του βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, συμφωνήθηκε η διερεύνηση της προνομιακής μεταχείρισης από την 30η Απριλίου 2013, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διερευνώντες λειτουργοί δε θα ανατρέξουν και πιο πίσω, στην περίπτωση που το επιβάλλουν οι ενδείξεις. Αυτό έγινε κατόπιν ενστάσεων βουλευτών, όπου και αποφασίστηκε να αλλάξει το λεκτικό και να ενταχθεί η λέξη «ενδεικτική», καθώς, όπως ειπώθηκε και από την βουλευτή του ΔΗΚΟ κ. Ερωτοκρίτου, «τίποτα δεν πρέπει να απαγορεύει την διερεύνηση δεδομένων που προέκυψαν προγενέστερα αυτής της ημερομηνίας, εάν οι ερευνώντες το κρίνουν αναγκαίο».

Ενστάσεις υπήρξαν τόσο από τον Γιώργο Περδίκη, όσο και από τον Μάριο Μαυρίδη (ως προς την σημαντικότητα του θέματος) του ΔΗΣΥ, με τον κ. Περδίκη όμως να ήταν ο μόνος που ψήφισε ενάντια, επιμένοντας να διευρυνθεί ο χρόνος ξεκινώντας τουλάχιστον από το 2011 ή έστω από τις αρχές Ιανουάριου του 2013. Επισήμανε, μάλιστα, πως «από τη στιγμή που υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία δημοσιοποιημένη στα ΜΜΕ, ότι τον Ιανουάριο του 2013 δημιουργήθηκε ένας κατάλογος διαγραφών που αφορούν διαγραφές δανείων ΠΕΠ και κομμάτων, έπρεπε η Επιτροπή να θέσει εντός και αυτή την ημερομηνία».

Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι αυτό γίνεται για πρακτικούς σκοπούς, καθώς «η δουλειά που έχει να κάνει η Ad Hoc Επιτροπή είναι τεράστια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εάν δεν υπάρχει μια ημερομηνία να μην γίνει τίποτα στο τέλος και να μας κατηγορούν ότι κάναμε μια τρύπα μες το νερό».

Ο κ. Μαυρίδης, είπε ότι πρέπει να εξεταστούν οι πρώτοι 100, ακόμη και αν έχουν ένα δάνειο πιο πίσω από το 2013. Αυτό έχει σημασία», ενώ ο κ. Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης, υποστήριξε ότι «γίνεται μια συζήτηση σε λάθος γωνία. Εάν θα χαθούμε στην μετάφραση δε θα εξαρτηθεί από το χρονικό όριο, αλλά από την ικανότητα της επιτροπής να εξετάσει τα στοιχεία που θα τεθούν ενώπιών της. Όμως, για σκοπούς καθαρά του να μπει ένα σημείο για να ξεκινήσουμε, να μπει το 2013, από τον Ιανουάριο. Όμως εάν βρεθούν στοιχεία που παραπέμπουν σε βάθος χρόνου, θα ανατρέξουμε σε αυτά».

Σε πρώτη φάση ιεράρχηση ΠΕΠ
Τέλος, αλλάζει επίσης και η διατύπωση σε σχέση με την προτεραιοποίηση της εξέτασης των αιτημάτων, εισάγοντας όρο που θα επιβάλει την «κατά προτεραιότητα» εξέταση των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και οποιονδήποτε άλλων χαριστικών δανείων είναι πιθανών να συνδέονται με ΠΕΠ.

Το εν λόγω θέμα τέθηκε επίσης από τον Στέφανο Στεφάνου του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι «δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να διερευνήσουμε όλες τις περιπτώσεις. Όμως, ο όγκος της δουλειάς διευρύνεται και πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα αυτοί που ασκούν πραγματική εξουσία»

Με την σειρά του ο Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ, δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν πχ οι πρώτοι 100 για να βγει ένα αποτέλεσμα, καλώντας έναν οίκο να τα αξιολογήσει. Να δείξουμε κάποιο αποτέλεσμα, γιατί εκεί θα διαφανεί πραγματικά ότι πολλές περιπτώσεις που ειπώθηκαν είναι συνθήματα».

Προχωρώντας, ο Δημήτρης Συλλούρης πρότεινε να ζητηθούν αρχικά συγκεκριμένα στοιχεία από τις τράπεζες, όπως πχ τα ποσά των δανείων που χαρίστηκαν. Κατάληξε στο ότι αν γίνουν μια σειρά από επιτρεπόμενες ενέργειες, «θα αποδειχτεί ότι η ιστορία με τα ΜΕΔ ήταν προσπάθεια από τις τράπεζες να φιμώσουν βουλευτές.

Άμεση δημοσιοποίηση;
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε πως «χρειάζεται μια ομόφωνη απόφαση της επιτροπής. Εάν όχι, να την δημοσιοποιήσουμε ως έχει, για να διαφυλάξουμε το κύρος της βουλής και τις απόψεις μας. Οι αδικίες να συζητηθούν μετά».

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, τόνισε ότι «όπως λέει και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να καταθέσουμε ένα έγγραφο που δεν θα είναι αποσπασματικό και δεν θα έχει λειψά στοιχεία, με επιβεβαιωμένα ΠΕΠ και ΜΕΔ, ούτως ώστε να μειώσουμε τους κίνδυνους να υπάρξουν νομικές επιτπώσεις».

Ο Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη έχει καταστεί μονόδρομος».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, είπε πως «την τύχη της λίστας θα την αποφασίσει η Επιτροπή και κατ’ επέκταση η Ολομέλεια, στη βάση και των αποφάσεών της αλλά και όλων των ενδεχόμενων γνωματεύσεων από ειδικούς», ενώ νωρίτερα αναφερόμενος στους βουλευτές, τους είπε ότι «η Βουλή έχει διαδικασίες. Εάν θέλετε δώστε την».

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top