ΚΟΣΜΟΣ

Η Νορβηγία χρηματοδοτεί έργο διάγνωσης και θεραπείας στο ΙΝΓΚ

Η Νορβηγία χρηματοδοτεί έργο διάγνωσης και θεραπείας στο ΙΝΓΚ

υμβόλαιο για τη χρηματοδότηση του έργου «Υποδομή για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Ασθενών» από τις Χορηγίες Νορβηγίας 2014–2021 υπογράφηκε μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
 
Όπως αναφέρεται, το έργο θα υλοποιηθεί από το ΙΝΓΚ, ενώ η ΓΔ ΕΠΣΑ θα διαχειρίζεται το πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €661.111. Ποσό €595.000, που αποτελεί το 90% του συνολικού προϋπολογισμού, θα καταβληθεί από τις χορηγίες Νορβηγίας, ενώ το υπόλοιπο ποσό €66.111, που αποτελεί το 10% του συνολικού προϋπολογισμού, θα διατεθεί από το ΙΝΓΚ.
 
Κυριότερος στόχος του έργου είναι να συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στη μείωση της ανισότητας στην παροχή υγείας και στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης στην Κύπρο. Ειδικότερα, αυτό θα γίνει κατορθωτό με την ενίσχυση της έρευνας και τη δημιουργία μιας καινούριας υποδομής για τη διεξαγωγή μελετών που σχετίζονται με διάφορες συχνές στην Κύπρο ασθένειες.
 
Προστίθεται ακόμα ότι, η καινούρια υποδομή θα επιτρέπει υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας αναλύσεις δειγμάτων από ασθενείς για γενετική διερεύνηση, ανακάλυψη βιοδεικτών και διεκπεραίωση βιοϊατρικών ερευνητικών μελετών αιχμής, προς έγκαιρη ανίχνευση, αξιόπιστη διάγνωση και εξατομικευμένη διαχείριση πολλών ασθενειών, όπως νευροπαθολογίες, νευρομυϊκές παθήσεις και αιμολυτικές αναιμίες.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάλυση της θαλασσαιμίας και των ιογενών λοιμώξεων, δεδομένης της σημαντικής συμβολής του ΙΝΓΚ στην πρόληψη της θαλασσαιμίας στην Κύπρο και του καθοριστικού ρόλου του στην καταπολέμηση των ιογενών ασθενειών, όπως στον περιορισμό της τρέχουσας πανδημίας COVID-19.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η καινούρια υποδομή θα παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής σύγχρονων εργαστηριακών εξετάσεων και εξερεύνησης θεραπευτικών προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων της διαλογής κυττάρων με κυτταρομετρία ροής, της γονιδιακής θεραπείας και της τροποποίησης γονιδιώματος, συμβάλλοντας έτσι στη διάγνωση και καλύτερη μελλοντική αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών.
 
Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι α) οι ασθενείς και οι οικογένειές τους που θα επωφεληθούν μέσω των διαγνωστικών υπηρεσιών και της δημιουργίας θεραπευτικών αγωγών, β) άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες υγείας μέσω της παραγωγής δεδομένων για τη γενετική επιδημιολογία και γ) το ευρύ κοινό μέσω της καλύτερης διαχείρισης των πόρων για την υγεία αναφέρει η ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι ομάδες στόχοι του έργου περιλαμβάνουν νέους επιστήμονες, γιατρούς και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, συνδέσμους ασθενών και το ευρύ κοινό.
 
Επιπρόσθετα, το ΙΝΓΚ έχει επικοινωνήσει με βιοϊατρικα και ερευνητικά κέντρα αιχμής στη Νορβηγία για τη δημιουργία πιθανών νέων συνεργασιών και την ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών με το κράτος-δωρητή ενώ ήδη δέκα ερευνητές της Νορβηγίας έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους για συναντήσεις και πιθανές συνεργασίες με το ΙΝΓΚ στο παρόν πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού από το Κέντρο Καινοτομίας Siva του Τρόμσο, το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο και το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν. Οι κοινές δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν την εκπαίδευση νέων επιστημόνων, αμοιβαίες επισκέψεις για συναντήσεις και ημερίδες στην Κύπρο και στη Νορβηγία και την προώθηση νέων σχεδίων συνεργασίας, αναφέρεται τέλος στην σχετική ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Έκρηξη στη Λευκωσία: Μεταφέρθηκε και δεύτερο πρόσωπο στο Νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Έκρηξη στη Λευκωσία: Μεταφέρθηκε και δεύτερο πρόσωπο στο Νοσοκομείο - Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (20/2) στη Λευκωσία, μετά από διαρροή υγραερίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top