ΕΛΛΑΔΑ

«Στρώνεται» ο δρόμος για νέα βοήθεια ύψους έως 50 δισ προς την Ελλάδα

«Στρώνεται» ο δρόμος για νέα βοήθεια ύψους έως 50 δισ προς την Ελλάδα

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, με ορίζοντα διετίας και νέο δάνειο 46 ως 50 δισ. ευρώ, έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη διαρροή προς του FT σε σχέση με το δημόσιο χρέος και το πρωτογενές έλλειμμα.

Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (μάλιστα φέτος τρέχει ήδη έλλειμμα) και οι εταίροι δεν σκοπεύουν να κουρέψουν την ονομαστική αξία των διμερών δανείων ή των χρημάτων του EFSF.

H λύση για τους εταίρους και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, είναι ένα νέο δάνειο για την πρόωρη εξόφληση των υψηλότοκων και βραχυπρόθεσμων δανείων του ΔΝΤ ύψους 19 δισ. και η αποχώρηση του ταμείου από το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος. Το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει κανένα από τα υπόλοιπα 15,4 δισ. που έχει επιμερίσει στην Ελλάδα ως τον Μάρτιο του 2016 και θα παραμείνει στις αποστολές ελέγχου μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.

Ταυτόχρονα ο EFSF θα δανείσει άλλα 27 δισ. για τη επαναγορά των ακούρευτων ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τον προϋπολογισμό και καθιστώντας περιττή την ανάγκη για πρωτογενή πλεονάσματα.

Το αντάλλαγμα

Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι μια καλή αφορμή για ένα συναινετικό διαζύγιο ΕΕ - ΔΝΤ και μια καλή δικαιολογία για να περάσει η απόφαση από το εκτελεστικό του συμβούλιο. Μέχρι πρότινος η γραμμή του ΔΝΤ ήταν «θα προασπίσουμε τα συμφέροντα του Ταμείου στην Ελλάδα».

Όμως η ανάγκη της Αθήνας για τα 46-50 δισ. ευρώ των Ευρωπαίων καθιστά ακόμα πιο ισχνή τη διαπραγματευτική της θέση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε από το βήμα της διάλεξης του ιδρύματος Βίλφρεντ Μέρτενς στο Λέουβεν του Βλάμς Μπράμπαντ: «Ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα, τώρα όμως πρέπει να γίνει ένα ακόμα βήμα που δυστυχώς είναι αναπόφευκτο». Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την άποψη ότι η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε την βελτίωση που είχε επιτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά και πως η Αθήνα που ζητάει σεβασμό στη δημοκρατία πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατική βούληση και όλων των άλλων Ευρωπαίων.

Ο Γιούνκερ προετοίμασε ουσιαστικά για νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να περάσουν έτσι κι αλλιώς, ενώ νωρίτερα κύκλοι της Κομισιόν εξηγούσαν στον Τύπο ότι «η συγχώνευση του ελέγχου με το 3ο πρόγραμμα δεν αναιρεί την ανάγκη για την ολοκλήρωσή του».

Για τις Βρυξέλλες, μετά από τις σημερινές ανακοινώσεις στην Αθήνα είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει στις 12 Μαΐου το ΔΝΤ και δεν βιάζεται για την επίτευξη συμφωνίας για τα μέτρα. Βεβαίως κορυφαίος παράγοντα του ΕΛΚ στο Λέουβεν μιλώντας στο star.gr έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Έτσι πως πάτε, κανένας επενδυτής δεν θα ξαναέρθει στην Ελλάδα ποτέ, θα αλλάζουν δρόμο τρέχοντας. Αυτό είναι το ελληνικό δράμα, όχι η δόση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top