ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με νόμο η Βουλή αναστέλλει εκποιήσεις μέχρι την 31η Μαρτίου 2021

Με νόμο η Βουλή αναστέλλει εκποιήσεις μέχρι την 31η Μαρτίου 2021

Η Ολομέλεια της Βουλής με 31 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον, ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ με την οποία τροποποιείται ο βασικός νόμος  έτσι που αναστέλλει τις διαδικασίες εκποιήσεων μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 στην περίπτωση κύριας κατοικίας, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000 και επαγγελματικής στέγης πολύ μικρής επιχείρησης. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου διευκρίνισε ότι η ρύθμιση καλύπτει και την αγοραπωλησία δανείων. 

Σε συνεδρία που ακολούθησε τη συζήτηση και καταψήφιση του Προϋπολογισμού, η Ολομέλεια καταψήφισε πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που στόχευε να ανασταλούν καθολικά όλες οι διαδικασίες εκποίησης ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, λόγω της ύφεσης που αναμένεται να υπάρξει τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρόταση νόμου καταψηφίστηκε με 13 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον, 17 αποχές.
 
Παρόμοια πρόταση κατέθεσε και το ΕΛΑΜ που επίσης καταψηφίστηκε, ενώ οι δύο προτάσεις νόμου για σχετικές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν από τους Οικολόγους, αποσύρθηκαν αφού το περιεχόμενο τους θα καλυπτόταν από την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, την οποία επιχείρησαν να τροποποιήσουν ώστε να ισχύει μέχρι την 31η Μαρτίου 2021.
 
Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι το κείμενο του νόμου παρουσιάζει αδυναμία καθώς δεν απαντά τι θα γίνει για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν λογαριασμούς.  Ψηφίζουμε κάποια πράγματα πρόχειρα, συνέχισε παρατηρώντας ότι η Ολομέλεια της Βουλής για μια ώρα ψήφιζε τροπολογίες σε ένα προϋπολογισμό τον οποίο καταψήφισε. Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι επιτεύχθηκε ένας βασικός στόχος με την απόφαση του Συνδέσμου Τραπεζών κάτι που δεν στέλνει εκτός Κύπρου λανθασμένα μηνύματα. Συμφωνούμε ότι κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να μείνει άστεγος και ότι το κράτος πρέπει να του διασφαλίσει στέγη, είπε.
 
 Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού  απάντησε πως  επειδή ο κ. Νεοφύτου γνώριζε το αποτέλεσμα για τον Προϋπολογισμό ζήτησε να μη διεξαχθεί η διαδικασία για τις τροπολογίες.
 
 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν την αναστολή δόσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου και αμέσως μετά άρχισε η αποστολή επιστολών για εκποιήσεις. Πρόσθεσε ότι η εισήγηση  του ΑΚΕΛ στοχεύει με συνετό τρόπο σε προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Εξήγησε ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν μερικώς την πρόταση ως προς την κύρια κατοικία και αφήνουν εκτός τη μικρή επαγγελματική στέγη.  Ο λαός πλήρωσε με το αίμα του δισεκατομμύρια για να σωθούν οι τράπεζες, που συνεχίζουν να τελούν σε αναλγησία πρόσθεσε.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου  εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως η πρόταση του ΑΚΕΛ να είναι σοφότερη λύση. Πρέπει να δούμε πως αναθεωρούμε όλο το νομοθετικό πλαίσιο, πρόσθεσε.
 
Ο Ζαχαρία Κουλίας  αναφερόμενος στις νομοθεσίες που προηγουμένως ψήφισε η Βουλή πως δεν είναι δυνατό η Βουλή να αλλάζει τους όρους σύμβασης δανείου με νόμο. Πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διπλασίασε τα τέλη, καθιστώντας απαγορευτική την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να στερούμε από τον άνθρωπο τον φυσικό δικαστή, συνέχισε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει κράτος νόμου και κράτος δικαίου.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως το ζήτημα αφορά ευαίσθητο θέμα και σκοπεί στην προστασία των δανειοληπτών σε ότι αφορά την κατοικία τους και τη μικρή επιχείρηση.  Οι τράπεζες έχουν αποκτήσει υπερ-όπλα και πλήττονται δανειολήπτες που κατέχουν προνομιακό ακίνητο αλλά δεν μπορούν να υποστηρίξουν δικαστικά το δίκαιο τους, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πρόταση της ΕΔΕΚ είπε πως αφορούσε σε οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να ρυθμιστεί ότι θα γίνονται εκποιήσεις εκεί που χρειάζονται και να προστατεύονται οι δανειολήπτες σε άδικες εκποιήσεις. Αυτή η ρύθμιση θα είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΔΕΚ προς υπερψήφιση προϋπολογισμού, συμπλήρωσε.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε ότι ψηφίζει όλες τις προτάσεις προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη αδυναμία που παρουσιάζει το υφιστάμενο πλαίσιο είναι η πανίσχυρη θέση των τραπεζών και ο κίνδυνος πολλές οικογένειες να βρεθούν χωρίς σπίτι. Εξέφρασε περαιτέρω την άποψη ότι οι προτάσεις νόμου θα είναι πίεση στις τράπεζες για να γίνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Μέχρι να περάσει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να προστατευθούν οι δανειολήπτες, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, παρατήρησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η γάγγραινα και η εκποιήσεις πίνουν το αίμα στους δανειολήπτες. Πρέπει να κάνουμε κάτι επειδή η πανδημία έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα αυξήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέφερε.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι υπάρχει πρόταση των Οικολόγων που επαναφέρει το δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο, που θα αποφασίζει το πραγματικό χρέος. Να επανέλθει η κατάσταση στο καθεστώς πριν του 2018 είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να βρούμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, το φάντασμα των οποίων για 6 χρόνια δεν εντοπίστηκε, αλλά που πλανάται ώστε να δεινοπαθούν οι δανειολήπτες.  Πάνδημη απαίτηση των κομμάτων να εντοπιστούν και να κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να σταματήσουν οι ττοπουζιές του τυφλού, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι η παράταξη υπερψηφίζει όλες τις προτάσεις νόμου. Χθες με φυσική παρουσία, μέλη της παράταξης παρέστησαν σε 4 περιπτώσεις εκποίησης κατοικίας, των οποίων η αξία ξεπερνούσε ελάχιστα τις 350.000 ευρώ πρόσθεσε.
 
Ο Άγγελος Βότσης της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ανέφερε ότι η Συνεργασία υποστηρίζει την πρόταση Σιζόπουλου (ΕΔΕΚ) , παρόλο ότι υπάρχει ο κίνδυνος αναπομπής. Αν οι τράπεζες δεν λάβουν το μήνυμα τότε η Βουλή μπορεί να προχωρήσει η ψήφιση της πρότασης του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε.
 
Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου ζήτησε να αναρωτηθούμε σε ποιες περιουσίες κτίζονται οι πύργοι και αν  αυτές ανήκαν σε δανειολήπτες. Όσες περιουσίες δεν προχωρούν σε αναδιάρθρωση είτε πωλούνται σε ταμεία αγοράς δανείων ή  υποβάλλονται σε εκποίηση. Πωλούν τα δάνεια σε αυτούς που χτίζουν πύργους και πωλούνται σε άλλους για τα χρυσά διαβατήρια, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top