ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Καραγιάννης: Κάνει ή όχι επαναληπτικό τεστ ένας θετικός στον κορωνοϊο μετά τις 14 μέρες καραντίνα;

Καραγιάννης: Κάνει ή όχι επαναληπτικό τεστ ένας θετικός στον κορωνοϊο μετά τις 14 μέρες καραντίνα;

Ενα ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες, καθώς αρκετοί θετικοί παραμένουν σε καραντίνα για 14 μέρες, ωστόσο το αν πρέπει να κάνουν τέστ ή οχι έχει διχάσει τον πληθυσμό.

Ο φόβος ότι κυκλοφορούν ανάμεσα μας θετικοί και μεταδίδουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες , είναι μεγάλος. 

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που λήγει η καραντίνα των 14 ημέρων σε άτομο που είναι θετικός στον κορωνοϊο;

Οι καταγγελίες στα γραφεία μας ότι το ΥΠ.Υγείας δίνει εντολή ότι μετά τις 14 μέρες μπορούν να αποδεσμευτούν χωρίς να είναι απαραίτητο το επαναληπτικό τεστ, έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο και περισσότερο τους ευσυνείδητους και ευπαθείς.

Ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, απαντά στο αν κάποιος θετικός μπορεί να αποδευσμευτεί μετά τις 14 μέρες χωρίς τεστ επανάληψης, όταν γνωρίζουμε περιπτώσεις όπου άλλοι συνάνθρωποι μας ήταν θετικοί στον κορωνοϊο επι δυο συνεχόμενους μήνες. Πόσο μάλλον την στιγμή που γίνονται συνεχώς καμπάνιες να αυτοπεριοριζόμαστε και να φοράμε μάσκα.

Ο Δρ.Καραγιάννης αναφέρει ότι "Το θέμα είναι αν αυτά τα άτομα ήταν άτομα θετικά ασυμπτωματικά ή νόσησαν ήπια. Αν ναι τότε αποδεσμεύονται την 14μέρα χωρίς να είναι αναγκαίο να κάνουν τεστ. Εκείνοι που χρειάζεται να κάνουν τεστ είναι αυτοί που νοσούν βαριά για να δούμε αν μετά την 14η ημέρα είναι αρνητικοί. Αν δεν είναι ακόμα αρνητικοί , τότε θα πρέπει να μείνουν ακόμα μια εβδομάδα καραντίνα- αυτοπεριορισμό. Ωστόσο βγαίνουν αυτόματα την 21μέρα χωρίς άλλο τέστ. Ο λόγος που γίνεται αυτο, είναι διότι πλέον γνωρίζουμε ότι μπορεί οι ήδη νοσούντες, να βγαίνουν θετικοί αλλά δεν μεταδίδουν τον ιο. Αυτό όμως ήταν κάτι το οποίο επιστημονικά δεν το γνωρίζαμε προηγουμένως.

Τι συμβαίνει όμως στη περίπτωση που μέσα στο ίδιο σπίτι ζει μια οικογένεια οπου όλοι είναι θετικοί, και του ενός εξ'αυτών,  η καραντίνα τελειώνει νωρίτερα απο τους υπόλοιπους; Και τι συμβαίνει όταν οι άλλοι στο σπίτι είναι θετικοί και με συμπτώματα;

Ο Δρ.Καραγιάννης εξηγεί: "Θεωρητικά αυτός του οποίου τέλειωσε η καραντίνα (14η ημέρα), δεν μεταδίδει τον ιό. Εκτός και αν μεταφέρει τον ιό απο τα χέρια του σε άλλους ανθρώπους (και αυτο συμβαίνει αν δεν τα καθαρίζει πριν βγει απο το σπίτι). Είναι σύσταση να φοράνε τη μάσκα τους οπου και αν πάνε αυτοί που τελείωσαν την καραντίνα, μέχρι να αποδευσμευτούν και οι άλλοι μέσα στο σπίτι. Στην περίπτωση όμως όπου μεσα στο σπίτι υπάρχουν άτομα θετικά με συμπτώματα, βήχα, πυρετό , τότε το άτομο που αποδευσμεύεται οφείλει να μένει σε διαφορετικό δωμάτιο και να μην έρχεται σε επαφή με τους υπόλοιπους που έχουν ακόμα συμπτωματολογία, απο την στιγμή που κυκλοφορεί έξω στον κόσμο ή πάει δουλειά. Αυτό το ένα άτομο που αποδευσμεύεται για να κολλήσει άλλους θα πρέπει να βήχει ή να φτερνίζεται μπροστά τους. Για αυτό και η οδηγία απο το Υπουργείο Υγείας είναι ότι αν ένας θετικός 72 ώρες πριν λήξει η καραντίνα του έχει συμπτωματολογία (βήχα, πυρετό κτλ) τότε παραμένει ακόμα μια εβδομάδα σε καραντίνα. Εαν δεν έχει συμπτωματολογία μπορεί να αποδεσμευτεί"

Απο την άλλη αυτό που απασχολεί αρκετούς είναι αν ένας θετικός , μπορεί στη πορεία της ζωής του να ξανακολλήσει κορωνοϊο. Ο Δρ.Καραγιάννης αναφέρει : Αυτό δεν το γνωρίζουμε και είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο. Αυτό θα το δούμε απο τα εμβόλια αν είναι προστατευτικά μακροχρόνια. Ξέρουμε ωστόσο ότι υπάρχουν άτομα , ευτυχώς πολύ μικρός αριθμός , οι οποίοι μετά απο 3 μήνες κόλλησαν ξανά. Ομως την δεύτερη φορά τα συμπτώματα τους ήταν πιο ήπια.

Οπως ανέφερε ο Δρ.Καραγιάννης είναι στην συνείδηση και ευθύνη κάθε ατόμου να προστατέψει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του, κάνοντας τέστ, φορώντας πάντα τη μάσκα, πλένοντας συχνά τα χέρια και μπαίνοντας σε αυτοπεριορισμό όταν αυτό πρέπει ή απαιτείται.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top