ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna από Καναδά - Σταματά τις δοκιμές η Ρωσία, άνοδος κρουσμάτων παντού

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna από Καναδά - Σταματά τις δοκιμές η Ρωσία, άνοδος κρουσμάτων παντού

Ο Καναδάς ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna και μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται 168,000 δόσεις στη χώρα. Η Ρωσία ανακοινωσε ότι σταμάτα τις δοκιμές του Sputnik ενώ τα κρούσματα αυξάνονται στο παγκόσμιο. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε για την αποτελεσματικότητα των γρήγορων τεστ.

Ο Καναδάς ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna για την Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Εγινε έτσι η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Οι καναδικές αρχές είχαν ήδη δώσει το "πράσινο φως" στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις 8 Δεκεμβρίου, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη των εμβολιασμών, μία εβδομάδα αργότερα.

Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να παραδοθούν στον Καναδά 168.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna. Από την αρχή της πανδημίας ο Καναδάς, που πλήττεται αυτήν την περίοδο από το δεύτερο κύμα, έχει καταγράψει συνολικά 14.425 θανάτους και 521.509 κρούσματα της Covid-19.


Το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να σταματήσει την επιλογή εθελοντών για τη συμμετοχή τους στις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, θεωρώντας ότι η επιλεγείσα ομάδα των εθελοντών επιτρέπει πλήρως να διερευνηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι έχουν εμβολιασθεί περισσότεροι από 31.000 εθελοντές, στο 25% των οποίων έχει χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (placebo). Παράλληλα επισημαίνεται ότι "η παρακολούθηση της υγείας των εθελοντών θα συνεχισθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο τουλάχιστον για έξι μήνες" και πως οι ληφθείσες αποφάσεις συνάδουν με την πρακτική των διεθνών ρυθμιστικών αρχών.

Στο μεταξύ το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, που έχει αναπτύξει το εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εθελοντές που συμμετέχουν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν θα παίρνουν πλέον εικονικό φάρμακο. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέι, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την απόφαση να μην χορηγείται εικονικό φάρμακο στους εθελοντές που συμμετέχουν στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το εμβόλιο Sputnik-V, το οποίο οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τον Αύγουστο μετά από κλινικές δοκιμές διάρκειας λιγότερης των δύο μηνών, είναι κατά 91,4% αποτελεσματικό.

Περισσότερα από 87 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ρωσία, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο πραγματοποιήθηκαν 393.000 τεστ, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor).


Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι προειδοποίησε τους πολίτες να μην αισθάνονται ασφαλείς ότι δεν έχουν μολυνθεί μετά το αρνητικό αποτέλεσμα ενός γρήγορου τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

"Τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης είναι μεν καλά, αλλά όχι ολοκληρωμένα και ψυχολογικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Οποιος έχει κάνει ένα αρνητικό γρήγορο τεστ θέτει τον εαυτό του και τους συγγενείς του σε παραπλανητική ασφάλεια και τείνει να παραβλέψει τους κανόνες προστασίας", είπε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ενωσης σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Rheinische Post".

"Πολλοί ξεχνούν ότι πρόκειται μόνο για τη φωτογραφία μιας στιγμής της κατάστασης και ότι η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί μόλις δώδεκα ώρες αργότερα και να μην υπάρχουν συμπτώματα. Επίσης, είναι δύσκολο να γίνουν σωστά τα γρήγορα τεστ. Για να γίνουν σωστά, θα πρέπει η μπατονέτα πραγματικά να φτάσει στο πίσω μέρος του φάρυγγα, και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο. Γι` αυτό πρέπει να γίνεται μόνο από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό", πρόσθεσε ο Μοντγκόμερι.

"Επιπλέον, το ποσοστό σφάλματος είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στο (μοριακό) τεστ PCR. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι υπέρ ενός υπεύθυνου χειρισμού των γρήγορων τεστ από εκπαιδευμένο προσωπικό και κατά των γρήγορων τεστ ως αποδεικτικών ανοσίας", τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, εν όψει του γεγονότος ότι πριν από τα Χριστούγεννα, πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν ένα γρήγορο τεστ νομίζοντας ότι έτσι θα προστατεύσουν τους συγγενείς τους στις εορταστικές οικογενειακές συναντήσεις.


Η Σουηδία, της οποίος η ανορθόδοξη στρατηγική απέναντι στην πανδημία την έφερε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, ανακοίνωσε σήμερα 6.609 νέα κρούσματα , σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις υγειονομικές αρχές. Η Σουηδία κατέγραψε επίσης 112 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο σε 8.279.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Σουηδίας αποφάσισαν να παρατείνουν την απαγόρευση για τις πτήσεις από τη Βρετανία έως τη νέα χρονιά λόγω φόβων για το νέο στέλεχος που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή για τις μεταφορές.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση στις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία έως την Πρωτοχρονιά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρχής Μεταφορών στο Reuters.

Η Σουηδία επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς νωρίτερα αυτό τον μήνα σε επιβάτες από τη Βρετανία εν μέσω ανησυχιών για το νέο στέλεχος που κυκλοφορεί στη χώρα. Η Σουηδία εξέδωσε επίσης γενική ταξιδιωτική απαγόρευση για όλους τους ξένους που φθάνουν στη χώρα από τη Βρετανία και την Δανία.

Με αγωγή που κατέθεσαν σήμερα σε δικαστήριο της Ρώμης, πεντακόσιες ιταλικές οικογένειες ζητούν να τους δοθεί κρατική αποζημίωση για τον θάνατο των συγγενών τους από κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν υπεύθυνους την προεδρία της κυβέρνησης και το ιταλικό υπουργείο Υγείας για ελλιπή και καθυστερημένη αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ζητούν αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.


Σε κάθε οικογένεια, δηλαδή, θα πρέπει να δοθούν, αν η ιταλική δικαιοσύνη θεωρήσει βάσιμη την διεκδίκηση, 200 χιλιάδες ευρώ. Οι συνήγοροι των συγγενών των θυμάτων τονίζουν ότι βάσει στοιχείων που έχουν συλλέξει, τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η περιφέρεια της Λομβαρδίας, αντιμετώπισαν χαοτικά την πρώτη φάση της πανδημίας, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν εισακούστηκε ούτε η άποψη της επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Κόντε.

Ένας Νεοζηλανδός πιλότος, ο οποίος κατηγορείται ότι μόλυνε δύο συναδέλφους του με τον νέο κορωνοϊό -γεγονός που συνιστά την πρώτη εγχώρια μετάδοση του νέου κορωνοϊού στην Ταϊβάν από τον περασμένο Απρίλιο- απολύθηκε σήμερα από τη δουλειά του, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία EVA Air.

Στην Ταϊβάν δεν είχε καταγραφεί κανένα εγχώριο κρούσμα μετάδοσης επί 253 ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο βρέθηκε θετική στον ιό μια γυναίκα η οποία είχε έρθει σε επαφή με τον πιλότο. Στον άνδρα αυτόν επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 300.000 δολαρίων Ταϊβάν (περίπου 8.700 ευρώ) επειδή "δεν είπε την αλήθεια" στις υγειονομικές αρχές όσον αφορά τις δραστηριότητές του και τα πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή αφού έμαθε ότι είχε μολυνθεί.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top