Κοινωνικός διάλογος για κατώτατο μισθό όταν η ανεργία βρεθεί γύρω στο 5%, λέει η Κυβέρνηση

Κοινωνικός διάλογος για κατώτατο μισθό όταν η ανεργία βρεθεί γύρω στο 5%, λέει η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη θέση και τη βούληση της να ξεκινήσει τον κοινωνικό διάλογο για εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού όταν επιτευχθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή όταν η ανεργία βρεθεί γύρω στο 5%, δήλωσε ο  Αναπληρωτής  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

"Το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε σήμερα τη θέση της Κυβέρνησης όπως αυτή καταγράφεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, για έναρξη κοινωνικού διαλόγου για εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού όταν επιτευχθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης", είπε ο κ. Σεντώνας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ολοκληρώσει επ’ αυτού όλες τις σχετικές μελέτες.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή ΚΕ, στα πορίσματα των μελετών αυτών περιλαμβάνονται αναλύσεις που αφορούν τον τρόπο εισαγωγής του εθνικού κατώτατου μισθού, εξειδικευμένες ποσοτικές αναλύσεις των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική πολιτική, αλλά και σε άλλες πτυχές της οικονομίας, όπως, επίσης, και αξιολόγηση των μηχανισμών τακτικής αναθεώρησης του ύψους του κατώτατου μισθού.

"Ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, οι συνθήκες απασχόλησης έχουν επιδεινωθεί. Ενώ πριν από την πανδημία η απασχόληση βρισκόταν κοντά στο 6%, πλησίαζε δηλαδή τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης, σήμερα, με βάση και τα τελευταία στοιχεία, η ανεργία βρίσκεται στο 8% κυρίως λόγω του σοβαρού πλήγματος στον τουριστικό τομέα. Ωστόσο, με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη θέση και τη βούληση της να ξεκινήσει τον κοινωνικό διάλογο για εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού όταν επιτευχθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή όταν η ανεργία βρεθεί γύρω στο 5%", ανέφερε ο κ. Σεντώνας.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Στο τραπέζι οι 19 προτάσεις Χριστοδουλίδη – Τι αναμένει η Λευκωσία από Έρχιουρμαν

Κυπριακό: Στο τραπέζι οι 19 προτάσεις Χριστοδουλίδη – Τι αναμένει η Λευκωσία από Έρχιουρμαν

Στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στη συνάντηση του Προέδρου με το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου, στη συνεδρίαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με νέους υπό τη μορφή Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους.