ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεπές στις θέσεις του, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε ο Στ. Στεφάνου στη Βουλή

Συνεπές στις θέσεις του, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε ο Στ. Στεφάνου στη Βουλή

Συνεπές στις θέσεις του, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του στη Βουλή για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό 2021, προσθέτοντας ότι  η Κυβέρνηση έφερε έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό ο οποίος στην ουσία είναι ο ίδιος μ’ αυτόν που καταψηφίστηκε και ενώ θα έπρεπε να προβληματιστεί για το πώς θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, απλά δογματικά επέμεινε στις πολιτικές της.


Είπε ότι η αντιπολίτευση είχε τη διάθεση για συνεργασία η οποία έχει πρόσφατα αποδειχθεί στην πράξη αλλά σημείωσε ότι "το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πείσει σ’ αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες, τις οποίες εργαλειοποιεί για να πείσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, μαρτυρεί το μέγεθος της αποτυχίας της".

"Η εναγώνια προσπάθεια εξωραϊσμού της κοινωνικο/οικονομικής της πολιτικής -με την αφειδώλευτη στήριξη μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοεκδοτών με τους οποίους βρίσκεται σε σχέση διαπλοκής (ο καθείς το αντιλαμβάνεται αυτό στην περίπτωση της πρόσφατης εκπαραθύρωσης του δημοσιογράφου Αντρέα Παράσχου)- δεν αλλάζει την κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και η οποία αποτυπώνεται σε διάφορους δείκτες. Όπως για παράδειγμα στον δείκτη για την ποιότητα ζωής της ΕΕ που κατατάσσει την Κύπρο στον πάτο ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνο της Ένωσης" ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι "αυτό βέβαια δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες οι οποίοι περνούν τις χλιδάτες διακοπές τους στις Σεϋχέλλες δωρεάν και συν έξοδα, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους".

Η πολιτική απομόνωση της Κυβέρνησης, είπε, "είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ευθύνης που έχουν οι κυβερνώντες για την εκτόξευση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και πώς να μην απογειωθεί όταν η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων εφαρμόζοντας στην πράξη το γνωστό «εγώ παπάς, εγώ τατάς» με όφελος εκατομμυρίων ευρώ".

Αφού σημείωσε ότι ποτέ το ΑΚΕΛ δεν μένει και δεν περιορίζεται στα «όχι» και στην «απόρριψη» αλλά καταθέτει προτάσεις και προσπαθεί εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες να επιτευχθούν συναινέσεις είπε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο προχώρησε και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση για να βρουν τη θέση τους στον προϋπολογισμό.

Πέραν των προτάσεων για προστασία των δανειοληπτών, είπε, κατέθεσαν προτάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της εργασίας,  για την κατοχύρωση ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συμφωνημένες συμβάσεις, για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Επίσης, υπέβαλαν προτάσεις για τον κρίσιμο τομέα της Υγείας, τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, για τη θωράκιση του ΓεΣΥ, προτάσεις  για την οικονομία υπηρετώντας την ανάγκη της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης που να στηρίζεται στις βιώσιμες επενδύσεις, στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, στην πράσινη οικονομία, στην ισορροπία μεταξύ βασικών παραγωγικών τομέων και όχι στις φούσκες και το πρόσκαιρο κέρδος.

"Δεν τρέφαμε ψευδαισθήσεις ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετούσε όλες τις προτάσεις. Αλλά σε όλες τις ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα βήμα να μας συναντήσει" είπε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ όμως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από διαχρονικές του θέσεις, "δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στη συνέχιση πολιτικών που μεταφέρουν τον πλούτο στα χέρια λίγων δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στην συντήρηση και την ανατροφοδότηση της διαπλοκής και της διαφθοράς".

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί ποτέ να ψηφίζει υπέρ των δανειοληπτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των ευπαθών ομάδων και κάθε ανθρώπου, επαγγελματία και ομάδας που έχει ανάγκη την αρωγή και τη στήριξη του κράτους.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση νόμου σχετικά με τις εκποιήσεις που αφορά στο θέμα των εκποιήσεων με στόχο την ουσιαστική αποκατάσταση του δικαιώματος των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και για διασφάλιση στέγης ακόμα και όταν προχωρήσει η εκποίηση. Στις αμέσως επόμενες μέρες, είπε, το ΑΚΕΛ προχωρεί στην κατάθεση επιπρόσθετων προτάσεων νόμου για βελτίωση και ενίσχυση του δικτύου προστασίας των δανειοληπτών από την αυθαιρεσία των τραπεζών, είπε.

"Σημειώνω ότι αυτές οι προτάσεις δεν είναι καινούριες. Τις κατάθεσε και το 2014 στη συζήτηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και αρκετές από αυτές υιοθετήθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν τις αποδέχθηκε και τις έστειλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως συνηθίζει να κάνει με νομοθεσίες που προστατεύουν δικαιώματα των πολιτών.
Αυτές τις προτάσεις το ΑΚΕΛ τις επανακατάθεσε το 2018 όταν η Κυβέρνηση έφερε τις εκποιήσεις εξπρές. Η Κυβέρνηση και, δυστυχώς, η πλειοψηφία της βουλής δεν τις αποδέχθηκε".

Πρόσθεσε ότι τις πιο πάνω προτάσεις τις περιέλαβε το ΑΚΕΛ σ’ αυτές που επέδωσε στην Κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού και ούτε και τώρα τις αποδέχθηκε.

"Είμαστε βέβαιοι ότι και πάλι Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα θα επιστρατεύσουν τον μπαμπούλα των αγορών, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για να μην προχωρήσει η συζήτηση για τη δημιουργία δικτύου προστασίας για τους δανειολήπτες. Όχι για τους καταχραστές του συστήματος και τους κακοπληρωτές, ούτε για τους αετονύχηδες, ούτε για τους εκατομμυριούχους, αλλά για όλους εκείνους τους ταλαιπωρημένους που έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι από την κρίση και αλλοιώθηκε σοβαρά η εισοδηματική τους κατάσταση. Για την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη" κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top