ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Φάταχ στην Αίγυπτο

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Φάταχ στην Αίγυπτο

Τα παλαιστινιακά κινήματα, ανάμεσά τους και οι αντίπαλες Χαμάς και Φάταχ, ξεκίνησαν σήμερα στο Κάιρο συνομιλίες προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ενόψει των πρώτων εκλογών που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και 15 χρόνια, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.


Οι εργασίες ξεκίνησαν «με τη συμμετοχή όλων των κινημάτων υπό την αιγίδα του (Αιγύπτιου) προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο. Συνολικά στον διάλογο συμμετέχουν 14 παλαιστινιακά κινήματα. Οι συνομιλίες έχουν στόχο την άρση των εμποδίων για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο, και προεδρικών εκλογών στα τέλη Ιουλίου.

Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη είναι η ασφάλεια των εκλογικών τμημάτων αλλά και ο τρόπος που θα κρίνουν τα δικαστήρια τυχόν εκλογικές διαμάχες. Η τύχη των ψηφοφόρων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενός τομέα της πόλης που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, αποτελεί επίσης ένα πρόβλημα.

«Η αντιπροσωπεία των στελεχών του κινήματος ισλαμικής αντίστασης Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του εθνικού διαλόγου που ξεκινούν σήμερα», ανακοίνωσε η Χαμάς. Της αντιπροσωπείας αυτής προΐσταται ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και αποτελείται από τον Γιαχία Σίνουαρ, τον ισχυρό άνδρα του κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, αντιπροσωπεία της Φάταχ υπό τον Ζιμπρίλ Ραζούμπ έχει ήδη φτάσει στο Κάιρο.

Παράλληλα σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα το Παλαιστινιακό.

Το 2006 στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη νικητής είχε αναδειχθεί η Χαμάς, με τη Φάταχ να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και αιματηρές συγκρούσεις να ξεσπούν μεταξύ των δύο κινημάτων.

Τελικά η Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχεται από τη Φάταχ, έχει την έδρα της στη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισραήλ. Στη Λωρίδα της Γάζας τη διακυβέρνηση έχει αναλάβει η Χαμάς. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα μπορέσουν τελικά να πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι βασικός στόχος της διεξαγωγής τους είναι να αποδείξει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τα δημοκρατικά του διαπιστευτήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

«Υπάρχουν ίδιες πιθανότητες επιτυχίας και αποτυχίας», δήλωσε ο Χάνι αλ Μάσρι πολιτικός αναλυτής από τη Δυτική Όχθη που συμμετέχει ως ανεξάρτητος στις συνομιλίες. Συνολικά υπάρχουν 2,8 ψηφοφόροι στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με περισσότερο από το 80% εξ αυτών να έχει ήδη εγγράφει στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top