Ο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ συζήτησαν για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες

Ο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ συζήτησαν για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες

Ο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ συζήτησαν για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες.

Ο Δημοκρατικός νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντίμι συζήτησαν για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον τόσο ιρακινών δυνάμεων όσο και του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης χθες Τρίτη συμφώνησαν ότι οι υπεύθυνοι γι' αυτές "πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως", αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
 
Οι περισσότερες τέτοιες επιθέσεις δεν έχουν θύματα. Ωστόσο η πιο πρόσφατη, τη Δευτέρα, ήταν η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα και κάτι στην Πράσινη Ζώνη, αυστηρά φυλασσόμενο τομέα της Βαγδάτης όπου εδρεύουν Αμερικανοί στρατιωτικοί, ιδιώτες συμβασιούχοι του Πενταγώνου και διπλωμάτες.

Από το φθινόπωρο του 2019, δυτικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχοι δεκάδων επιθέσεων με ρουκέτες και βομβιστικών ενεργειών. Οι περισσότερες καταγράφηκαν στη Βαγδάτη.

Παρά την προοδευτική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, οι επιθέσεις συνεχίζονται, προκαλώντας οργή στην Ουάσιγκτον. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε τον Οκτώβριο να κλείσει διά παντός την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ και να αποσύρει όλο το προσωπικό της από τη χώρα εάν δεν σταματούσαν οι επιθέσεις.

Κατόπιν, αρκετές φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες δέχθηκαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της ιρακινής κυβέρνησης. Οι επιθέσεις σχεδόν σταμάτησαν. Ομως η εύθραυστη εκεχειρία παραβιάστηκε αρκετές φορές, ιδίως όταν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνάντηση Γκουτέρες-Έρχιουρμαν: «Είναι ευκαιρία για μία πρώτη γνωριμία και για το Κυπριακό, η Ολγκίν εργάζεται και με τους δύο ηγέτες»

Συνάντηση Γκουτέρες-Έρχιουρμαν: «Είναι ευκαιρία για μία πρώτη γνωριμία και για το Κυπριακό, η Ολγκίν εργάζεται και με τους δύο ηγέτες»

H Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν «συνεχίζει να εργάζεται με τους δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων για την προώθηση των συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και ιδίως για το άνοιγμα επιπλέον σημείων διέλευσης το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

BEST OF TOTHEMAONLINE