Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μεγάλη η διασπορά του βρετανικού στελέχους στην Κύπρο, νέα έκκληση Υπ. Υγείας για συμμόρφωση με μέτρα

Μεγάλη η διασπορά του βρετανικού στελέχους στην Κύπρο, νέα έκκληση Υπ. Υγείας για συμμόρφωση με μέτρα

Ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Βρετανία εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφού με βάση την τελευταία ενημέρωση από το ECDC, το βρετανικό στέλεχος ανιχνεύθηκε και στα 45 δείγματα που είχαν εξεταστεί. Σε δηλώσεις του, ο κ. Ιωάννου απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες για συνεργασία με τα μέτρα κατά της πανδημίας «ώστε να αποφευχθεί το χείριστο σενάριο».


Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, σε δηλώσεις μετά από σύσκεψη που είχε σήμερα με τη διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «με συντονισμένες προσπάθειες από τον περασμένο Ιανουάριο, έχουμε αυξήσει τη δυνατότητα περίθαλψης ασθενών με κορωνοϊό από τους 250 στους 400».

Πολλοί ρωτούν γιατί δεν μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αυτή η δυναμικότητα, είπε, εξηγώντας ότι ο λόγος «δεν είναι θέμα εξοπλισμού ή αναλωσίμων, ο αποτρεπτικός παράγοντας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο οι νοσηλευτές, αλλά και οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και όχι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στον ΟΚΥπΥ, αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο, σε ολόκληρο το Σύστημα Υγείας».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «αμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, οριοθετείται και η δύναμη του Συστήματος Υγείας και επειδή πολλοί διερωτώνται γιατί δεν αυξάνουμε τις κλίνες, επαναλαμβάνω, δεν είναι θέμα κλινών, είναι θέμα ανθρώπινου δυναμικού».

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το ίδιο πρόβλημα επικρατεί σε όλες τις χώρες για αυτό και οι πλείστες χώρες της Ευρώπης είναι σε ολικό lockdown από τον περασμένο Νοέμβριο. «Θα μπορούσαν και αυτές οι χώρες να αυξήσουν τις κλίνες τους και να ενισχύσουν την οικονομία τους. Αντιμετωπίζουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε περαιτέρω πως, μετά από συντονισμό με τον ΠΑΣΙΝ, τον ΟΚΥπΥ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, αυξήθηκε η δυναμικότητα σε κλίνες. «Από εκεί και πέρα, εφόσον γνωρίζουμε τα όριά μας, παρακολουθώντας τις εισροές ασθενών, τις εισαγωγές και τα εξιτήρια, υπάρχει μια αύξηση καθημερινά γύρω στα 7-8 άτομα». Άρα, σημείωσε, «αντιλαμβάνεστε αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό θα φθάσει στα όρια το Σύστημα». «Σίγουρα θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε με την ίδια ποιότητα και ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν και άλλες ασθένειες στην Κύπρο», υπογράμμισε.
 
Με αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας, από την Τρίτη μπήκαμε στην επόμενη φάση της αποκλιμάκωσης, λαμβάνοντας υπόψη και την κόπωση του κόσμου, αλλά και «ακολουθώντας πιστά τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων».

Επισήμανε ότι «όλες οι ενέργειες μας όσον αφορά την τελευταία αποκλιμάκωση ήταν οι εισηγήσεις των ειδικών». Οι ενέργειες που αποφασίστηκαν, είπε, «είχαν από τη μια στόχο να τονώσουν την ψυχολογία του κόσμου και από την άλλη να σταθεροποιήσουμε τα κρούσματα». Το δεύτερο, είπε, «προς το παρόν βλέπουμε ότι δεν συμβαίνει και είναι αυτό που μας ανησυχεί».

«Κάνουμε έκκληση στον κόσμο, ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου για να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόδοση τα μέτρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι εναπόκειται σε εμάς, στα ατομικά μέτρα. Κρατάμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Είμαστε στο τέλος του μαραθωνίου και ζητάμε αυτή τη συνεργασία», τόνισε.
 
Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση διαφοροποίησης των μέτρων που αποφασίστηκαν πριν το τέλος του μήνα, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι όλα τα δεδομένα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση.

«Προς το παρόν με την αξιολόγηση που κάνουμε, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ούτε από την Συμβουλευτική Επιτροπή, ούτε για τη λήψη νέων μέτρων ούτε για τη χαλάρωση των μέτρων», ανέφερε. Τα μέτρα όμως, πρόσθεσε, «αξιολογούνται καθημερινά και έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πως εκεί και όπου χρειάζεται άμεσα λαμβάνονται μέτρα είτε για κλιμάκωση είτε για αποκλιμάκωση».
 
Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία των οργανωμένων γονέων για δυναμική αντίδραση εάν δεν επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια τη Δευτέρα, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «εάν δεν έρθει εισήγηση από τη συμβουλευτική επιτροπή, και επαναλαμβάνω τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι η εισήγηση της ΣΕΕ και τα ακολουθούμε πιστά». Μέχρι στιγμής, είπε, «δεν έχει έρθει άλλη εισήγηση από την Επιτροπή. Δεν έχει έρθει νέα εισήγηση από την Επιτροπή ούτε για να σχολεία». Διαβεβαίωσε ότι «εάν υπάρξει, θα την εξετάσουμε και θα πάρουμε άμεσες αποφάσεις».
 
Σε ερώτηση εάν εξετάζεται η λήψη τοπικών μέτρων στην Επαρχία Λεμεσού, όπου η κατάσταση είναι πιο επιβαρυμένη, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι τα πάντα αξιολογούνται, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών προχωρά η αποκλιμάκωση.
 
Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν να αξιοποιούνται οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «η συνεργασία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η αξιοποίηση των κλινών». Η συνεργασία, εξήγησε, «είναι για παραπομπές από τα δημόσια στα ιδιωτικά ώστε να αποσυμφορηθούν από περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό και επίσης, μέσω της επιστράτευσης η συνεργασία με γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις κλινικές για τον κορωνοϊό».
 
Ερωτηθείς για τη λειτουργία Θαλάμου COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αναμένεται μέχρι το Σάββατο να τεθεί σε λειτουργία.
 
 
Θετική αναμένεται η τοποθέτηση ΕΜΑ για AstraZeneca, επανακαθορισμός ραντεβού εμβολίων την ερχόμενη εβδομάδα

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι τα 37 περιστατικά που καταγράφηκαν σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμούς είναι ένα ποσοστό που θα παρατηρείτο και σε 17 εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση της Κύπρου για προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με τα συγκεκριμένα εμβόλια, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η Επιτροπή Φαρμάκων αποφάσισε την προσωρινή αναβολή μέχρι την οριστική τοποθέτηση σήμερα από τον ΕΜΑ, που αναμένεται να είναι θετική. Σημείωσε ότι τα ραντεβού που αναβλήθηκαν θα επανακαθοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Ερωτηθείς εάν θα επιστρατευτούν φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής, ο κ. Υπουργός είπε ότι και τον Δεκέμβριο είχαν επιστρατευθεί και τελειόφοιτοι νοσηλευτές και στο ίδιο μοντέλο θα πορευθούμε. «Αλλά τονίζω ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που καθορίζει τις δυνατότητες. Σαν Κύπρος είναι δεδομένες οι δυνατότητές μας. Να έρθει κόσμος από το εξωτερικό να δουλέψει, είναι αδύνατο διότι όλες οι χώρες έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες ειδικότητες. Κλίνες και εξοπλισμός υπάρχει. Είναι θέμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Με την αναθεώρηση των πλάνων έχει αυξηθεί η δυνατότητα, αλλά υπάρχουν και όρια διότι έχουμε να περιθάλψουμε και όλες τις άλλες ασθένειες», ανέφερε.
 
Στα μέσα Απριλίου το εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Κύπρο

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να έχουμε τις πρώτες παραδόσεις από το εμβόλιο Janssen που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ πρόσφατα, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι με βάση την ανεπίσημη ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής, αναμένονται οι πρώτες ποσότητες περί τα μέσα Απριλίου, λέγοντας ότι έχουν παραγγελθεί 200,000 εμβόλια της Johnson&Johnson και αναμένεται ότι το 2ο τρίμηνο θα παραδοθούν 55,000 δόσεις.
 
Ερωτηθείς εάν θα προπαραγγείλουμε περισσότερες δόσεις από το ρωσικό εμβόλιο, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε αυτή την απόφαση διότι «δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύναψη συμφωνίας ανάλογης με τα άλλα». Δεδομένου, ανέφερε, ότι η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει μια προκαταρκτική αίτηση και εφόσον στο μέλλον υπάρχει πιθανότητα να αδειοδοτηθεί, «έχουμε αποφασίσει όπως προβούμε σε διαπραγμάτευση προαγοράς, η οποία πρώτον θα ενεργοποιηθεί όταν εγκριθεί και νοουμένου ότι θα είναι άμεσα παραδόσιμες κάποιες ποσότητες. Άρα εν απουσία συμφωνίας με την ΕΕ κάνουμε εμείς μια συμφωνία με τις ρωσικές Αρχές».
 
Μεγάλη η διασπορά του βρετανικού στελέχους, 45 στα 45 δείγματα

Ερωτηθείς εάν υπάρχει νεότερη ενημέρωση από το ECDC για την ανάλυση περισσότερων δειγμάτων ως προς τις μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι υπήρξε χθες ενημέρωση ότι από 45 δείγματα που είχαν εξεταστεί, ανιχνεύθηκε το βρετανικό στέλεχος και στα 45.

Αυτό, είπε, «μας ανησυχεί ιδιαίτερα διότι μπορεί να είναι μικρό το δείγμα, αλλά όταν στα 45 όλα είχαν το βρετανικό στέλεχος, δείχνει πλέον ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους στην κοινότητα. Να υπενθυμίσω ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτό εξηγεί και την αύξηση της θετικότητας».

Πρόσθεσε πως τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε σε έναν μήνα τις ίδιες εισαγωγές στα νοσοκομεία που καταγράφηκαν σε μια βδομάδα τώρα.

Αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, δείχνει ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ η μεταδοτικότητα και κατ’ επέκταση οι νοσηλείες.

«Πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί στις επαφές μας και ακόμα πιο προσεκτικοί στο να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.
 

Αναμένονται τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του επικεφαλής της ΣΕΕ για τα σχολεία

Σε σχέση με την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από πλευράς ΣΕΕ για εξεύρεση τρόπου για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχει ενημερωθεί από τον Επικεφαλής της Επιτροπής και αναμένονται τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας.

«Οτιδήποτε μας εισηγηθούν, θα αξιολογηθούν και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια ενημέρωση», είπε.
 
Σε ερώτηση εάν γίνονται σκέψεις για να ετοιμαστεί οδικός χάρτης για πλήρη αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι για να υπάρξει πλήρης αποκλιμάκωση θα πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη ποσοστού περίπου 60-70% του πληθυσμού.

«Πριν από αυτό, αλλά ακόμα και μετά τον εμβολιασμό του 70%, κάποια μέτρα πιθανώς να κριθούν απαραίτητα να υπάρχουν», είπε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top