ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ξεκλειδώνει ολόκληρη η Κύπρος - Εκκλησίες, κέρφιου και μάσκες

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ξεκλειδώνει ολόκληρη η Κύπρος - Εκκλησίες, κέρφιου και μάσκες

Αισιοδοξία και άρωμα κανονικότητας πνέουν πλέον οι Κύπριοι πολίτες αφού με την έναρξη της 2ης φάσης χαλάρωσης των μέτρων βαδίζουμε με ακρίβεια στην κανονικότητα. 

Αρκετές από τις 'βασικές ελευθερίες' που είχαμε στερηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και κάποια πολύ αυστηρά μέτρα που είχαν εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας και έγιναν μέρος της ρουτίνας μας είναι πλέον παρελθόν. 

Ο βραχνάς των μηνυμάτων για κατ'εξαίρεση μετακινήση στο 'αγαπημένο' μας 8998 έχει καταργηθεί ενώ το κέρφιου (απαγόρευση μετακίνησης) έχει μεταφερθεί από τις 11 το βράδυ, στις 12 τα μεσάνυχτα (με σκοπό μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να αποτελέσει παρελθόν). 

Μάλιστα ο τεράστιος ντόρος που επικράτησε γύρω από την επιβολή του SafePass προκαλώντας ποικίλες και έντονες αντιδράσεις φαίνεται να έγινε -σχεδόν- για το τίποτα αφού σε ότι αφορά τους εξωτερικούς χώρους υποστατικών (σε εστίαση αλλά και γενικότερα) αυτό καταργήθηκε σε μόλις 7 ημέρες. 

Πλέον με τη νέα δέσμη χαλαρώσεων διευκολύνεται η πρόσβαση σε πάρα πολλούς τομείς ως ακολούθως: 

1. Επιτρέπεται η παρουσία πιστών κατά τον εκκλησιασμό ή/και άλλων μορφών θρησκευτικής λατρείας, νοουμένου ότι η ταυτόχρονη παρουσία ατόμων δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας.

2. Επιτρέπεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων και κηδειών με μέγιστο αριθμό τα 200 πρόσωπα, νοουμένου ότι η πληρότητα εντός του χώρου που τελείται η τελετή δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητάς του.

Γεύματα ή/και δείπνα διεξάγονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης και σε εξωτερικούς χώρους εκδηλώσεων και ξενοδοχείων/τουριστικών καταλυμάτων με μέγιστο αριθμό τα 200 πρόσωπα και νοουμένου ότι οι παρευρισκόμενοι είναι καθήμενοι. Νοείται ότι εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων.

3. Επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, με πληρότητα που δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητας των υποστατικών, στα οποία λαμβάνουν χώρα.

4. Επιτρέπεται η λειτουργία των καζίνο με πληρότητα που δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητας του υποστατικού, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

5. Επιτρέπεται η λειτουργία των υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών παραστατικών τεχνών και θεαμάτων με μέγιστο αριθμό τους 50 θεατές ή με πληρότητα 30% της χωρητικότητας του υποστατικού σε κλειστούς χώρους και 50% της χωρητικότητας του υποστατικού σε εξωτερικούς χώρους.

6. Επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και χωρίς τη διενέργεια κοινωνικών εκδηλώσεων, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Όπως έχει αρχικά εξαγγελθεί και εάν η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας το επιτρέπει, οι νέες χαλαρώσεις αναμένεται να εκκινήσουν από την 1η Ιουνίου. Λίγο όμως η ραγδαία βελτίωση της κατάστασης σε ημερήσια περιστατικά αλλά και νοσηλευτήρια σε συνάρτηση με τα ισχυρά και συνεχόμενα πλήγματα που δέχθηκε η ταλαιπωρημένη οικονομία -από τα αλεπάλληλα lockdown- ίσως φέρουν το επόμενο άνοιγμα ακόμη νωρίτερα. 

Επόμενοι στόχοι -όπως αναφέρθηκε από μέλη της επιστημονικής ομάδας- φαίνεται να είναι η πλήρης κατάργηση του κέρφιου, η αφαίρεση της χρήσης μάσκας (τουλάχιστον σε εξωτερικούς χώρους) καθώς φυσικά και η επαναλειτουργία όσων τομέων έχουν παραμείνει κλειστοί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top