ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύνδεσμος και οργανωμένοι γονείς εναντίον κάθε διάκρισης στην εκπαίδευση

Σύνδεσμος και οργανωμένοι γονείς εναντίον κάθε διάκρισης στην εκπαίδευση

O Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές Παραλύσεις, Αγκαλιά Ελπίδας και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αναπηρίες ή/και Εκπαιδευτικές Ανάγκες,  με δελτίο Τύπου δηλώνουν ότι τάσσονται εναντίον κάθε μορφής διάκρισης και παρεμπόδισης της αναγνώρισης και άσκησης του δικαιώματος στην ενιαία εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες, ανεξαρτήτως προελεύσεως της αναπηρίας τους.

 
Η τοποθέτηση τους αφορά την εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ, ημερομηνίας 11.5.2021,  η οποία αναφέρεται στη «Ένταξη παιδιών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, που θα φοιτήσουν σε κλάδους της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΤΕΕΚ)» καθώς και της ανακοίνωσης του ΥΠΠΑΝ, ημερομηνίας 28.05.2021 για το ίδιο θέμα
 
Προσθέτουν ότι «η υπό αναφορά εγκύκλιος, απευθύνεται μόνο σε μία μερίδα μαθητών, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί διάκριση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, αφού λόγω αναπηρίας μια μερίδα μαθητών/τριών αποκλείεται από το να φοιτήσει σε ένα σχολικό πλαίσιο. Επιπρόσθετα, απαιτεί, από τους γονείς παιδιών με αναπηρία και μόνο, να ενημερωθούν για τις απαιτήσεις των τεχνικών σχολών και να κρίνουν ότι τα παιδιά τους θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτές. Ταυτόχρονα αποτρέπει τους μαθητές/τριες με αναπηρία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να φοιτήσουν στις τεχνικές σχολές και να αποκτήσουν τις βάσεις για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση τους».
 
Αναφέρουν επίσης ότι «όλα τα πιο πάνω αποτελούν διάκριση αφού οδηγεί σε στέρηση του δικαιώματος των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση, τη στιγμή που τα παιδιά αυτά όχι μόνο δεν έπρεπε να στιγματίζονται για άλλη μία φορά να αποδείξουν την ‘ικανότητά τους για φοίτηση’, αλλά τουναντίον έπρεπε να υπήρχαν οι εύλογες προσαρμογές και μέτρα κατάλληλης μεταχείρισης τους ώστε το σχολείο να είναι σε θέση να παρέχει εκπαίδευση και συμμετοχή σε ισότιμη βάση με τα υπόλοιπα παιδιά».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top