ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ανησυχητικός μόνο ο ένας από τους υποτύπους της παραλλαγής Δέλτα

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ανησυχητικός μόνο ο ένας από τους υποτύπους της παραλλαγής Δέλτα

Πρόκειται για τύπο της ινδικής μετάλλαξης, ο οποίος θεωρείται περισσότερο μεταδοτικός και θανατηφόρος

Μόνον ένας υποτύπος της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19, η οποία εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, εξακολουθεί να θεωρείται «ανησυχητικός», ενώ δύο άλλοι υποβαθμίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η παραλλαγή Β.1.617, η οποία επονομάσθηκε Δέλτα και θεωρείται εν μέρει υπεύθυνη για την έκρηξη της πανδημίας στην Ινδία, έχει επεκταθεί έκτοτε σε περισσότερα από δύο εδάφη, με τρεις ξεχωριστούς υποτύπους.

Τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει «ανησυχητική» ολόκληρη την παραλλαγή, όμως χθες, Τρίτη, ανακοίνωσε πως μόνον ένας υποτύπος της πρέπει πλέον να θεωρείται «ανησυχητικός».

«Έγινε φανερό ότι περισσότεροι κίνδυνοι για το κοινό συνδέονται με τον Β.1.617.2, ενώ χαμηλότερα ποσοστά μετάδοσης παρατηρήθηκαν με τους άλλους υποτύπους», ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή του για την πορεία της πανδημίας.

Ο υποτύπος Β.1.617.2 εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ανησυχητικός, όπως και τρεις άλλες παραλλαγές του ιού, οι οποίες θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την αρχική εκδοχή επειδή είναι περισσότερο μεταδοτικές, θανατηφόρες ή επειδή τα εμβόλια μπορεί να μην προσφέρουν προστασία απ' αυτές.

Τη Δευτέρα ο ΠΟΥ ονόμασε με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου τις διάφορες παραλλαγές, όπως Άλφα, Βήτα, Γάμα ή Δέλτα στην περίπτωση της Β.1.617. Η πρωτοβουλία αυτή έχει κυρίως στόχο να αποφευχθούν ονομασίες «που στιγματίζουν ή διακρίνουν αρνητικά» τις χώρες ή τα εδάφη στα οποία οι παραλλαγές ταυτοποιήθηκαν.

«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε σαφή αύξηση της μεταδοτικότητας και αυξανόμενο αριθμό χωρών που σηματοδοτούν εξάρσεις που συνδέονται μ' αυτή την παραλλαγή», σημειώνει ο ΠΟΥ, ο οποίος θεωρεί «προτεραιότητα» τη διεξαγωγή «νέων μελετών» για τον αντίκτυπό της.

Μια νέα υβριδική παραλλαγή, που επισημάνθηκε το Σάββατο από τις υγειονομικές αρχές του Βιετνάμ, φαίνεται πως είναι μια απόκλιση της Δέλτα, ανέφερε χθες, Τρίτη, η δρ Μαρία Βαν Κέρχοφ, τεχνική υπεύθυνη της μάχης κατά της Covid-19 στους κόλπους του οργανισμού.

«Γνωρίζουμε πως ο B.1.617.2 της παραλλαγής Δέλτα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαδίδεται ευκολότερα μεταξύ των ανθρώπων», υπογράμμισε.

Ο υποτύπος Β.1.617.1 αντίθετα υποβαθμίσθηκε στην κατηγορία της «παραλλαγής ενδιαφέροντος» και ονομάσθηκε Κάπα.

Όσο για τον Β.1.617.3, δεν θεωρείται πλέον «ενδιαφέροντας» από τον ΠΟΥ και δεν του δόθηκε κάποιο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου επειδή υπάρχουν σχετικά λίγα περιστατικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top