ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΣΕΜ: Ερωτηματικά ως προς το «Μέρος Γ: Παραγωγή Επικοινωνιακού Λόγου» στο δοκίμιο των Ελληνικών

ΠΣΕΜ: Ερωτηματικά ως προς το «Μέρος Γ: Παραγωγή Επικοινωνιακού Λόγου» στο δοκίμιο των Ελληνικών

Η Γραμματεία της ΠΣΕΜ εκφράζει την ανησυχία της για το περιεχόμενο και τα ερωτήματα που τίθενται στο «Μέρος Γ’: Παραγωγή Επικοινωνιακού Λόγου», του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών, κατά την πρώτη μέρα των Παγκύπριων Εξετάσεων.

 

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΠΣΕΜ αναφέρει ότι , μετά από μελέτη του δοκιμίου και συζήτηση με τελειόφοιτους μαθητές από όλη την Κύπρο, αλλά και αρκετούς φιλόλογους,  έχει καταλήξει στα ακόλουθα συμπεράσματα: (Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση)

• Το ζητούμενο στο Μέρος Γ’ ήταν πολύ γενικό, αόριστο, δυσνόητο και δεν ξεκαθάριζε τι ζητούσε.
• Δεν ξεκαθάριζε ποιους και πόσους συγκεκριμένους τομείς «ψευδαισθήσεων» ζητούσε, προκαλώντας  σύγχυση και πανικό στους μαθητές, επηρεάζοντας την απόδοση τους.
• Επίσης, το αδίδακτο κείμενο αναφερόταν στην Ελλάδα και όχι στην Κύπρο, δημιουργώντας σύγχυση.
• Ενημερωθήκαμε ότι ολόχρονα δίνονταν οδηγίες στους καθηγητές να είναι συγκεκριμένοι στα ζητούμενα  που έθεταν στους μαθητές κάτι που δεν ίσχυσε στο συγκεκριμένο γραπτό.
• Στον οδηγό των παγκυπρίων εξετάσεων αναφέρεται ότι η πρώτη ερώτηση του δοκιμίου είναι περίληψη κάτι που πάλι άλλαξε, ζητώντας συγγραφή μικρού άρθρου με τεκμηρίωση και διαφορετική δομή από αυτήν της περίληψης.
Θεωρούμε ότι λόγω του συστήματος πρόσβασης στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας, το οποίο βασίζεται μόνο στις Παγκύπριες Εξετάσεις, είναι αδιανόητο να παίζουμε με την τύχη και το μέλλον χιλιάδων μαθητών, που δούλευαν όλη τη χρονιά για τις εξετάσεις αυτές. Δυστυχώς, η αποτυχία στις εξετάσεις μπορεί να καθορίσει το μέλλον τους και να τους στερήσει τα όνειρα τους.

Σε καμιά περίπτωση δε λέμε ότι τα θέματα πρέπει να είναι «εύκολα» για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Πρέπει να βασίζονται στη διδακτέα ύλη, να λαμβάνονται υπόψιν οι διαφορετικές δυνατότητες των μαθητών, να δίνεται η δυνατότητα σε όσους διάβασαν περισσότερο να κερδίσουν περισσότερες μονάδες, χωρίς όμως να θυματοποιούνται οι αδύναμοι και μέτριοι μαθητές και χωρίς να μειώνουμε τις δυνατότητες πρόσβασης στον κλάδο σπουδών που επιθυμεί ο καθένας.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει με τρόπο που δε θα θυματοποιηθούν οι μαθητές, μέσα από τις οδηγίες που θα δώσει στους διορθωτές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top