Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Ξαναζωντανεύει η παλιά Λευκωσία με έργα

 ΥΠΕΣ: Ξαναζωντανεύει η παλιά Λευκωσία με έργα

Πίσω από τις σκουριασμένες ταμπέλες, τα «παρατημένα σοκάκια» και τα «χαλαμάντουρα», κοντά ή και μακριά από την πράσινη γραμμή, η παλιά πόλη της Λευκωσίας ξαναζωντανεύει και σιγά σιγά γίνεται όπως την ξέραμε, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.


Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση του Πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων» - Φάση Α: Ανάπλαση τμημάτων των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος και Αισχύλου, είπε ότι η εντός των τειχών πόλη, η οποία είχε παραδοθεί στο παρελθόν σε μια συνεχή πορεία υποβάθμισης και παρακμής, άρχισε δυναμικά να επιστρέφει, να αναζωογονείται και να ανακάμπτει.

Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το έργο, διαπιστώνοντας ότι οι σχεδιασμοί και το πρόγραμμα για αναζωογόνηση της πρωτεύουσας υλοποιούνται αλλάζοντας τη μορφή και την όψη της πόλης.
 
Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», κάτω από τον Άξονα Προτεραιότητας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας. Στόχος της Α’ φάσης του έργου, η οποία άρχισε περί τα μέσα του 2018, είναι η δημιουργία μίας περιοχής - συνοικίας με συνδυασμένη την εμπορική και ήπια βιοτεχνική χρήση και συγκεκριμένα τις δημιουργικές επιχειρήσεις.
 
Η Α’ φάση του έργου, η οποία έχει ολοκληρωθεί και κόστισε γύρω στο €1,3 εκ., αφορούσε στον επανασχεδιασμό δρόμων και πεζοδρομίων, στην ανάπλαση περιοχής του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, υπογειοποίηση υπηρεσιών, καθώς και στη συντήρηση και αποκατάσταση 15 προσόψεων ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 53 προσόψεις, εκ των οποίων οι 16 αφορούν οικοδομές που κηρύχθηκαν διατηρητέες και θα προσφοροδοτηθούν άμεσα.
 
Το έργο αυτό δεν είναι αποσπασματικό, σημείωσε, αλλά έρχεται να αποτελέσει συνέχεια και συμπλήρωση άλλων έργων που έχουν ήδη υλοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο του τετραετούς Προγράμματος Αναζωογόνησης και Αναβίωσης Περιοχών της Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας 2017 – 2021, όσο και των Ευρωπαϊκών ταμείων και άλλων προγραμμάτων.
 
Έμπρακτη απόδειξη των σκέψεων, των στόχων, του οράματος αλλά και της έγνοιας μας για την πόλη, αποτελεί η υλοποίηση της μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης που παίρνει σάρκα και οστά μετά και την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης. Αυτή την τόσο σημαντική ενέργεια συμπληρώνει την κυβερνητική απόφαση για διάθεση €15 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών ή/ και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών.
 
Τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει πρόσθετα, και πολύ σύντομα μάλιστα, πολύ γενναιόδωρα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα για τις ιδιοκτησίες στην περιτειχισμένη πόλη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γράψε-Σβήσε ονομάτων για τις δημαρχιακές εκλογές - Οι "Αντάρτες" στον ΔΗΣΥ

Ακινητοποίηση λεωφορείων: «Εφιάλτης» για μαθητές και γονείς – Πολλοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ταξί και άλλοι δεν πήγαν καθόλου στο σχολείο - Βίντεο

Αυξημένες οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα – Πόσοι περισσότεροι ήταν οι Ελληνοκύπριοι και πόσοι οι Τουρκοκύπριοι σε σχέση με πέρσι

Θέλετε να κόψετε καυσόξυλα; Ποια η διαδικασία και ποιες άδειες πρέπει να κατέχετε – Όλες οι πληροφορίες

Έκκληση για βοήθεια σε 100 οικογένειες στην Κύπρο: «Επείγει να καλυφθούν και τα μωρά στην Παιδική Στεγη»ΠτΔ: Συναντήθηκε με αλ Σίσι στο Κάιρο και έφυγε για Ιορδανία

ΠτΔ: Συναντήθηκε με αλ Σίσι στο Κάιρο και έφυγε για Ιορδανία

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 9.15πμ η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top